![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 175 Pomógł: 2 Dołączył: 22.03.2007 Skąd: localhost Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
chcę zrobić dzienniczek ucznia, mam już skrypt logowania. Czy ktoś mógłby mi zrobić (albo pokazać jak się robi) formularz do edycji zmiennych? Ten formularz byłby dostępny tylko dla nauczyciela i umożliwiał by zmianę ocen (zmiennych). np. Oceny z Polskiego : Formularz z ocenami (5-,6,1,4+) Oceny z Anglika : Formularz z ocenami (5-,6,1,4+) ... ... ... itp. Uwagi do ucznia : pole tekstera Przycisk WYśLI Oceny Oceny i uwagi które wpisał nauczyciel wysylane są do pliku ucznia. -------------------- "Homo sum, humani nihil a me alienum puto."
"Necessitas ultimum et maximum telum est." "Ventem seminabunt et turbinem metent." "Gallia est omnis divisa in partes tres..." |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 112 Pomógł: 20 Dołączył: 10.04.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Czy dane trzymasz w pliku czy w bazie?
Schemat może wyglądać tak: 1. pobierasz dane z bazy / pliku 2. budujesz formularz uzupełniając go pobranymi danymi 3. po zatwierdzeniu formularza zapisujesz dane wprowadzone przez użytkownika Zacznij pisać, z pewnością pomożemy :) Gotowca nie będzie ;) pozdr. P.S. PHP -> Przedszkole |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 175 Pomógł: 2 Dołączył: 22.03.2007 Skąd: localhost Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
nie wiem jak napisać ten formularz a raczej w jaki sposób ma się wysyłac do pliku
Ten post edytował wert1 30.03.2007, 15:03:13 -------------------- "Homo sum, humani nihil a me alienum puto."
"Necessitas ultimum et maximum telum est." "Ventem seminabunt et turbinem metent." "Gallia est omnis divisa in partes tres..." |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 112 Pomógł: 20 Dołączył: 10.04.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Po zatwierdzeniu formularza (kliknięcie przycisku typu "submit") dane z niego zostaną wysłane do strony (skryptu), która podana będzie jako parametr action formularza. (jeżeli nie podasz tego parametru dane wysłane zostaną do tego samego skryptu w którym znajduje się formularz).
W tym skrypcie (odbierającym dane) przesłane dane dostępne będą w tablicy superglobalnej PHP -> $_POST lub $_GET, zależnie od sposobu przesłania danych (parametr method formularza). Powinna to być metoda POST. Możesz sprawdzić w pliku w którym odbierasz dane co zostało przesłane wyświetlając odpowiednią tablicę na ekran:
Walcz :) Nie jest to trudne. Jak już pisałem, gotowca nie będzie, więc zacznij pisać i zgłaszaj ewentualne problemy ;) pozdr. |
|
|
![]()
|
|
Ale po wcisnięciu submit powraca do tego trkstu jaki jest w pliku 2.txt a powinien go zmienić Ten post edytował wert1 30.03.2007, 17:17:02 -------------------- "Homo sum, humani nihil a me alienum puto."
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 19.07.2025 - 09:59 |