![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 44 Pomógł: 0 Dołączył: 4.10.2004 Skąd: Niemcz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
witam mam pewien problem podczas walidacji stronki na www.w3.org.
http://validator.w3.org/check?uri=http%3A%...;doctype=Inline Pierwszy problem nie mam ustawione doctype, ponieważ gdy go ustawiam to mi sie layout psuje :/ nie wiem czemu wszystko się rozciąga. Chociaż pewne sukcesy mam bo początkowo było ponad 100 błędów ![]() Drugi problem to te wszystkie bledy przy ...&PHPSESSIDD... i innych zmiennych przesyłanych w ten sposób. Prosze o pomoc i z gory dziekuję. Ten post edytował micz84 12.03.2007, 15:25:44 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 7 494 Pomógł: 302 Dołączył: 31.03.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 44 Pomógł: 0 Dołączył: 4.10.2004 Skąd: Niemcz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
wiem, ze jest wymagany ale psuje mi layout rozciagaja sie tableki w pionie :/, teraz bledy sie zmienily na:
Error Line 72 column 307: general entity "amp" not defined and no default entity. ... href="drinki_ranking.php?w=najlepsze&PHPSESSID=5c9c37083605bafd07cae79ea aha i wczesniej zapomialem zapytac o co chodzi w bledach jak ten: Error Line 20 column 966: general entity "b" not defined and no default entity. ...�wka,aperol,apricot brandy,aquavit,arak,armaniak,b&b,bénédictine,benedictin This is usually a cascading error caused by a an undefined entity reference or use of an unencoded ampersand (&) in an URL or body text. See the previous message for further details. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 7 494 Pomógł: 302 Dołączył: 31.03.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
wiem, ze jest wymagany ale psuje mi layout rozciagaja sie tableki w pionie :/, Czeka Cię przebudowa strony.Jeżeli DOCTYPE coś psuje to znaczy że reszta jest zwalona jak się patrzy. Error Line 72 column 307: general entity "amp" not defined and no default entity. Moja rada:... href="drinki_ranking.php?w=najlepsze&PHPSESSID=5c9c37083605bafd07cae79ea aha i wczesniej zapomialem zapytac o co chodzi w bledach jak ten: Error Line 20 column 966: general entity "b" not defined and no default entity. ...�wka,aperol,apricot brandy,aquavit,arak,armaniak,b&b,bénédictine,benedictin This is usually a cascading error caused by a an undefined entity reference or use of an unencoded ampersand (&) in an URL or body text. See the previous message for further details. Przepisz całość, albo zleć to komuś kto zrobi to na blokach bo kod jest tak straszny że się rzygać chce. Przecież ten design można złożyć w ponad dwa razy mniejszej ilości kodu. <table> nie służy do budowania stron!!!! Nawet nie podpisuj tego jako XHTML bo nawet jeśli validator przywita Cię zielonym kolorem to i tak będzie to tak dalekie od XHTML'a jak Ziemia od Słońca. Nie możesz stosować w stronach XHTML znaku & ponieważ jest to kod zaczynający encję. Wszędzie powinno być & zamiast & Ten post edytował mike_mech 12.03.2007, 15:43:38 |
|
|
![]()
|
|
No niestety ja nie budowalem tej strony w większosci. Moim zadaniem bylo tylko napisanie do tego php zeby wszystko chodzilo. No coz czeka przebudowa :/. Niestety nie znam za dobrze xhtml'a, no ale czas sie wkoncu go nauczyc
![]() Ten post edytował micz84 12.03.2007, 15:49:49 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 614 Pomógł: 7 Dołączył: 10.11.2003 Skąd: Rzeszów/Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Czytaj kursy, będziesz wielki - http://kurs.browsehappy.pl/
Ten post edytował gekon 12.03.2007, 21:52:26 -------------------- Pokaż kod = Pokaż CAŁY kod, najlepiej działający na jakimś serwerze.
Fanatycy | glazar.info | semantyka | HTML i XHTML FAQ |
|
|
![]()
|
|
Dzięki za link. Szkoda, że nie ma wersji do ściągnięcia, bo nie lubie czytać z monitora a kopiowanie do worda jest trochę męczące, ale chyba będe musiał się poświęcić.
![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 614 Pomógł: 7 Dołączył: 10.11.2003 Skąd: Rzeszów/Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jest wersja do sciągnięcia, chociaż nie wiem jak często aktualizowana.
Ten post edytował gekon 13.03.2007, 23:00:33 -------------------- Pokaż kod = Pokaż CAŁY kod, najlepiej działający na jakimś serwerze.
|
|
![]()
|
|
Kurs jest swietny juz zaczalem przerabiac czesciowo stronke. efekty widac tutaj www.mojdrink.pl/xhtml/
ale mam pewien problem z wyswietleniem elementow blokowcyh w lini. mam z grubsza cos takiego. w css srodek jest tak ustawiony #srodek{ width: 770px; display:inline; } myslalem ze to powoduje ze elementy blokowe zachowuja sie jak liniowe. i mam dwa bledy ktorym nie moge zaradzic ukryte pole input z PHPSESID, ktore jest dodawane automatycznie. validator wykazuje ze to blad. http://validator.w3.org/check?uri=http%3A%...;doctype=Inline |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 407 Pomógł: 1 Dołączył: 4.03.2003 Skąd: warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jeżeli chodzi o błędy w walidatorze to chodzi o to, że nie możesz umieścić inputa bezpośrednio w <form>. Musisz go wstawić do elementu blokowego tj. np. fieldset, p, div. Poza tym dobrym nawykiem jest dodawanie znacznika label dla opisów pól formularza.
Jeżeli chodzi o pozycjonowanie div'ów to nie rób tego za pomocą display: inline tylko zainteresuj się float: left i float: right, lub position: absolute oraz position: relative. |
|
|
![]()
|
|
I menu na listach
![]() ![]() -------------------- Pokaż kod = Pokaż CAŁY kod, najlepiej działający na jakimś serwerze.
|
|
![]()
|
|
Jeżeli chodzi o błędy w walidatorze to chodzi o to, że nie możesz umieścić inputa bezpośrednio w <form>. Musisz go wstawić do elementu blokowego tj. np. fieldset, p, div. problem w tym, ze on jest dodawany automatycznie ja takieg kodu nie wpisywalem i nie wiem jak sie tego pozbyc. Menu probowalem zrobic na listach ale cos nie chcial mi poziomo wyswietlic ale pozno bylo wiec pewnie cos zle zrobiem, dzis sprobuje jeszcze raz. Dzieki za pomoc. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 407 Pomógł: 1 Dołączył: 4.03.2003 Skąd: warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Co to znaczy automatycznie
![]() zrób: I nie będzie problemu. Z listami poradzisz sobie. Wystarczy dla elementów li dać display: inline. |
|
|
![]()
|
|
No tak kod jest moj ale ja tego pola nie dodaje. Zreszta jak sie wezmie zrodlo strony tez tego pola nie widac i nie wiem co zrobic :/. No ale i tak nie jest zle jak na pierwsze pisanie w xhtmlu mam malo bledow z tym uporam sie pozniej
![]() wczesniej wstawialem do <ul>, a dzis zajzalem jeszcze raz do kursu i doczytalem ![]() |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 19.07.2025 - 21:05 |