![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 Pomógł: 0 Dołączył: 9.02.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam.
Jestem nowym użytkownikiem tego forum, więc na początku chciałem się przywitać ![]() Tworząc stronę opartą o divy (robię to od niedawna, na razie hobbystycznie) napotkałem na taki problem: Tworzę stronę, gdzie po lewej stronie jest menu, a po prawej stronie content. Chcę, aby długość menu była zależna od długości contentu, tj. gdy dodam więcej tekstu do contentu długość menu ma się wydłużyć zgodnie z długością contentu (mają być takie same) - co tym samym da mi efekt tła w menu, nie będzie tam pustego pola ... Jak na razie nie jest to problemem pod IE (na pierwszy rzut oka laika), jednak pod FF strona wygląda tak jak wygląda ![]() oto link: http://ticzax.radiohost.pl/www/div/div.htm Kod CSS (wybrałem tą część, która ma znaczenie wg. mnie): Kod #content{ width: 750px; height: 410px; background-image: url(img/bg_content2.jpg); } #lewo{ width: 169px; float: left; background-image: url(img/bg_lewo.jpg); overflow: visible; } #prawo{ float: right; background-image: url(img/bg_content.jpg); width: 581px; } #stopka{ width: 100%; height: 28px; background-image: url(img/bg_stopka.jpg); } Problem numer dwa, który mnie spotkał, to "nieruszająca" się stopka .. tj. image idzie w dół razem z divem content, a tło, które było w divie stopki zostaje w miejscu pod FF ... Dziękuję z góry za pomoc ;-)) EDIT: Postanowiłem się z tym pobawić dalej, poczytać poradniki i kursy ... zrobiłem to tak i działa: do głównego div'a - u mnie #content - dodałem: Kod display: table; Wszystko działa ... więc teraz pytam, czy w ten sposób rozwiązany problem jest zgodny ze standardami i czy można to rozwiązać inaczej, praktyczniej ? Bo ten sposób śmierdzi mi znowu tabelkami w divach, a przecież po to stosuję div;y, żeby nie budować szkieletu na tabelach ![]() Ten post edytował ticzax 9.02.2007, 21:21:19 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 157 Pomógł: 0 Dołączył: 12.02.2007 Skąd: Zielona Góra Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Hej pamiętam że miałem podobny problem i rozwiązywałem go skrypatami w JS... A czy to jest zgodne ze standardami hm... cholera go wie
![]() ![]() -------------------- ------
Per Aspera Ad Astra |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 614 Pomógł: 7 Dołączył: 10.11.2003 Skąd: Rzeszów/Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jest zgode ze standardami bo display może przyjąć taką wartość, pytaniem jest czy jest eleganckie. Otóż nie. Jedynym eleganckim rozwiązaniem problemu jest użycie takiego obrazka, który imitowałby wysokość: http://www.alistapart.com/articles/fauxcolumns/.
A co do Flasha to najwyżej wstawniae go może nie byc (ale nie musi) zgodne ze standardami Ten post edytował gekon 16.02.2007, 05:22:14 -------------------- Pokaż kod = Pokaż CAŁY kod, najlepiej działający na jakimś serwerze.
Fanatycy | glazar.info | semantyka | HTML i XHTML FAQ |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 19.07.2025 - 17:18 |