![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 Pomógł: 0 Dołączył: 5.02.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
jak zrobic kategorie z podkategorie w mysql i jakich typop pol uzyc?? chce miec mozliwosc wstawiania takich danych.
DANE TABELI KATEGORIA 1.CHEMIA 1odmrazacz 2scierka 3zapach samochodu 2.FILTR 1kabinowy 2oleju 3paliwa prosze o konkretnie jak to ma wygladac, bo nie bardzo wiem ![]() |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 69 Pomógł: 0 Dołączył: 20.04.2006 Skąd: Kraków/Lublin/Lubartów Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jeżeli chcesz mieć dowolny poziom zagłębienia w podkategorie, to możesz zrobić taką tabelkę
Wtedy, główne kategorie wpisujesz z id_rodzica jako 0 i w ten sposób je wyszukujesz. A podkategorie wpisujesz do bazy ustawiając id_rodzica na wybraną kategorię główną. Przykładowa zawartość: ID kategoria id_rodzica 1 kategoriagł1 0 2 kategoriagł2 0 3 podkategoria1 1 4 podkategoria2 2 5 podpodkat1 3 itd, itd. Czyli że podkategoria "podpodkat1" należy do podkategorii "podkategoria1" która zkolei należy do kategorii "kategoriagł1". A kategoria "kategoriagł1" ma id_rodzica = 0 więc już nie należy do żadnej. A do konkretnych produktów, usług, osób należących do różnych kategorii tworzysz drugą tabelę:
tylko musisz pamiętać żeby produktom nadawać id_kategorii z najniższej podkategorii. Teraz łatwo możesz znaleźć całe drzewko kategorii do której należy dany produkt i w drugą stronę zależnie od kategorii i wszystkich podkategorii możesz wyświetlać sobie produkty. -------------------- Lepiej kijek obcinkować niż go potem pogrubasić.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 Pomógł: 0 Dołączył: 5.02.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
nie moge zrozumiec z tym id rodzica o co chodzi z tym, moze ktos mi wyjasnic.
chce miec tabele kategorie id kategorie nazwa kategorii i chyba musze miec tabele podkategorii id podkategorii nazwa podkategorii id kategorii int not null default 0 ale jak to powiazac z tablea czesci?? i gdzie mam wpisac cos prudecentow tych czesci?? moze ktos mi to wyjasnic : juz siedze nad tym dlugo ale im dluzej siedze nic nie rozumiem:( Bo jak wczesniej odpisal fickle to byly by dwie tabele kategorie i produkty w moim przypadku czesci. ale co to jest id rodzica?? nie moge zabardzo to zrozumiec. wciaz potrzebuje pomocy i dziekuje wszystkim ktorzy pomoga. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 590 Pomógł: 40 Dołączył: 11.01.2007 Skąd: Centrum Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie musisz mieć dwóch tabel aby zawiadywać kategoriami i podkategoriami. Jedna tabela taka jak pokazał frickle jest idealna do tego celu.
Id_rodzica to po prostu id kategorii wyższej. W tym przykładzie co podałeś CHEMIA >> id=1 >> id_rodzica=0 >> kategoria główna odmrazacz>> id=2 >> id_rodzica=1 >> podkategoria id_rodzica wskazuje na to, że odmrazacz nalezy do kategorii CHEMIA. Taki układ tabeli pozwala na tworzenie dowolnej ilości zagłębień, możesz każdą kategorię podzielić na wiele podkategorii i każdą podkategorię podzielić dalej na podkategorię .. itd itd Jeżeli jesteś pewny, że będziesz miał tylko dwa poziomy ( czyli tak jak pokazałeś w swoim przykładzie ) wystarczą Ci dwie tabele, ale odpowiednio połączone -------------------- 404
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 7 Pomógł: 0 Dołączył: 23.03.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam serdecznie,
Na wstępie przeproszę za odgrzewanie starego kotleta. Mam jednak pytanie idealnie pasujące do tego tematu. Mianowicie jak zapisać pętlę aby wyświetlić jednocześnie kategorię oraz od spodem produkty z danej kategorii. -Kategoria1 ----produkt1 ----produkt2 ----produkt3 ----produkt4 -Kategoria2 ----produkt1 ----produkt2 ----produkt3 ----produkt4 -Kategoria3 ----produkt1 ----produkt2 ----produkt3 ----produkt4 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 19.07.2025 - 17:08 |