![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 117 Pomógł: 0 Dołączył: 24.05.2004 Skąd: krakow Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
witam,
zrobiłem aplikacje, ale mam jeszcze problem z poprawnym wylogowaniem usera. otoz usuwam sesje poprawnie, ale gdy user sie wyloguje to kiedy wciska wstecz w przegladarce(raz w IE lub kilka razy w firefox) to udaje mu sie wrocic do autoryzowanej strony i zobaczyc zawartosc. co prawda gdy prubuje wtedy kkliknac cos to wyrzuca go z powrotem do strony wylogowania. ale i tak jest zle. jaki jest sposob zeby usunac z przegladarki te dane aby juz nie mogl ich zobaczyc user po wylogowaniu? -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 856 Pomógł: 19 Dołączył: 30.08.2005 Skąd: 100lica Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Trzeba wyczyścić cache w przeglądarce
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 117 Pomógł: 0 Dołączył: 24.05.2004 Skąd: krakow Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
wydaje sie sluszne, ale jak to mozna zrobic?
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 856 Pomógł: 19 Dołączył: 30.08.2005 Skąd: 100lica Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zdalnie to zdaje mi się że się nie da
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
jest wiele komercyjnych aplikacji w php np. gdzie zostal rozwiazany ten problem. pytanie wiec: jak to zrobic?
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 190 Pomógł: 27 Dołączył: 23.04.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
jest wiele komercyjnych aplikacji w php np. gdzie zostal rozwiazany ten problem. pytanie wiec: jak to zrobic? W aplikacji, którą pisałem nie mogłem pozwolić na nieautoryzowany dostęp. Problem rozwiązałem w następujący sposób. Na początku pliku z kontrolerem wywołuję plik:
Zawartość pliku verify:
Sprawdza się znakomicie. -------------------- ”Godzina nauki w życiu nowoczesnego apostoła jest godziną modlitwy.”
(św. Josemaría Escrivá, Droga, 335) |
|
|
![]()
|
|
hm. rozumiem ze ten kod:
rozwiazuje caly problem. sprawdze jak tylko bede mogl,dzieki!:) -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 190 Pomógł: 27 Dołączył: 23.04.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
hm. rozumiem ze ten kod:
rozwiazuje caly problem. sprawdze jak tylko bede mogl,dzieki!:) Zamień exit() na die(); ![]() W pliku index.php jest kod odpowiedzialny za autoryzację. Tzn formularz itp.. Najważniejsze jest to, że jak sprawdzisz, że sesja nie istnieje to przekierowujesz. pzdr -------------------- ”Godzina nauki w życiu nowoczesnego apostoła jest godziną modlitwy.”
|
|
![]()
|
|
zrobilem cos takiego, ale nie dziala:
ogolnie moze to nie pasuje do mojego skryptu... -------------------- |
|
|
![]()
|
|
<OT>Po co używasz znaku małpy w zapisach:
:]</OT> Ja w swoim skrypcie sprawdzam czy w sesji istnieje zapisany login i hasło. Jeśli tak - użytkownik jest zalogowany. Jeśli nie - wylogował się. Jeśli się wylogował (czyt. w zmiennej sesyjnej nie ma zapisanego loginu i hasła) to jeśli próbuje się dostać do innych podstron/akcji/plików jest kierowany na stronę logowania (po krótkim czasie na przeczytanie "brak dostępu" etc.). W funkcji, którą podałeś nie dopatrzyłem się żebyś to sprawdzał w sposób, który podałem niżej. -------------------- ”Godzina nauki w życiu nowoczesnego apostoła jest godziną modlitwy.”
|
|
![]()
|
|
@ - uzywam poniewaz gdy za pierwszym razem wykonuje sie ta funkcja, czyli kiedy user wysyla formularz z loginem i haslem to wtedy do zmiennych podstawiaja sie te dane. potem gdy juz sa ustawione te zmienne i nie ma nic w POST @ powoduje ze nie wyswietla sie notice z brakiem wartosci w POST.
moja funkcja "loguj" sprawdza za kazdym razem uwierzytelnienie w bazie. natomiast to:
nie powoduje u mnie przejscia do wskazanej strony, lecz caly czas przeladowuje sie pusta strona. byc moze to ze podstawiam dane z POST do hasla i loginu zawsze kiedy te zmienne sesyjne sa puste powoduje ze przegladarka wchodzi wstecz do autoryzowanej strony...? no ale tak juz to skonstruowalem. pytanie co powinienem poprawic -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Przyjrzyj się jeszcze raz jak ja to zrobiłem.
Ja podczas logowania ustawiam zmienne sesyjne LOGIN i HASŁO i tylko je sprawdzam, bo jeśli istnieją tzn że użytkownik jest zalogowany. W tym co Ty podałeś można się pogubić. Teraz nie mam za bardzo czasu ale jutro sobie ten kod sformatuje i oblukam. Ewidentnie masz gdzieś błąd.. U mnie naciskanie przycisku wstecz nic nie da ba za każdym razem na samym początku skryptu sprawdzane jest czy istnieje sesja jeśli nie to jest przekierowywany na stronę logowania. W ten sposób też nie obejdziesz logowania (nie odpalisz ręcznie żadnej podstrony systemu bez hasła bo dostaniesz ostrzeżenie i zobaczysz stronę logowania - sprawdzano ![]() -------------------- ”Godzina nauki w życiu nowoczesnego apostoła jest godziną modlitwy.”
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 19.07.2025 - 10:20 |