![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 181 Pomógł: 0 Dołączył: 12.11.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
cześć.
mam w bazie mysql takie dwa wiersze. 1. strony www 2. stron www i teraz chce zrobic wyszukiwarke aby po wpisaniu slowa stron www najpier pojawił się 2 wiersz a potem 1 czyli wyglądało by to tak szukane słowo: stron www wynik: 1. stron www 2. strony www moje zapytanie wyglada tak: SELECT * FROM `ksiazki` WHERE tytul like '".$_GET['slowo']."' or tytul like '%".$_GET['slowo']."%' or tytul like '%".str_replace(" ","% %",$_GET['slowo'])."%'" chodzi w nim oto ze najpier sprawdza tylko według zawartosci zmiennje $_GET['slowo'] potem dodaje procenty % aby sprawdzalo czy w tytule nie ma slowa które szukam a potem jeszcze jesli w szukanym slowie wystepuje spacja zatepuje ją wyrażeniem '% %' przez co szuka mi po kazdym slowie osobno. co musze zrobic aby pokazalo mi takie wyniki jak chce ? -------------------- Robie to co lubie, lubie to co Robie
|
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 243 Pomógł: 20 Dołączył: 20.04.2004 Skąd: Wielkopolska Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
może dwa zapytania:
1. szuka słowa "slowo" 2. drugie szuka "%slowo%" -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 181 Pomógł: 0 Dołączył: 12.11.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
hmm właśnie tak bede musiał zrobić w ostateczności tylko teraz. Wyniki z każdego zapytania umieszcze w 1 tablicy i gdy bede chciał wyswietlić np. druga 10 wyników to bede przeszukiwał ta tablice. bedzie dzialac. thx
-------------------- Robie to co lubie, lubie to co Robie
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 19.07.2025 - 10:09 |