Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> Czas życia obiektu
Jarod
post 15.01.2007, 20:20:14
Post #1

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

W programie napisanym w jakimś języku programowania, utworzony obiekt istnieje dopóki nie zostanie zniszczony. W php zmienne, obiekt istnieje dopóki skrypt nie zakończy działania albo nie zostanie zniszczony. To jest problem, który nie do końca mogę zrozumieć, abo inaczej sposób jego rozwiązania. Weźmy pierwszy lepszy przykład, przy którym ten problem dla mnie znowu się uwidocznił. Zastosowanie wzorca registry. Przypomniałem sobie ten wzorzec z artykułu http://www.strefaphp.net/artykul59.html

Załóżmy, że w pliku głównym index.php, zaraz po wystartowaniu aplikacji, wczytywana jest konfiguracja systemu:
  1. <?php
  2. $registry = new Registry;
  3. $registry->set ( 'config', parse_ini_file ( 'plik.ini' ) );
  4. ?>

dzięki czemu mamy łatwy dostęp do konfiguracji:
  1. <?php
  2. echo $registry->get ( 'config_zmienna1' );
  3. echo $registry->get ( 'config_zmienna2' );
  4. ?>

Następnie tworzone jest menu, etc. Użytkownik wybiera jakąś opcje z menu, kontroler oddaje działanie do modelu, a wyniki zwracane są do widoku. Sedno sprawy:

Jak sprawić, żeby w każdym skrypcie (przecież model jest w innym skrypcie, widok w innym), te dane były dostępne? Żeby w każdym skrypcie nie trzeba było tworzyć instancji obiektu Registry i nie ładować do niego danych? Każdą inną klasę, która będzie korzystać z obiektu Registry tak projektować, żeby jako parametr konstruktora mogła przyjmować obiekt Registry?

--------------------
”Godzina nauki w życiu nowoczesnego apostoła jest godziną modlitwy.”
(św. Josemaría Escrivá, Droga, 335)
Go to the top of the page
+Quote Post

Posty w temacie

Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: 20.07.2025 - 08:20