![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 13 Pomógł: 0 Dołączył: 9.01.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mam przykładową baze danych:
rok | miesiac | dzien| 2005 | 01 | 01 | 2005 | 02 | 21 | 2005 | 02 | 28 | 2006 | 03 | 16 | 2006 | 05 | 10 | 2007 | 05 | 11 | no i teraz chce aby w formularzu były 3 pola wyboru typu select i wypełniały się one automatycznie pobierając dane z mysql z tym że nie wiem jak zrobić 1) aby w select pokazywał tylko po jednym unikalnym ciągu czyli ma wyświetlić 2005 2006 i 2007 po drugie aby jak wybiorę rok 2005 to w kolejnym select odpowiedzialnym za miesiąc wyświetlił tylko te miesiące związane z rokiem np. 2005 czyli 01 i 01 i tak samo z trzecim select odpowiedzialnym za dzień ma on wyświetlić dla wybranego miesiąca 02 dni 21 i 28 Jeżeli ktoś robił już podobny skrypt formularza lub jest wstanie taki skrypt wykonać prosiłbym o odpowiedź na tym poście. Pozdrawiam |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 590 Pomógł: 40 Dołączył: 11.01.2007 Skąd: Centrum Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Efekt, aby po wybraniu wartości z pierwszego selecta zmieniła się zawartość drugiego osiągniesz albo przez przeladowanie strony po zmianie w pierwszym selecie,
albo po stworzeniu odpowiedniego kodu JavyScript. Jeżeli danych będzie nie dużo można się pobawić w JS. Jeżeli będzie tego dużo to ja bym robił poprzez przeładowanie strony. -------------------- 404
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 13 Pomógł: 0 Dołączył: 9.01.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
a jak zrobić to przez przeładowanie strony??
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 590 Pomógł: 40 Dołączył: 11.01.2007 Skąd: Centrum Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
W php wyciągasz najpierw dane dotyczące roku:
Tworzysz w html'u jeden select gdzie wyswietlasz wyniki tego zapytania. W html piszesz kod JavyScript'a; Po zmianie wartości w selecie forma automatycznie się zatwierdzi a w php odczytasz sobie wartość z POST'a wartość 'rok'. Tworzysz nowe zapytanie z tym że dodajesz do zapytania:
Tak samo robisz przy selecie z miesiącem aby stworzyc select z dniami. -------------------- 404
|
|
|
![]()
|
|
ok ale po wybraniu w pierwszym seectcie jakiejś wartości on ją zatwierdza a co za tym idzie znika jej aktualna pozycja i nie ładnie to wygląda gdy nie wiedzi się wyboru w poszczegółnych okienkach
Jak to zrobić |
|
|
![]()
|
|
Wystarczy wykorzystać opcje selected podczas tworzenia select'a
Coś na zasadzie: Nie wiem czy to zadziała bo od ładnych kilku lat nie łącze php z html'em. -------------------- 404
|
|
|
![]()
|
|
Czy jest ktoś w stanie połączyć zebrane tu pomysły w jedną całość, gdyż każdy działa z osobno ale nie razem.
Gdy to wszytko połączyłem okazało sie że jak wybiorę w pierwszym to pojawia sie w drugim ale jak wybiorę w drugim to sie wszystko resetuje i nie wiem jak zrobić aby jeszcze w trzecim sie wyświetlało to ca ma sie wyświetlać. Oto co mi sie udało zrobić:
|
|
|
![]()
|
|
Niepotrzbnie zamieszałeś w kodzie i stworzyłeś 3 form'y.
Lepiejby było stworzyć jedną formę i zmiana na jakimkolwiek z selectów zatwierdzałaby tę formę. Aby nie stracić poprzednio wybranej wartości stwórz pola typu 'hidden' czyli : To zapobiegnie "gubieniu" wybranych opcji. -------------------- 404
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 374 Pomógł: 23 Dołączył: 3.06.2006 Skąd: Katowice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie lepiej wrzucić trzy DIV'y? Ładowanie do DIV'ów za pomocą AJAX'a?
Przy wybraniu każdego pola select jest uaktualniany tylko wybrany DIV, przez co nie ma nawet opcji na zgubienie wartości pola select... -------------------- Pomogłem? Podziękuj proszę klikając poniżej "POMÓGŁ" ;)
|
|
|
![]()
|
|
Divy?? powiedz jak to zrobić a póki co to znalazłem to co potrzebuje ale na 2 selekty a nie na 3 kto wie jak to przerobić
źródło:
|
|
|
![]()
|
|
Tu masz najprostszy działający skrypt z trzema selectami. Zobacz na jakiej zasadzie działa i przerób na swoje potrzeby. -------------------- 404
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 19.07.2025 - 14:04 |