![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 27 Pomógł: 0 Dołączył: 8.08.2003 Skąd: Częstochowa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mam mały dylemacik dotyczący OOP. Gdzie najlepiej umiescic walidacje danych dostarczonych przez uzytkownika? Ja widze 3 rozwiązania
1) Przy "setach"
2) Przy zapisywaniu danych
3) W kontrolerze zanim wprowadzimy dane do obiektu
Jak wy rozwiązaliscie ten problem? Z góry dzięki za odpowiedz. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 359 Pomógł: 1 Dołączył: 16.04.2006 Skąd: Łódź Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Hmm mi się wydaje, że w kontrolerze
![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 54 Pomógł: 0 Dołączył: 25.09.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam !
Wydaje mi się, że najlepszym miejscem będzie kontroler ![]() Pozdrawiam Darektbg -------------------- skocz.org - system skracania linków
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 5 724 Pomógł: 259 Dołączył: 13.04.2004 Skąd: N/A Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Walidujesz model -- to w modelu.
Pozatym pomysl jak bedzie wygladac akcja tworzenia obiektu i edycji + walidacja wszystkich pol w kontrolerze. -------------------- Nie lubię jednorożców.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 384 Pomógł: 6 Dołączył: 11.09.2004 Skąd: Grodzisk Mazowiecki Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
dr_bonzo wyjaśnił gdzie powinna zajść walidacja, ja jeszcze dołożę swoje 2 grosze. Mianowicie używanie statycznych metod do walidacji jest dość mało obiektowe, jak i mało wygodne. Zaraz wrzucę Ci moją małą klasę do walidacji.
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 4 465 Pomógł: 137 Dołączył: 26.03.2004 Skąd: Gorzów Wlkp. ![]() |
Mało obiektowe? Powiedz mi dlaczego i jak to ma być obiektowe - nie potrafię sobie tego wyobrazić. Może chodzi o zastosowanie pewnej implementacji dekoratora?
Pozdrawiam. -------------------- To think for yourself you must question authority and
learn how to put yourself in a state of vulnerable, open-mindedness; chaotic, confused, vulnerability, to inform yourself. Think for yourself. Question authority. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 384 Pomógł: 6 Dołączył: 11.09.2004 Skąd: Grodzisk Mazowiecki Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Otworzyłem masę zakładek a zapomniałem o tym, ale już jestem wraz z moim obiecanym kodem: http://forum.php.pl/index.php?showtopic=58987
Cysiaczek a co obiektowego jest w używaniu klasy która wszystkie metody ma statyczne? To tak samo jak strukturalnie, po za tym ze jest class, public przed metodą, oraz inaczej się to wywołuje ![]() -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 224 Pomógł: 40 Dołączył: 6.07.2004 Skąd: Wuppertal Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
ja dodam tez cos o czym nie wszyscy wiedzą (wiedzieli:P) a strzalek wie
![]() http://strzalek.net/blog/3/input-filter |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 4 465 Pomógł: 137 Dołączył: 26.03.2004 Skąd: Gorzów Wlkp. ![]() |
@strzałek - nic nie ma, ale czy wogóle musi być? Moim zdaniem nie musi, bo nie ma sensu na siłę wciskać obiektów wszędzie. Ubierając zastaw filtrów nawet w zwykłą klasę zyskujesz ładny interfejs : )
Pozdrawiam. -------------------- To think for yourself you must question authority and
learn how to put yourself in a state of vulnerable, open-mindedness; chaotic, confused, vulnerability, to inform yourself. Think for yourself. Question authority. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 27 Pomógł: 0 Dołączył: 8.08.2003 Skąd: Częstochowa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Własną klase do obsługi walidacji juz mam. Zresztą umiesciłem ją juz jakis czas temu na tym forum. http://forum.php.pl/index.php?showtopic=56211&hl=
Cytat Strzałek: ...Mianowicie używanie statycznych metod do walidacji jest dość mało obiektowe, jak i mało wygodne... Owe statyczne metody to implementacja dekoratora. Dzięki za rozwianie moich wątpliwości. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 20.07.2025 - 06:11 |