![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 22 Pomógł: 0 Dołączył: 5.12.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam wszystkich serdecznie,chcialbym prosic doswiadczonych uzytkownikow php (MySQL) i pomoc. Mysle ,ze zapytanie bedzie dla was dosc banalne lecz dla mnie takie nie jest.
Otoz mam nastepujace cwiczenie: W bazie danych mam 20 pol z imienie i nazwiskiem. Mam stworzyc strone *.php ktora bieze jako input jedna litere potem laczy sie z baza danych i zwraca mi wszystki osoby ktorych nazwisko zaczyna sie na te wlasnie litere. Wiem ,ze brzmi to dosc banalnie lecz uwierzcie mi mecze sie z tym od ponad 2 godzin i nic . Pomyslalem aby uzyc opcji str_split i wtedy bede mial pierwsza litere nazwiska z indeksem 0 ale pozniej nie wiem jak zrobic aby zostaly wyswietlone osoby zaczynajace sie wlasnie na te litere. Oto kod strony ktora powinna robic to co wyzej opisalem(zacialem sie w tym momence i nie mam pojecia jak isc dalej):
Z gory dziekuje... Ten post edytował Beton2006 17.12.2006, 15:23:53 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 856 Pomógł: 19 Dołączył: 30.08.2005 Skąd: 100lica Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
to są podstawy:
$wykonaj=mysql_query("select * from tabela where nazwisko like '".$_POST['litera']."%'"); while($wynik=mysql_fetch_array($wykonaj)){ print_r($wynik); } ?><form> <input type=text name=litera></form> -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 22 Pomógł: 0 Dołączył: 5.12.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Naprawde wielkie dzieki.
Moja NIEznajomosc SLQ-a sie klania. Mam jedno pytanko : czyli skladnia LIKE w query odnosi sie do pierwszej litery? Czy np jest mozliwosc zrobienie czegos podobnego ale znajac np. pierwsza lub czwarta litere imienia? |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 856 Pomógł: 19 Dołączył: 30.08.2005 Skąd: 100lica Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Poczytaj manuala tam jest naprawde dużo na ten temat
like 'czego szukasz' % oznacza dowolny ciąg znaków _ oznacza jeden dowolny znak czyli mozesz wpisac like 'Kowalsk_' i powinno znaleźć Kowalski i Kowalska masz jeszcze soundex czyli brzmi podobnie itp -------------------- |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 20.07.2025 - 06:21 |