![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 640 Pomógł: 28 Dołączył: 13.02.2003 Skąd: Międzyrzecz/Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A wiec, chce sie nauczyc obslugi Linuxa (glownie dla php i Administracja serwerem), niestety musze miec tesh WinXP (dla reszty rodziny), czyli musze miec dwa systemy!
- Chcialbym zebysicie mi powiedzieli caly przebieg instalacji Linuxa (jaki Linux i jego wersja, bedzie dobry dla php i nauki Administracji?). - Jak miec dwa rozne systemy (czy nie ma z tym problemu)? - Ustawienia SDI (na Linuxie czy WinXP?) - te i wiele innych pytan zwiazanych z Linuxem z WinXP ![]() Dzieki ![]() -------------------- PHP Developer
"Nadmiar wiedzy jest równie szkodliwy jak jej brak" Émile Zola |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 064 Pomógł: 1 Dołączył: 22.01.2003 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie wiem jak z WinXP, ale przy W98 i Linuksa najpierw trzeba bylo Windowsa instalować, potem Linuksa, bo Windows nadpisywał bootsektor (dobrze mówię?) tak, że startował tylko on. Potem już nie było zadnych problemów.
Dla początkującego polecam Mandrake >= 8.0. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 640 Pomógł: 28 Dołączył: 13.02.2003 Skąd: Międzyrzecz/Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mam dostepne:
- Slackware 8.1 - Mandrake 6.1 ...ale przeciez zalatwic Linuxa nie ma problemu! Jak zrobic, najpierwsz zainstalowac calego WinXP, wszystki ustawienia itp, a potem dopiero Linuxa? -------------------- PHP Developer
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 064 Pomógł: 1 Dołączył: 22.01.2003 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Kiedyś był o tym artykuł w CHIPie.
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 493 Pomógł: 0 Dołączył: 14.06.2003 Skąd: Tomaszów Lubelski/Rzeszów Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Przeciez jest wiele programów do zarządzania bootsectorem min. wspaniały Ranish :]
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Cytat Kiedyś był o tym artykuł w CHIPie.
...i co z tego, chcialbym tutaj odpowiedz... -------------------- PHP Developer
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 493 Pomógł: 0 Dołączył: 14.06.2003 Skąd: Tomaszów Lubelski/Rzeszów Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
chodzilo mi, ze nie ma róznicy który system pierwszy zainstalujesz. Potem możesz to wszystko poustawiac.....
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 133 Pomógł: 0 Dołączył: 15.09.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Artykułów jest MASA w internecie, sam tak zaczynałem i szukałem aż znalazłem (ciężko nie było).
Miałem XP i zainstalowalem sobie PLD (polecam, bardzo dobre rozwiazanie zwane Poldek ![]() A tak szybko... Powiedzmy, ze masz teraz dwie partycje C (windows) i D(pliki, programy) Teraz musisz utworzyć przynajmneij dwie nowe partycje. Jedna na linuksa czyli np Ext i mala partycja wymiany danych SWAP. Teraz wkładasz płytkę z w moim przypadku PLD (szukaj w google) i postepujesz wedlug programu instalacyjnego, gdzie na partycje z danymi wskazujesz Ext a na wymiany SWAP. Na koncu dobrym sposobem jest stworzenie osobnej partycji na bootloadera. To byla szybka instalacja ![]() -------------------- Ez Partner :]
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 71 Pomógł: 0 Dołączył: 29.08.2002 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Z mojej strony polecam Debiana. Co do instalacji to jak juz wypalisz sobie obraz na plytke to w srodku masz ladnie (wydaje mi sie takze ze po polsku) opisana instalacje. Co do tego ktory system wpierw instalowac to ja osobiscie zawsze Windows potem Linux.
-------------------- pozd.
|
|
|
![]()
|
|
Postanowilem, ze chyba zaczne od Slackware 8.1 (bo taki mam podreka, a nie chce mi sie sciagac...)
Czyli najpierw WinXP, a potem Linux? Czy nie bedzie problemu z tzw. serwerem (bo bede chcial miec wlasny serwer, itp ![]() -------------------- PHP Developer
|
|
![]()
|
|
Czy to znaczy ze musze miec az 4 partycje, nawet jak mam 40gb dysk?
-------------------- PHP Developer
|
|
![]()
|
|
![]() Vice-Administrator serwera Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 395 Pomógł: 0 Dołączył: 7.08.2003 Skąd: Kielce Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
z tego co ja wiem wystarczą 3:
podstawowa Linux wymiany Linux podstawowa Windows w Chipie 9/03 lub 8/03 była konfiguracja partycji dla Windows ... a tam zalecają przeniesienie pliku wymiany na osobną partycję najlepiej FAT16 Wniosek ... postawa 3 ale optymalna wydajnościowo konfiguracja 4 jak chcesz wiecej sie na ten temat dowiedziec polecam http://www.chip.pl -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 7 Pomógł: 0 Dołączył: 23.06.2003 Skąd: Janów City -> Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Troszke poźno, ale zawsze napisze...
pmadej -> Cytat w Chipie 9/03 lub 8/03 była konfiguracja partycji dla Windows ...
No, ja tak kiedyś mialem, choć hmmm.. może i to coś dało.. a to jest tylko po to żeby pliki wymiany sie nie sformatowały, gdy się coś wrzuci na nie.. Teraz nie mam z lenistwa a tam zalecają przeniesienie pliku wymiany na osobną partycję najlepiej FAT16 ![]() kicaj -> Cytat Postanowilem, ze chyba zaczne od Slackware 8.1 (bo taki mam podreka, a nie chce mi sie sciagac...)
Jeśli to 1 linux to możesz mieć problemy, ja zaczynałem od Mandrake... choć możesz mieć zawsze dwa... np ja mam teraz Mandrake, WiNXP i slackware.. iii instalować jak bedziesz to radził bym.. tak : a to w sumie obojętne... czy windows czy linux.. choc jak bym instlował slacka.. to bym nie robił żadnego LILO!!! ( bootmenager ) ja se zrobilem i musialem instlować mandrake który mi zrobił bootamengera do windy i siebie ![]() ![]() -------------------- [------------------------]
| What's it ? | [------------------------] |
|
|
![]()
|
|
...no wiec:
Jestem swiezo po formacie, mam trzy partycje c (winxp), d, e Co pokolei musze zrobic zeby zadzialal moj slackware 8.1?? Prosilbym krok po kroku... -------------------- PHP Developer
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 335 Pomógł: 6 Dołączył: 7.03.2002 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
http://www.linuxfan.pl/artykuly/slack.php3
http://at.g.pl/akt/dane/li10.html http://wilk.wpk.p.lodz.pl/slack/webs/how-t...-to/install.htm http://asperczwielun1.republika.pl/instalk...re_install.html http://www.urb.pikasso.pl/hq/index.php?doc...c=slack&lang=pl http://www.slack.com.pl/ ... Cytat Cytat Kiedyś był o tym artykuł w CHIPie.
...i co z tego, chcialbym tutaj odpowiedz... Rusz 4y litery i sam licz na siebie... w zyciu nikt nie bedzie Cie caly czas prowadzil za raczke. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 191 Pomógł: 0 Dołączył: 16.05.2003 Skąd: POLAND Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Polecam www.vmware.com - wiesz, na poczatek... no i nie wymaga grzebania w MBR dysku. A, specjalnie dla Setha: http://forum.php.pl/viewtopic.php?t=5839#40307
![]() -------------------- |
|
|
![]()
|
|
czy jezeli ustawie d jako native i e jako swap to czy w winxp bede mogl tam umieszczac tez pliki, czy te partycje beda sluzyly wylacznie linuxowi??
-------------------- PHP Developer
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 133 Pomógł: 0 Dołączył: 15.09.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jeżeli chcesz udostępnić partycję Linuxa dla Windowsa to musisz pobawić się Sambą. NAtomiast jeżeli w linuxie chcesz mieć widoczną partycję Windowsa to wystarczy ją "zamontować" jednym prostym poleceniem
![]() -------------------- Ez Partner :]
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 191 Pomógł: 0 Dołączył: 16.05.2003 Skąd: POLAND Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat Jeżeli chcesz udostępnić partycję Linuxa dla Windowsa to musisz pobawić się Sambą.
Zapomniales dodac: udostepnic SIECIOWO. Jezeli fizycznie na dysku istnialy by 2 systemy, to zrobic sie tak nie da. Inna sprawa, ze zawsze mozna zalozyc jedna mala partycje FAT32 aby moc wspoldzielic dane. Inna rzecz, ze sa jakies narzedzia do odczytu partycji typu ext2 (nie jestem pewien co do ext3) pod Windows, aczkolwiek nie bylo mi dane ich sprawdzic. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 47 Pomógł: 0 Dołączył: 21.02.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
malo uzywam linuxa ale z tego co pamietam patrycje ext3 mozna podmontowac jako ext2.
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 19.07.2025 - 16:03 |