![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 42 Pomógł: 0 Dołączył: 19.06.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam
Zacząłem się uczyć tworzenia klas, chciałem zrobić klasę, która po podaniu odpowiednich parametrów(typu adres hosta, login, nazwa bazy, tabela etc) wyświetla dane z określonej tabeli w bazie umieszczone w niej dane na stronie. Niestety przerobiłem trochę artykułów na temat tworzenia klas i jakoś mi to średnio wychodzi ![]() czy nie miałby ktoś linka do czegoś takiego, żeby móc zobaczyć, na jakiej zasadzie jest to zrobione, ewentualnie napisać coś takiego(chociaż nie proszę o to, bo to pewnie zbyt dużo kodu, jak mi się wydaje). W ostateczności rozpisać w punktach jak się za to zabrać. Byłbym wdzięczny za pomoc, pozdrawiam! |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 675 Pomógł: 15 Dołączył: 7.11.2004 Skąd: Katowice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat chciałem zrobić klasę, która po podaniu odpowiednich parametrów ... wyświetla dane z określonej tabeli Do wykonywania operacji na klasach służą jej metody. Poza tym, klasa ma być uniwersalna, a nie ograniczona tylko do wyświetlania danych z tabeli. Dlatego proponuję: - w konstruktorze klasy podać parametry połączenia, - zdefiniować metodę np. query, która będzie wykonywała wpisane przez użytkownika polecenie, - następnie na stronie stworzyć obiekt klasy i wywołać jej metodę. -------------------- Kto pyta, nie błądzi...
Kto zbłądził, ten pyta... |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 42 Pomógł: 0 Dołączył: 19.06.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Poza tym, klasa ma być uniwersalna, a nie ograniczona tylko do wyświetlania danych z tabeli. ee, to znaczy zrobienie takiej klasy:
tabela - zmienna zawierająca kod html tabeli wyświetlająca rekordy z bazy która robi mniej więcej coś takiego jest niepraktyczne? Ten post edytował hevellius 2.12.2006, 18:27:23 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 675 Pomógł: 15 Dołączył: 7.11.2004 Skąd: Katowice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat która robi mniej więcej coś takiego jest niepraktyczne? Zależy od podejścia, ale zastanów się, czy będziesz mógł w przyszłości wykorzystać te klasę (bez większych modyfikacji) do zupełnie innej bazy, innej tabeli (o innej strukturze). Jak tak, to oki.Kolejna sprawa - w klasach po to są zdefiniowane konstruktory, aby ją (klasę) w odpowiedni sposób zainicjować. Lepiej jest chyba podawać, w Twoim przypadku, parametry połączenia z bazą danych, jako argumenty konstruktora klasy, czyli coś w stylu:
-------------------- Kto pyta, nie błądzi...
Kto zbłądził, ten pyta... |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 19.07.2025 - 17:31 |