![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 9 Pomógł: 0 Dołączył: 3.11.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam.
Napisałem sobie taki skrypcik, który uploaduje zdjęcie z lokalnego dysku do wskazanego dysku na serwer oraz dodaje nazwę pliku ze zdjęciem do bazy danych. Mam takie pytanie... czy jest możliwe w miare prosto dodać do tego jeszcze taką funkcję, która by "w locie" robiła miniaturkę tego zdjęcia o wskazanym rozmiarze (np. 100x100) i zapisywała ją również do tego samego katalogu co uploadowane zdjęcie, pod nazwą powiedzmy nazwa_zdjęcia_thumb.jpg i jeszcze dodawała tą nazwę także do bazy danych, powiedzmy do pola 'cover_thumb' ? Da się to zrobić, czy póki co to ponad siły początkującego? ![]() Z góry dzięki za odpowiedź! pzdr Ten post edytował tomkoff 14.11.2006, 17:42:42 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 106 Pomógł: 1 Dołączył: 2.12.2005 Skąd: Jaworzno Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
oto co sam znalazłem, choć jeszcze nie sprawdzałem (znalazłem to już jakiś czas temu tutaj na forum):
ps. przepraszam że to wyświetlam jako html, ale jak biorę php, to mi wstawia \ przed niektóre cudzysłowy i wszystko jest totalnie nieczytelne (tu uwaga do adminów - czemu to tak dziwnie działa?) Ten post edytował Neojawor 14.11.2006, 18:15:53 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 84 Pomógł: 0 Dołączył: 9.03.2006 Skąd: z fotela ;p Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
ps. przepraszam że to wyświetlam jako html, ale jak biorę php, to mi wstawia \ przed niektóre cudzysłowy i wszystko jest totalnie nieczytelne (tu uwaga do adminów - czemu to tak dziwnie działa?) Kolego drogi wszystko jest czytelne ![]() ![]() -------------------- ![]() ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 106 Pomógł: 1 Dołączył: 2.12.2005 Skąd: Jaworzno Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dzięki kosheen2k, sporo czasu mnie tu nie było...
![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 33 Pomógł: 0 Dołączył: 7.08.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
jeśli można wiedzieć to jak przebudować ten skrypt aby miniaturkę tworzył bezpośrednio po uploadzie na serwer i zapisywał go w tym samym folderze co większy plik??
czy może wystarczy tylko zastosować takie coś
a zmienna $source to $_post[file][name] ![]() Ten post edytował Zimon 16.11.2006, 22:39:13 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 138 Pomógł: 0 Dołączył: 29.10.2006 Skąd: BB Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Czy ktoś kto ma za dużo czasu mógłby dostosować ten skrypt do moich potrzeb ?
Dane wyjściowe: Katalog w którym mam zdjęcia : ../portal2006/uploads/ Zmienna pobierająca z MySQL nazwę pliku zapisanego w tym katalogu : .$row['id'].$row['nazwabanera']. Miniaturka w rozmiarze 150x150 Dzięki . Analizuje ten kod i nie wiem co mam zmienić. Ktoś moze mnie naprowadzić jak to zrobić bo nie moge sobie z tym poradzić. Ten post edytował grattz 19.01.2007, 21:05:18 -------------------- |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 19.07.2025 - 19:40 |