![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 21 Pomógł: 0 Dołączył: 2.11.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam.
Mam (oczywiście jest ich więcej, ale mówię tylko o tych) dwie tabele w bazie danych : orders oraz orders_products. W tabeli orders jest kilka kolumn, lecz mnie interesują dwie : orders_id oraz orders_status. W tabeli orders_products jest też kilka kolumn, lecz mnie interesują cztery : orders_id, products_model, products_name oraz products_quantity. Niestety nie mogę sobie poradzić z tematem, żeby : Zczytać dane razem z tych tabel, a następnie wyświetlić je na stronie w następujący sposób : Po 1 . - Wiadomo że do jednego numeru zamówienia (orders_id)mogą być przyporządkowane różne produkty (products_model, products_name, products_quantity). Chodzi o to, żeby produkty wyświetlały się jeśli status zamówienia (orders_status) do którego należą równa się np. 2 (jeśli różny od 2 nie mają się wyświetlać). Po 2. - Produkty w różnych zamówieniach mogą się powtarzać, i chodzi o to, żeby nie był ten produkt wyświetlony ponownie, lecz wartości pola products_quantity dla takich samych products_model były sumowane. Po 3. - Nie interesuje mnie wyświetlanie pola orders_id przy produktach, ale wydawało mi się, że dzięki tym polom można porównać wiersze. Znajomy mówił coś o krzyżowych zapytaniach do bazy MySql4, ale nic z tego nie kumam. Błagam pomóżcie, bo się już dawno pogubiłem. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 45 Pomógł: 0 Dołączył: 26.01.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ad1.
Ad2.
Sumowanie masz po modelu a potem po nazwie. Nie możesz sumować tylko po modelu, jeśli chcesz wyświetlać model i nazwę. Ad3. Jak wyżej, kolumna order_id nie musi być wyświetlana -------------------- ________________________________________________________________________________
czy programiści używają jeszcze diagramów ? jeśli nie, to tylko zwykli koderzy są ;) |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 21 Pomógł: 0 Dołączył: 2.11.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mam coś takiego :
Niestety przeglądarka podaje mi komunikat Warning: mysql_fetch_row(): supplied argument is not a valid MySQL result resource in /home/site/14509/www/dostawa/dostawa.php on line 14 ![]() Ten post edytował okoolarnik 9.11.2006, 12:07:49 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 45 Pomógł: 0 Dołączył: 26.01.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Literówki, literówki.....
Oczywiście zapytanie w jednej linii... Ten post edytował KILIUSZKIN 9.11.2006, 12:27:53 -------------------- ________________________________________________________________________________
czy programiści używają jeszcze diagramów ? jeśli nie, to tylko zwykli koderzy są ;) |
|
|
![]()
|
|
Zmieniłem, niestety nadal to samo
|
|
|
![]()
|
|
Po
dodaj
i podaj jaki błąd ci wyświetla -------------------- ________________________________________________________________________________
|
|
![]()
|
|
Zapytanie do bazy danych nie powiodło się Unknown column 'o.order_id' in 'where clause'
|
|
|
![]()
|
|
Kolejna literówka (tym razem z mojej strony), powinno być:
where o.orders_id = op.orders_id ..... ![]() Ten post edytował KILIUSZKIN 10.11.2006, 08:48:48 -------------------- ________________________________________________________________________________
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 20.07.2025 - 06:12 |