![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 5 Pomógł: 0 Dołączył: 17.10.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
mam nietypowy problem z przesyłaniem plików na serwer. Przeszukałem całe forum i nie znalazłem odpowiedzi na swoje pytanie. Chodzi mianowicie o to, że potrzebuję w swoim skrypcie generować dynamicznie formularz, który ma zmienną ilość pól przesyłania plików. Wszystko jest dobrze do momentu kiedy cokolwiek zamierzam zrobić z tak otrzymaną tablicą plików. Nie wiem jak wyciągnąć z niej dane. Powiedzmy, że zmienna $uploadfiles[jakis_indeks] zawiera plik. $_FILES[$uploadfiles[jakis_indeks],'type'] nie zwraca żadnych danych. $uploadfiles_type[jakis_indeks] to nie jest to samo jak przy zmiennej zwykłej (nie tablicowej). Czy ktoś zna rozwiązanie tego problemu? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 7 494 Pomógł: 302 Dołączył: 31.03.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Co to za dziwoląg: $_FILES[$uploadfiles[jakis_indeks],'type'] :?:
Widziałeś w ogóle manuala na oczy? I tablice wielowymiarowe? Zrób sobie: żeby zobaczyć jka wygląda ta tablica. A potem przeczytaj: Tablice (array) (łącznie z komentarzami użytkowników). P.S. W ramach ćwiczeń ![]()
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 5 Pomógł: 0 Dołączył: 17.10.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dzięki za zainteresowanie,
nie za bardzo pomogło mi to co napisałeś. Może więc naświetlę bardziej sytuację na przykładzie. Fragment formularza wyglądfa mniej więcej tak:
pytanie moje brzmi następująco: Jak uzyskać dane z tej tablicy (np. $uploadfile[0]) aby chociaż wyświetlić jego nazwę, typ... Może mój błąd jest już w konstrukcji samego formularza i php nie jest w stanie założyć tablicy wielowymiarowej, czyli jako element tablicy dwuwymiarowej dać następną tablicę dwuwymiarową. Nigdzie nie znalazłem informacji na ten temat. A może macie inne propozycje na rozwiązanie tego problemu? Przyopominam, że chodzi o dynamiczne generowanie formularza, który jest w stanie przyjąć zmienną liczbę plików. pozdrawiam ps. do manuala raczej zaglądam |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 93 Pomógł: 5 Dołączył: 30.04.2006 Skąd: Gliwice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
To przeczytaj manuala jeszcze raz, jest tam dokładnie opisana obsługa plików, również z większą ilością plików (nie zmienna, ale można się na tym oprzeć).
Pierwsze uchybienie: enctype="multipart/form-data" do form, bez tego ani rusz. Po drugie po jaką .... uploadfile[$i2] wystarczy uploadfile[] a tablica sama się wypełni od 1 do .... No to by było chyba na tyle. Później skorzystaj jak wcześniej podał mike_mech z print_r($_FILES) i przeczytaj jeszcze raz manuala i wysyłanie większej ilości plików bo jest tam opisany jak je odebrać(można też samemu wymyślić ![]() |
|
|
![]()
|
|
Witam,
dobra ok, wstyd się przyznać, ale najprostzse błędy zaślepiają czasami człowieka. Chodziło o "enctype", a poza tym wszystko chodzi. Dzięki za pomoc i cierpliwośc do mnie. pozdrawiam |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 19.07.2025 - 18:21 |