![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 118 Pomógł: 3 Dołączył: 6.07.2006 Skąd: Dublin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jak najzgrabniej przekazywać obiekty będące wynikiem zapytań do bazy przez ADOdb do Smarty? Ja widzę to tak:
w odpowiedzi na zapytanie sql:
Otrzymuje obiekt zawierający tablice asocjacyjną z wynikiem zapytania. Po tablicy tej przemieszczam się za pomocą metody MoveNext() - chyba niczego nie pominąłem. To wydawaje mi się bardzo wygodne do momentu gdy muszę przekazać wynik tego zapytania do zmiennej z szablonu Smarty. Wiem, że Smarty bardzo ładnie radzi sobie z tablicami. Można również przekazywać obiekty. Nie wiem jednak jak obiekty te przetwarzać w pętli - wewnątrz szablonu Smarty. Na razie robie to w ten sposób, że tworzę sobie w pętli foreach tablice z obiektu - wyniku zapytania przez ADOdb, a dopiero potem przekazuje tą tablice do Smarty gdzie z przetworzeniem jej już nie ma problemu. Rozwiązanie takie jest jednak moim zdaniem niezbyt eleganckie - choćby z konieczności wielokrotnego przekształcenia tych samych danych. Czuje, że można to zrobić bardziej elegancko i tu właśnie moje pytanie. Czy da się wyciągnąć z obiektu – wyniku zapytania ADOdb - gołą tablicę? Czy też może da się przemieszczać po nim za pomocą Smarty? Może całkiem źle kombinuje? Cheeeh... Nikt mi nie potrafi pomóc...? Ten post edytował koodlaty 22.09.2006, 07:35:48 -------------------- -----------------------
My hovercraft is full of eels! |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 19.07.2025 - 13:09 |