![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 109 Pomógł: 0 Dołączył: 23.09.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam, mam dziwne pytanie i problem.
Jakiś czas temu do mojej firmy trafił klient który zamówił u mnie serwis www. Po realizacji i zatwierdzeniu strony wrzuciłem do gościa na wykupiony przez niego serwer strone i wystawiłem FV. Oczywiście fakture wysłałem pocztą i ku mojemu zdziwieniu wróciła do mnie nieodebrana. Potem były wezwania do zapłaty, oczywiście gościu się zabezpieczył i wywalił mi dostęp do serwera, za pomocą kilku dziur w php udawało mi się mu strone wywalać jednak z bakapu ją mu przywracali i tak już pozabezpieczali że nie bardzo mu mogę to psuć. Znajomy poradził mi aby zgłosić na policję sprawę z tytułu kradzieży praw autorskich i pokrewnych i 2 razy sprawe umożyli z tytułu " Zbyt mała szkodliwość czynu" czyli można kraść czyjes prace. Wiem że zostaje mi tylko sprawa cywilno - prawna ale nie wiem czy warto tym bardziej że ja popełniłem mały błąd nie mialem spisanej na piśmie umowy ani specyfikacji zlecenia. I szukam jakiegoś pomysłu jak mu troche krwi napsuć?? może znajdzie się ktoś kto ma jakiś dobry pomysł. Tu może już nie chodzi opieniądze tylko o sam fakt hamstwa itd. aby tu nie klnąc na takich klientów. Adres strony ---[zmoderowane]--- Ten post edytował mike_mech 19.09.2006, 07:11:29 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 790 Pomógł: 7 Dołączył: 6.02.2003 Skąd: Polska Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Wiem że zostaje mi tylko sprawa cywilno - prawna ale nie wiem czy warto tym bardziej że ja popełniłem mały błąd nie mialem spisanej na piśmie umowy ani specyfikacji zlecenia. I w tym momencie popełniłeś błąd. Bo jako tako nie masz podstaw, żeby szukać pomocy w sądzie (choć może jest jakaś szansa). Może postaraj się skontaktować z usługodawcą klienta? Może on Ci pomoże? (Choć wątpię) -------------------- Michał Płachta
Warsztat: Mac OS X Leopard, PostgreSQL, Text Mate, Retrospectiva + SVN |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 260 Pomógł: 0 Dołączył: 4.08.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ja bym sie pofatygował i tam pojechał z jakimś dwoma dobrze zbudowanymi osobami. Oczywiście nie namawiam do jakiegos brutalnego rozwiązania ale widok dwóch ubranych na czarno wielkoludów na pewno dałby mu do myślenia - w koncu nie wiedziałby czego sie moze spodziewać i mysle, ze moglby zapłacić dla świętego spokoju. Ehh swoją droga to powinni takim ludziom ręce ucinać - nienawidze złodziejstwa.
-------------------- Załóż konto na dropbox.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 2 921 Pomógł: 269 Dołączył: 11.08.2005 Skąd: 127.0.0.1 ![]() |
Nie jestem pewien, czy można Ci wierzyć. Może chcesz tylko komuś krwi napsuć lub potrenować jakieś nowe sztuczki
![]() -------------------- I would love to change the world, but they won't give me the source code.
My software never has bugs. It just develops random features. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 7 494 Pomógł: 302 Dołączył: 31.03.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zmoderowałem Twojego posta wyrzucając adres strony.
Nie masz żadnej umowy więc nie masz żadnych podstaw do roszczeń. No chyba, że masz jakies inne dowody, że zlecenie zostało wykonane a klient nie zapłacił. W obecnej sytuacji możesz być równie dobrze kimś kto chce zdyskredytować właściciela jak i oszukanym twórcą strony. Nie nam to oceniać i nie nas przekonywać. Dyskusja może się toczyć dalej, ale proszę nie wstawiać linków. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 260 Pomógł: 0 Dołączył: 4.08.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Hmm... tak przypatrzyłem się tej stronie jeszcze raz i w stopce widnieje link do firmy, która ją robiła... Coraz bardziej wydaje mi się, że chcesz po prostu kogoś oczernić ale tak jak poprzednicy napisali nikt tu sędzią nie jest i raczej nikt nie stanie po żadnej ze stron.
Co do kradzieży prac to zawsze kiedy nie podpisuje umowy umawiam się z klientem, że wpłaca mi zaliczke - jakies 25% kosztów zlecenia - po zakończeniu pracy wszystko zostaje na moim serwerze i dopiero kiedy dostane całość wynagrodzenia instaluje serwis u klienta. Zawsze tak robie i do tego czasu nie miałem najmniejszych problemów. -------------------- Załóż konto na dropbox.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 216 Pomógł: 0 Dołączył: 9.08.2003 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Moze sie myle, ale jedna z form umów, jest umowa ustna. A chyba taka zawarliscie?
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 898 Pomógł: 48 Dołączył: 2.11.2005 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie masz żadnej umowy więc nie masz żadnych podstaw do roszczeń. Niekoniecznie - umowa sprzedaży nie wymaga formy pisemnej. Problem jest natomiast w tym jak to udowodnić. Sprawa wydaje się prosta - ty masz wszystkie etapy projektu u siebie więc nie będzie problemu z udowodnieniem. Jedyny problem jaki masz w tej sytuacji to fakt, że: - brak umowy pisemnej powoduje, że nie możesz skorzystać z postępowania nakazowego, tylko musisz wytoczyć mu zwykłą sprawę cywilną, a to niestety kosztuje. Jeśli więc projekt nie był z gatunku tych za 20k to imho nie warto się nawet nad tym zastanawiać. Ewentualne wyjście jakie widzę, to spróbować sporządzić pozew (spokojnie zrobisz to sam, są nawet formularze w necie) i wysłać do kolesia wraz z klauzulą "ostateczne przedsądowe wezwanie do zapłaty", z mojego doświadczenia wynika, że 30-40% klientów wtedy płaci. Dobrze również zagrozić dodaniem do Krajowego Rejestru Długów (co prawda nie masz do tego podstaw, ale może się koleś o tym nie wie i się przestraszy). Na pewno pomoże dobra pieczątka - jakaś firma windykacyjna/kancelaria prawna - może masz jakiegoś znajomego w tej branży. Ewentualnie w piśmie załączonym do pozwu zapisz, że w razie odmowy zapłaty proszę kontaktować się z taką a taką kancelarią i podaj numer do znajomego. Ach i jeszcze jedno - jeśli masz 16 lat, brak zarejestrowanej firmy itp itd, to zapomnij o tej kasie. Nikt nie potraktuje poważnie twoich gróźb. Pozostaje ci tylko utrudnianie życia kolesiowi dla własnej satysfakcji. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 7 494 Pomógł: 302 Dołączył: 31.03.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
~athabus jak cytujesz to staraj się nie zmieniać sensu wypowiedzi.
Napisałem: Cytat Nie masz żadnej umowy więc nie masz żadnych podstaw do roszczeń.
No chyba, że masz jakies inne dowody, że zlecenie zostało wykonane (...) |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 898 Pomógł: 48 Dołączył: 2.11.2005 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
~mike_mech - przepraszam, faktycznie, źle zacytowałem.
Chodziło mio to, że umowa ustna (i każde inne wyraźne oświadczenie woli) w przypadku sprzedaży też jest podstawą do roszczeń według KC. inna sprawa to tzw. utrudnienienia dowodowe, które powstają na skutek takich umów. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 Pomógł: 0 Dołączył: 22.09.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nic nie zrobisz. U mnie była ewidentna sytuacja "oszust z allegro",
no i spędziłem na policji ze 2 godziny (z tego godzina w kolejce:), nic nie zalatwiłem. Nie ma co:(( -------------------- Doda, Fun-klub Mandaryna
Anna Mucha Kasia Cichopek |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 340 Pomógł: 542 Dołączył: 15.01.2006 Skąd: Olsztyn/Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
zaciekawil mnie fakt umowy ustenj i pogoogllowalem i oto co znalazlemmoze sie przydac
-------------------- I'm so fast that last night I turned off the light switch in my hotel room and was in bed before the room was dark - Muhammad Ali.
Peg jeżeli chcesz uprawiać sex to dzieci muszą wyjść, a jeżeli chcesz żeby był dobry ty też musisz wyjść - Al Bundy. QueryBuilder, Mootools.net, bbcradio1::MistaJam http://www.phpbench.com/ |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarząd Postów: 1 512 Pomógł: 2 Dołączył: 22.04.2002 Skąd: Koszalin ![]() |
i bardzo dobrze sie stalo
![]() moze w koncu wbijecie sobie do tych glowek ze bez umowy sie nie pracuje co chwile slysze lamentowanie ze ten mnie oszukal a tamtem mnie okradl... no coz znalezli nainwych wiec okradli ... mnie tez okradziono i tez bylem naiwnym teraz juz nie mam takich klopotow nie rozmawiam z klientem ktory nie placi zaliczki i nie placi zaliczki ... a jezeli juz podejme taka wspolprace to nawlasne ryzyko zbierajac wszystkie e-maile w katalog ku przestrodze. Jako dowod w sadzie. -------------------- brak sygnaturki rowniez jest sygnaturką
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 20.07.2025 - 06:20 |