![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 63 Pomógł: 0 Dołączył: 31.08.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam!
Administrator pewnego serwera zwrocil mi uwage iż w moim skrypcie haslo sluzace do polaczenia z bazą danych mySQL znajdujące się w pliku config.inc.php nie jest zaszyfrowane i ze taka sytuacja jest niedopuszczalna... tak więc mam plik config.inc.php a w nim przykładowo:
Podobno zamiast 'haslo123' powinienem w to miejsce wstawic to haslo w formie zakodowanej tak aby osoba przegladajaca pliki na serwerze (np. admin lub 'włamywacz') tego hasla nie zobaczyli... pierwszy raz sie z czyms takim spotykam i szczerze mowiać zgłupiałem... czy ktoś wie czy wogole coś takiego da sie zrobic ? jesli tak to w jaki sposob? |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 14 Pomógł: 0 Dołączył: 11.09.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
ja bym Ci radzil zrobic cos takiego
1. Tworzysz sobie plik conf.db, a w nim: Kod SetEnv USER "your user login" SetEnv PASS "you password" 2. Ustawiasz chmod 600 conf.db 3. W pliku php includujesz ten pliczek np,;
4.i teraz robisz cos takiego:
i tez masz bezpiecznie ![]() ![]() ![]() Pozdrawiam |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 712 Pomógł: 23 Dołączył: 27.10.2003 Skąd: z kontowni Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
3. W pliku php includujesz ten pliczek np,; i pupa zbita, bo apache nie ma prawa do odczytu tego pliku. @art: nie jest to może najbezpieczniejsze, ale inaczej się nie da. Oczywiście możesz napisać funkcje kodującą i dekodującą i używać kodowanego hasła, ale jak ktoś obejrzy zawartość pliku konfiguracyjnego, to obejrzy też inne pliki i znajdzie funkcję dekodującą. Zahaszować hasła niestety nie można. -------------------- "Coś się kończy, coś się zaczyna." Andrzej Sapkowski
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 14 Pomógł: 0 Dołączył: 11.09.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Racja z rozpedu sie pomylilem zeby odwolac sie do $_SERVER['USER'], nalezy includowac ten plik w httpd.conf , zwracam honor
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 63 Pomógł: 0 Dołączył: 31.08.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
@art: nie jest to może najbezpieczniejsze, ale inaczej się nie da. Oczywiście możesz napisać funkcje kodującą i dekodującą i używać kodowanego hasła, ale jak ktoś obejrzy zawartość pliku konfiguracyjnego, to obejrzy też inne pliki i znajdzie funkcję dekodującą. Zahaszować hasła niestety nie można. Dzieki serdeczne... pisanie wlasnej fuknkcji do kodowania/dekodowania faktycznie sensu nie ma... ja ogolnie nie rozumie czemu administrator sie czepil z tego ci widzialem wiekszosc skryptow php przechowuje w ten sposb (w takim config.inc.php jak moj) haslo bez zadnego dodatkowego kodowania... poradzil mi wygenerowanie hasla w md5 no ale przeciez nie ma funkcji dekodujacej md5 (bo musialbym za kazdym razem zakodowane haslo przed zadaniem zapytania bazie dekodować) i tak sie zastanawiam czy jestem jakis głupi czy moze ktoś tu głupka ze mnie chce zrobic ![]() czy takie przechowywanie hasla do bazy w pliku config.inc.php jest az tak niebezpieczne zeby robic wielki szum w tej sprawie? |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 712 Pomógł: 23 Dołączył: 27.10.2003 Skąd: z kontowni Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
poradzil mi wygenerowanie hasla w md5 no ale przeciez nie ma funkcji dekodujacej md5 (bo musialbym za kazdym razem zakodowane haslo przed zadaniem zapytania bazie dekodować) i tak sie zastanawiam czy jestem jakis głupi czy moze ktoś tu głupka ze mnie chce zrobic ![]() W tym przypadku to drugie, niestety. md5 jest algorytmem haszującym a nie kodującym i nie ma możliwości odtworzenia pierwotnego tekstu potraktowanego md5. I uprzedzam, proszę mnie nie łapać za słówka i nie pisać o kolizjach, nie mają one tutaj zastosowania. czy takie przechowywanie hasla do bazy w pliku config.inc.php jest az tak niebezpieczne zeby robic wielki szum w tej sprawie? Ważne jest, by hasła były w pliku config.inc.php a nie w config.inc.innerozszerzenie. W tym pierwszym przypadku nawet jawne wywołanie tego pliku w przeglądarce skończy się zwróceniem przez apache pustej strony, w drugim zostałby zwrócony cały kod php. -------------------- "Coś się kończy, coś się zaczyna." Andrzej Sapkowski
|
|
|
![]()
|
|
No cóż dziekuje serdecznie za wyczerpujace wyjaśnienia, jako że nigdy nie zakładam z góry że wszystko wiem najlepiej, przed przystapieniem do polemiki z wspomnianym administratorem wolałem się upewnić co do słuszności moich przekonań w tym temacie ...
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 19.07.2025 - 14:59 |