![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 358 Pomógł: 0 Dołączył: 3.07.2003 Skąd: Szczecin->niebuszewo->*(next to window) Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam!:-)
W zasadzie to znam sposoby rozdzielania nazwy pliku od jego rozszrezenia ale moze ktos zna lepsze sposoby. Myslalem o uzyciu f-cji explode lub o zliczeniu znakow nazwy z rozszerzeniem i obcieciu 4 ostatnich znakow. Znacie lepsze metody? ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 786 Pomógł: 0 Dołączył: 18.03.2002 Skąd: Wroclaw/Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Hej
Cytat Witam!:-)
zamiast exploder proponuej strrpos(). Pozniej substr. I Juz ;)
W zasadzie to znam sposoby rozdzielania nazwy pliku od jego rozszrezenia ale moze ktos zna lepsze sposoby. Myslalem o uzyciu f-cji explode lub o zliczeniu znakow nazwy z rozszerzeniem i obcieciu 4 ostatnich znakow. Znacie lepsze metody??? Ew (ale to juz tylko sztuka dla sztuki) wyrazenia regularne. Pozdrawiam -------------------- .. make web your home ..
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 335 Pomógł: 6 Dołączył: 7.03.2002 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ja uzywam tego:
[php:1:febda7e96c]$strPath = 'www.example.com/katalog1/katalog2/plik.podnazwa.rozszezenie'; $strFileName = ''; $strExt = ''; ExplodePath( $strPath, $strFileName, $strExt ); print $strExt."<br />"; print $strFileName; function ExplodePath( $strPath, &$strFileName, &$strExt ) { $strExt = array_pop( explode( '.', basename( $strPath ) ) ); $strFileName = substr( basename( $strPath ), 0, "-".( strlen( $strExt ) + 1 ) ); }[/php:1:febda7e96c] |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarząd Postów: 2 277 Pomógł: 6 Dołączył: 27.12.2002 Skąd: Wołów/Wrocław ![]() |
można też tak (ale nie wiem, co jest szybsze - rozwiazanie Kurtza czy moje) [php:1:8f67dbcf2a]<?php
function roz( $strNazwa='' ){ return( substr( strrchr($strNazwa, '.' ), 1 ) ) ; } ?>[/php:1:8f67dbcf2a] -------------------- "Niezależnie od tego, jakie masz osiągnięcia, ktoś Ci pomaga..."
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 19.07.2025 - 15:02 |