![]() |
![]() |
-Gość- |
![]()
|
Goście ![]() |
witam. Mam pewien problem otoz posiadam duzy plik txt w którym sa wypisane slowa jedno pod drugim ale niestety miedzy niektorymi zdazaja sie puste wiersze wyglada to mniej wiecej tak:
jeden dwa trzy cztery pięć czy pomoze mi ktos napisac skrypt ktory usunie wszystkie puste wiersze. Jeszcze jedno puste wiersze sa w pliku txt po wyedytowaniu ( nie wyswietla ich przegladarka) macie jakis pomysl? ps. jestem poczatkujacy. probowalem zrobic to tak.... sprawdzac pokolei czy kazda linikja to string poprzez is_string potem chcialem sprobowalem sprawdzic przez strlen(); jesli np. wieksze od 3 to zostawalo a jak mniejsze to odpadala ( odpadala niby ta pusta) ale to nie zadzialalo |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 86 Pomógł: 0 Dołączył: 27.05.2004 Skąd: Zielona Góra Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
$plik=fopen("plik.txt","r+");
$tresc=fread($plik,filesize("plik.txt")); fclose($plik); $tresc_bez_pzerw=str_replace("\r\n","",$tresc); i ewentualny zapis $plik=fopen("plik.txt","w+"); fwrite($plik,$tresc_bez_pzerw); fclose($plik); to powinno załatwić sprawę... -------------------- Pozdrawiam
(o) Igor Dirbach |
|
|
-Gość- |
![]()
|
Goście ![]() |
niestety to nie zalatwi sprawy poniewaz pousuwa wszystkie wiersze tak ze tekst bedzie w jednym ciagu. a ja potrzebuje zachowac wiersze.
chce usunac tylko niepotrzebne odstepy pomiedzy wierszami |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 235 Pomógł: 2 Dołączył: 30.06.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 4 465 Pomógł: 137 Dołączył: 26.03.2004 Skąd: Gorzów Wlkp. ![]() |
Użyj funkcji file() i sprawdź, które wiersze mają zerową długość. Powinno zadziałać,
Pozdrawiam, Ten post edytował Cysiaczek 20.08.2006, 21:36:37 -------------------- To think for yourself you must question authority and
learn how to put yourself in a state of vulnerable, open-mindedness; chaotic, confused, vulnerability, to inform yourself. Think for yourself. Question authority. |
|
|
-Gość- |
![]()
|
Goście ![]() |
a jak to sprawdzic czy pomocy tej funkcji??
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 4 465 Pomógł: 137 Dołączył: 26.03.2004 Skąd: Gorzów Wlkp. ![]() |
Z palca pisane, więc ewewntualnie coś coś sobie popraw. MOzliwe, że trzeba dodać funkcje trim() w foreachu. Pozdrawiam. -------------------- To think for yourself you must question authority and
learn how to put yourself in a state of vulnerable, open-mindedness; chaotic, confused, vulnerability, to inform yourself. Think for yourself. Question authority. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 19.07.2025 - 11:45 |