![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 16 Pomógł: 0 Dołączył: 3.02.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Logowanie do panelu newsów w którym to panelu w pełni edytujemy newsy dodajemy/usuwamy itd. nie to jest ważne... wazne jest to czy chodź trochę bezpiecznie się to odbywa
![]() ![]() plik login.php ma za zadanie sprawdzenie czy login i hasło podane w formularzu logowania zgadzają się z loginem i hasłem w bazie mysql.
każdy następny plik rozpoczyna się:
wylogowanie:
Ten post edytował prz3m3k 12.08.2006, 23:03:57 -------------------- ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 4 465 Pomógł: 137 Dołączył: 26.03.2004 Skąd: Gorzów Wlkp. ![]() |
Cytat
Dlaczego tak? NIe wystarczyło pierwsze zapytanie? Wyciągnąłeś wszystkie pola, więc je jakoś wykorzystaj. To drugie zapytanie jest zbędne. Pokombinuj - da się to uprościć. Pozdrawiam, -------------------- To think for yourself you must question authority and
learn how to put yourself in a state of vulnerable, open-mindedness; chaotic, confused, vulnerability, to inform yourself. Think for yourself. Question authority. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 697 Pomógł: 47 Dołączył: 19.12.2003 Skąd: Lublin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jesli ten skrypt jest tylko dla Ciebie to nie jest źle ;]. Jesli chcesz natomiast to puscić w świat to kilka uwag...
Kod <?php if(isset($_SESSION['prawid_uzyt']) && session_id() === $sid) { to coś tam } ?> 1. Odwolujesz sie do $sid zamiast do $_GET['sid'] wiec przypuszczasz ze register globals są właczone ;] Niedobrze ;p 2. Jeśli inny administrator bedzie chciał z tego kożystać a bedzie mial wyłaczone cookies to co wtedy? 3. A jeśli serwer ma domyślnie wyłączone magic_quotes ;] ? Zero ochrony przed sql injection ;] -------------------- Warsztat: Kubuntu, PhpStorm, Opera
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 16 Pomógł: 0 Dołączył: 3.02.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
1. okej poprawię
![]() 2. nie będzie z tym problemu. 3. dobra przyznaje sie nie wiem o co chodzi ![]() phpinfo() na serwerze gdzie to ma działać:
jeśli to jest błedem to czy da się to jakoś inaczej rozwiązać i nie męczyć admina zmienianiem "magic_quotes_gpc" na "off" Ten post edytował prz3m3k 13.08.2006, 19:06:51 -------------------- ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 697 Pomógł: 47 Dołączył: 19.12.2003 Skąd: Lublin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
get_magic_quotes_gpc" title="Zobacz w manualu php" target="_manual addslashes" title="Zobacz w manualu php" target="_manual I wszystko jasne ![]() -------------------- Warsztat: Kubuntu, PhpStorm, Opera
|
|
|
![]()
|
|
hmmmm czy jak na serwerze jest włączone magic_quotes_gpc to musze wykonywać ten skrypt który mi napisałeś powyżej SHiP ?
fragment z manuala php:
czyli u mnie chyba nie jest potrzebne sprawdzanie tegoż warunku skoro wiem że skrypt będzie działał na serwerze gdzie magic_quotes_gpc jest włączone i nie musze potraktowac mojej zmiennej funkcją addslashes ![]() Ten post edytował prz3m3k 13.08.2006, 20:27:47 -------------------- ![]() |
|
|
![]()
|
|
No tak w twoim przypadku to bedzie bezpieczne... Chociaż moim zdaniem i tak lepiej kod pisac uniwersalny ;]
-------------------- Warsztat: Kubuntu, PhpStorm, Opera
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 873 Pomógł: 152 Dołączył: 9.04.2006 Skąd: Berlin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Now łasnie. A jeśli np admin wyłączy ci magci quotes? Trzeba mysleć do przodu ;P robić wszystko tak aby na kazdym serwerze działało tak samo (podobnie)
![]() -------------------- |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 19.07.2025 - 17:15 |