![]() |
![]() |
-Gość- |
![]()
|
Goście ![]() |
Widzę, że dyskusji na temat funkcji SUM jest już kilka. Dodam teraz zapytanie od siebie. Siedzę nad tym zdawałoby się prostym problemem i nic łatwego nie przychodzi mi do głowy. Problem mam taki:
Mam w bazie danych "Mecze" dwie tabele: Rozgrywki Lp_________KlubGosp________KlubGosci___GoleGosp_____GoleGosc_______PktGosp______ _PktGosc 1__________aaaaaaaaa_______bbbbbbbbb_____3_____________1______________2_________ ______0 2__________aaaaaaaaa_______ccccccccc_____5_____________2______________2_________ ______0 3__________ccccccccc_______aaaaaaaaa_____1_____________7______________0_________ ______2 4__________ddddddddd_______bbbbbbbbb_____1_____________1______________1_________ ______1 5__________eeeeeeeee_______ggggggggg_____6_____________4______________2_________ ______0 6__________ggggggggg_______bbbbbbbbb_____1_____________5______________0_________ ______2 7__________ggggggggg_______aaaaaaaaa_____4_____________4______________1_________ ______1 8__________bbbbbbbbb_______ccccccccc_____8_____________3______________2_________ ______0 Nazwy klubów pobierane są z bazy Kluby Kluby Lp_________Nazwa___IdKlubu 1_________aaaaaaaaa___1 2_________ccccccccc___3 3_________bbbbbbbbb___2 4_________ddddddddd___4 5_________eeeeeeeee___5 6_________fffffffff___6 7_________ggggggggg___7 Potrzebuję w wyniku tabelę na stronie WWW Nazwa klubu___Gole u siebie___Gole na wyjeździe__Punkty u siebie____Punkty na wyjeździe___Mecz u siebie____Mecz wyjazdowych aaaaaaaaa________8______________11__________________3____________________3______ ___________2_____________________1_____ bbbbbbbbb________8_______________7__________________2____________________3______ ___________1_____________________3_____ ccccccccc________1_______________5__________________0____________________0______ ___________1_____________________2_____ itd... Próbowałem czegoś takiego ale to jest złe bo sumuję tylko gospodarza LUB gościa $wynik = mysql_query ("SELECT Kluby.IdKlubu, Kluby.Nazwa, SUM(Rozgrywki.GolGosp), SUM(Rozgrywki.PktGosp) FROM Rozgrywki, TKluby WHERE Kluby.IdKlubu = Rozgrywki.KlubGosp GROUP BY Kluby.Nazwa;") or die ("błąd w pytaniu"); Jak to załatwić prostym poleceniem? ![]() Krzysiek |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 19.07.2025 - 15:40 |