![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 16 Pomógł: 0 Dołączył: 24.07.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam. Mam problem ze skryptem który napisałem we funkcji. A mianowicie napisalem skrypt menu kożystający z bazy mysql, wszystko to jest napisane we funkcji menu();. I teraz zaczyna się problem... gdy chce umiesic to menu w pliku index.php (teraz znajduje się w functions/menu.php) to wywalami błędy:
Warning: mysql_fetch_array(): supplied argument is not a valid MySQL result resource in c:\usr\apache\httpd\html\portal\functions\menu.php on line 6 Warning: mysql_free_result(): supplied argument is not a valid MySQL result resource in c:\usr\apache\httpd\html\portal\functions\menu.php on line 11 zamieszcze tu kod pliku menu.php i index.php menu.php:
index.php:
PS1. W pliku global.php jest łączenie sie z bazą sql PS2. Gdy w pliku menu php umieszcze to menu(); i bezbosrednio go otworze to menu dziala Ten post edytował aque 25.07.2006, 11:20:47 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 48 Pomógł: 0 Dołączył: 3.05.2004 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Po prostu nie ma połączenia z bazą i stąd te błędy.
Pokaż global.php to może będziemy w stanie coś poradzić (ja bym obstawiał problem z zasięgiem zmiennych). -------------------- ![]() ![]() ![]() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 16 Pomógł: 0 Dołączył: 24.07.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
global.php:
Dane do bazy sa w config.php Aha i probowalem robic na poczatku funkcji global $sql; ale to tez nic nie dawalo |
|
|
-Gość- |
![]()
|
Goście ![]() |
Napisz w pliku menu.php adres zasobu do polaczenia z baza danych w zapytanie, czyli
wtedy zobaczysz czy w ogole funkcja menu 'widzi' polaczenie z baza, bo z tego co piszesz to wlasnie tego polaczenia nia ma. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 660 Pomógł: 13 Dołączył: 9.06.2004 Skąd: Wrocław i okolice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A ja z upartością kangura będę powtarzał:
pkt 2! jeśli to przecztasz, to wyświetlony komunikat podpowie Ci co masz nie tak. Cytat Napisz w pliku menu.php adres zasobu do polaczenia ..... Nie jest to konieczne. Aure: Cytat ja bym obstawiał problem z zasięgiem zmiennych Z manuala: Cytat Jeśli instrukcja wczytania znajduje się wewnątrz deklaracji funkcji, to cały kod zawarty w pliku wczytywanym będzie zachowywał się, jakby był zdefiniowany wewnątrz tej funkcji. Znaczy to, że odziedziczy zasięg zmiennych po tej funkcji. Także to też nic nie da. Istnieje możliwośc, że pliki masz w złych katalogach, ale podstawą jest to co napisałem na samym początku. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 7 494 Pomógł: 302 Dołączył: 31.03.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
~aque proszę poprawić temat wątku, nie jest zgodny z zasadami panującymi na forum Przedszkole.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 48 Pomógł: 0 Dołączył: 3.05.2004 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat Aure: Cytat ja bym obstawiał problem z zasięgiem zmiennych Z manuala: Cytat Jeśli instrukcja wczytania znajduje się wewnątrz deklaracji funkcji, to cały kod zawarty w pliku wczytywanym będzie zachowywał się, jakby był zdefiniowany wewnątrz tej funkcji. Znaczy to, że odziedziczy zasięg zmiennych po tej funkcji. Także to też nic nie da. Zauważ tylko, że w przykładowym kodzie require() nie występuje w funkcji tylko przed nią ![]() Jednakże po chwili zastanowienia też skłaniałbym się ku błędowi w zapytaniu, dopiero teraz skojarzyłem że gdyby nie było połączenia to plułoby się mysql_query() ze swoim "invalid resource" ![]() Tak więc die(), die() i jeszcze raz die() ![]() Ten post edytował Aure 25.07.2006, 10:24:16 -------------------- ![]() ![]() ![]() |
|
|
![]()
|
|
~aque proszę poprawić temat wątku, nie jest zgodny z zasadami panującymi na forum Przedszkole. Poprawione Wrzucilem do tej funkcji echo mysql_error(); i mi wyswietla ze nie wybrano zadnej bazy, nie wiem czamu. Przeciez bezposrednio jak uruchomie plik menu.php to dziala a jak chce tą funkcje uruchomic w innym pliku to nie i wyswietla ten komunikat o bazie. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 112 Pomógł: 20 Dołączył: 10.04.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
wydaje mi się, że nieprawidłowo includujesz pliki.
gdzieś ti się kręci wątek na temat include i ścieżek, więc możesz tam zajrzeć w poszukiwaniu wyjaśnień. Ja osobiście polecam po raz n-ty ścieżki absolutne. Znakomicie rozwiązują problemy takiego właśnie typu. pozdr. |
|
|
![]()
|
|
wydaje mi się, że nieprawidłowo includujesz pliki.
gdzieś ti się kręci wątek na temat include i ścieżek, więc możesz tam zajrzeć w poszukiwaniu wyjaśnień. Ja osobiście polecam po raz n-ty ścieżki absolutne. Znakomicie rozwiązują problemy takiego właśnie typu. pozdr. nic nie dala ta zmiana wyswietlilo tylko blad ze niemozna znalesc pliku global.php edit: dodalem do pliku menu.php na początku to
i zaczelo all ok dzialac Ten post edytował aque 25.07.2006, 12:58:51 |
|
|
![]()
|
|
Skoro dostałes komunikat, że nie wybrano bazy to spróbuj wykorzystać die() po raz kolejny:
-------------------- ![]() ![]() ![]() |
|
|
![]()
|
|
thx aure dziala mozna zamknąć temat. dzieki wszystkim za zainteresowanie moim problemem
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 20.07.2025 - 06:05 |