![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 70 Pomógł: 0 Dołączył: 15.01.2006 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam mam pytanie, czy warto pisać w php chat? Chciałbym zintegrować go z userami ze strony czy forum, dlatego wolałbym mieć napisanego go w php.
|
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 335 Pomógł: 6 Dołączył: 7.03.2002 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jezeli jest taka potrzeba to warto, jezeli nie, to nie warto :PPP
|
|
|
![]()
|
|
![]() Developer Grupa: Moderatorzy Postów: 2 844 Pomógł: 20 Dołączył: 25.11.2003 Skąd: Olkusz ![]() |
lepiej shout box'a
W php da sie najlepiej z ajaxem |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 70 Pomógł: 0 Dołączył: 15.01.2006 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Seth dzięki za odpowieź wniosłeś do niego coś super waznego...
hwao nie chodzi mi o chat taki jak się robi w javie... BO naprzykład w forum Przema (phpbb by przemo) jest coś takiego co szukam, ale niestety jego odświerzanie bije w oczy... |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 240 Pomógł: 0 Dołączył: 18.01.2004 Skąd: rzeszów / kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
@eMatys przeciez @hwao napisał że na ajaxie
![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 5 724 Pomógł: 259 Dołączył: 13.04.2004 Skąd: N/A Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
eMatys: mozesz napisac w javie i korzystac z tej samej bazy danych -- i juz masz te same konta userow.
-------------------- Nie lubię jednorożców.
|
|
|
![]()
|
|
niestety nieznam się na javie tak samo jak na ajaxie. Co bedzie łatwiejsze do nauczenia się??
Może macie jakies kursy do polecenia, poniewaz w necie jest tego mnustwo... |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 240 Pomógł: 0 Dołączył: 18.01.2004 Skąd: rzeszów / kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
biblioteka advAJAX + art moje_pierwsze_starcie_z_ajaxem + podstawowa znajomość js
Ten post edytował dyktek 2.06.2006, 17:36:31 |
|
|
![]()
|
|
dziekuję. Jeszcze mam pytanie, bo własciwie głównie się o to rozchodzi. czy dzieki Ajaxowi, czy czemuś innemu, będą się wyswietlac napisy w czase zeczywistym ,a nie tak jak wspomniany chat za pomoca odswierzania??
Najłatwiej byłoby dopisac pare linijek kodu do gotowego chata, jaki mam na forum. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 651 Pomógł: 28 Dołączył: 4.12.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dzięki AJAX-owi będzie następowało odświeżenie, ale nie całej strony, a jedynie jednej jej warstwy, dlatego możesz osiągnąć efekt, dzięki któremu odniesiesz wrażenie, jakby napisy wyświetlały się w czasie rzeczywistym
![]() Poczytaj trochę o AJAX-ie, advAJAX oraz wyżej wymienione artykuły. Jeśli znasz php (i podstawy JS), to napisanie takiego chata nie powinno Ci sprawić problemu ![]() Ten post edytował Speedy 2.06.2006, 19:56:48 -------------------- Sygnatura niezgodna z regulaminem.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 148 Pomógł: 0 Dołączył: 31.05.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
ja sobie pisze wlasnie chata opartego na ajaxie mam juz pokoje prywatne (jak klikniesz na kogos) mozna zakladac pokoje (tylko admin =]), topic w pokoju mozna zmieniac, oto link
![]() http://kriqs.sytes.net:6176/chat/ wypelnij formulaz to jest login i haslo i daj rejestruj a potem juz mozesz samo login ![]() narazie jest to wersja bardzo nie dokonczona wiec moga byc bledy ![]() pozdrawiam -------------------- Pozdrawiam
kriqs mam nadzieje ze pomoglem :) |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 651 Pomógł: 28 Dołączył: 4.12.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Fajny przykład czegoś w stylu chata w AJAX-ie jest też tu: http://www.modernmethod.com/sajax/sajax-0....xample_wall.php
![]() -------------------- Sygnatura niezgodna z regulaminem.
|
|
|
![]()
|
|
Dzięki, zaraz zacznę się bawić
![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Developer Grupa: Moderatorzy Postów: 2 844 Pomógł: 20 Dołączył: 25.11.2003 Skąd: Olkusz ![]() |
Ja bardziej z nudów napisałem to ale działa możesz popatrzeć
http://hwao.be/project/dev/Chat/ Chce napisać notke na blogu jak to napisać (taki "gazetowy" artykuł). Kod będzie dostepny za darmo |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 19.07.2025 - 15:08 |