![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 37 Pomógł: 0 Dołączył: 28.12.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
Od dlugiego juz czasu mecze sie z takim problemem, moze ktos z was bedzie wiedziec jak to wykonac. Mam napisany skrypt php ktory dziala w shellu linuxa - pld 1.0. Chcialbym uruchomic za pomoca tego skrytpu inny skrypt w osobnym procesie. include() odpada, bo trzeba czekac az drugi skrypt sie wykona, po czym pierwszy (ten ktory go uruchomil) kontynuuje dzialanie. exec() , a w nim komenda ./drugi_skrypt.php & - tez nie dziala, to samo co wyzej, trzeba czekac. Czy ktos z was borykal sie juz z podobnym problemem ? Jak za pomoca jednego skryptu uruchomic drugi, tak aby oba dzialaly rownoczesnie, rownolegle, zeby ten drugi uruchomiony zaczal byc osobnym procesem i dzialal sobie niezaleznie od pierwszego, kotry go uruchomil ![]() Pozdr. Rafi |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 923 Pomógł: 9 Dołączył: 25.10.2004 Skąd: Rzeszów - studia / Warszawa - praca Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A ten 2 skrypt musi byc przez exec wolany?
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 37 Pomógł: 0 Dołączył: 28.12.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
No nie musi, a jak inaczej ? Tylko zeby osobny proces to byl.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 923 Pomógł: 9 Dołączył: 25.10.2004 Skąd: Rzeszów - studia / Warszawa - praca Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Odnosnie osobnych procesow to przychodzi mi to do glowy
http://pl2.php.net/manual/en/function.pcntl-fork.php -------------------- |
|
|
![]()
|
|
No OK, przeczytalem opis tej funkcji, ale kompletnie nie rozumiem jak ona dziala. Mozesz jakis jasniejszy przyklad zapodac ?
|
|
|
![]()
|
|
Przyklady masz w manualu w linku ktory podalem. Dziala to tylko i wylacznie na systemach unix/linux. Uruchamiany jest proces a nastepnie powstaje 2 proces ktory jest dzieckiem tamtego procesu. Pozniej moga dzialac niezaleznie. Jesli chcesz zglebic wiedze na ten temat to odsylam do google
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
A moglbys napisac krotki przyklad ?
skrytpt1.php ma odpalic skrypt2.php, tak by byl osobnym procesem. W tej chwili w skrypt1.php mam tak: exec("skrypt2.php"); ale to nie odpala drugiego procesu, skrypt1.php musi czekac az skrypt2.php zakonczy dzialanie, zeby móc działać dalej. Wiec jest to rownoznaczne z include("skrypt2.php"); To na dole nie jest dobrym przykladem, ale nic innego nie przychodzi mi do glowy. Pomozesz ? pcntl_fork("skrypt2.php"); Ten post edytował rkolida 4.06.2006, 16:04:49 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 19.07.2025 - 16:04 |