Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

Reply to this topicStart new topic
> [www] Internetowa galeria obrazów
dream3r
post 26.05.2006, 13:25:07
Post #1

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Witam.

Proszę o opinie na temat serwisu, który ukończyłem kilka dni temu:
Impresjo.pl

Serwis służy do sprzedaży obrazów. Jedną z jego głównych cech jest studio opraw, w którym klient może wybrać oprawę dla danego obrazu. Można wybrać ramę, passepartout, i inne elementy oprawy.

Czekam na opinie odnośnie funkcjonalności serwisu, ewnetualnie dostrzeżonych błędów/niedociągnięć.

Pozdrawiam.
Go to the top of the page
+Quote Post
plewa
post 26.05.2006, 18:10:58
Post #2

-----

Kolorystycznie i wizualnie wszystko mi się podoba. smile.gif

2 rzeczy można by poprawić:

1. Szerokość: [x] cm - na tym napisie można zrobić hiperłącze
2. Trochę gubie się w wyborze opcji po lewej stronie w kroku 2 i 3.

--------------------
W razie problemów zapoznaj się z treścią manuala dołączonego do internetu bądź skonsultuj się z programistą lub jego asystentem.
+Quote Post
dream3r
post 29.05.2006, 09:52:24
Post #3

-----

Cytat(plewa @ 26.05.2006, 19:10 ) *
2 rzeczy można by poprawić:

1. Szerokość: [x] cm - na tym napisie można zrobić hiperłącze
2. Trochę gubie się w wyborze opcji po lewej stronie w kroku 2 i 3.

Ad.1. Gdzie dokładnie?
Ad.2. Też tak uważam. Będzie to najprawdopodobniej przerobione. Rzeczywiście, osoba, która pierwszy raz do tego zasiądzie może troche pogubić się opcjach.
+Quote Post
siemakuba
post 29.05.2006, 10:15:27
Post #4

Grupa: Przyjaciele php.pl

-----

jedna uwaga ode mnie na szybko, jestem na stronie konkretnego obrazu (przykładowo http://impresjo.pl/obrazy,78,45,Bialy-koni...-biegunach.html)
- wszystkie informacje podane obok obrazu i pod nim są napisane fontem jednakowego koloru i jednakowego rozmiaru - warto by było chyba ważne informacje (cena, dodaj do koszyka) bardziej wyróżnić
- informacja o tym, że obraz znajduje się w takich-a-takich kategoriach trochę za bardzo się narzuca. Rozumiem cel tej informacji - łatwo mogę dotrzeć do podobnych produktów. Ma to jednak taki minus, że nieco odwodzi klienta od dokonania zamierzonej czynności - zakupu obrazu. Może warto pokazać to w jakiś inny sposób - delikatniej.
- pod obrazem jest rameczka, w której mamy info o wymiarach, cenie, oprawie, koszyku. Nad ramką jednak jest napis: "Dostępne rozmiary". Oczywiście widać co jest w ramce i że nie są to tylko wymiary, ale napis wyraźnie zugeruje że są tam wymiary. Użytkownicy mało czytają informacji na stronach, nawet dokonując zakupu (niestety). Mniej uważny user może nie szukać informacji o cenie w ramce zatytuowanej "Dostępne wymiary". (to oczywiście skrajny przypadek, ale nad tym też warto się zastanowić).

i teraz trochę ogólniej:
- o ile ikonka koszyka jest raczej zrozumiała, to ikonka "opraw" jest niezrozumiała wogóle. Zamiast tego lepiej chyba sprawdziłby się ładny button "Wybierz oprawę". Odrazu wiadomo, że masz na to wpływ i że właśnie tu trzeba kliknąć żeby to zrobić.
- ikonka "Zobacz szczegóły" została IMHO zepsuta przez kropeczki co znacznie zmniejsza jej czytelność.

idea fajna,
wykonanie też zasadniczo OK :)

pozdr.
+Quote Post
LBO
post 29.05.2006, 11:40:03
Post #5

-----

Dodam kilka słów o funkcjonalności koszyka, a dokładnie o usówanie item'ów. Nie lepiej zrobić to na checkbox'ach? Załóżmy, se klient (dajmy na to - ja) się rozmyśli z kupna 3-4 obrazów i zechce je wykasować - najpierw pierwsze usuń, drugie, trzecie... i się zdenerwowałem w tym momencie. Daj możliwość hurtowego zrezygnowania z zakupu obrazu. Będzie lepiej, łatwiej i przyjemniej.

Cheers
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: 19.07.2025 - 17:17