Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> internacjonalizacja bazy danych
MalyKazio
post 24.05.2006, 22:25:07
Post #1

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Wiem, wiem, temat był już przerabiany. Przejrzałem jednak wyniki wyszkiwania i nie znalazłem odpowiedzi, która rozwiałaby wszystkie moje wątpliwości.
Uzywam bazy danych zakodowanej w Latin2 (ISO). Chciałbym umożliwić także zaganicznym gościom możliwość dodawania wpisów. Chodzi mi głównie o osoby z krajów europejskich (Niemcy, Francja, Litwa). Wiadomo... pojawić się może problem ze znakami narodowymi. W związku z tym czy jest jakieś rozwiązanie, które umożliwiałoby jakieś bezproblemowe wprowadzenie tego?Czy Latin2 ma jakieś obce krzaczki, które mógłby wyświetlić? Przekodowanie bazy danych raczej nie wchodzi w grę bo na stronie jest ustawione ISO i nie za bardzo mogę to zmienić.

--------------------
"Jak Cię widzą tak Cię piszą, chyba żeś jest wielką fiszą"
Go to the top of the page
+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi (1 - 2)
TomASS
post 24.05.2006, 22:30:57
Post #2

-----

Zobacz na tablicę kodów. Jeśli wystarczą Ci te znaki (litery) to nie ma problemu - wszystko powinno ładnie śmigać.

--------------------
+Quote Post
MalyKazio
post 25.05.2006, 12:17:24
Post #3

-----

Widzę, że część znaków się pokrywa ale już zdołałem ustalić, że wszystkich nie ma. Czy jedynym wyjściem jest konwersja bazy danych? I czy znak wpisany do formularza w innym kodowaniu, np. UTF bedzie potem poprawnie wyswietlany na stronie w kodowaniu UTF (to ze na stronie w ISO bedzie sie krzaczyl to niemal pewne)

--------------------
"Jak Cię widzą tak Cię piszą, chyba żeś jest wielką fiszą"
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: 20.07.2025 - 06:19