![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 46 Pomógł: 0 Dołączył: 19.06.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Próbowałem różnych metod.... ale nie udaje mi się chciałem zrobić tak:
Mam tabele arty i tabele autorzy i na podstawie arty.ida oraz autorzy.id chce to powiazac i razem z wyswietleniem artykulow chce wyswietlic info o autorze jak to zrobic? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 283 Pomógł: 31 Dołączył: 10.01.2006 Skąd: Działoszyn Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie lepiej byłoby do tabeli arty dodać pola autor_nick i autor_info i wtedy wyświetlać to wszystko z jednej tabeli?
-------------------- Po prawie 3-letniej przerwie w programowaniu, znowu raczkuję :) |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 7 494 Pomógł: 302 Dołączył: 31.03.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat(Michasko @ 2006-05-21 17:41:13) Nie lepiej byłoby do tabeli arty dodać pola autor_nick i autor_info i wtedy wyświetlać to wszystko z jednej tabeli? Oj niewiele wiesz o projektowaniu baz danych. Podstawowy błąd: zbędne wprowadzenie nadmiarowości w celu otrzymania wątpliwej wygody. ~gosciu99 Mamy taką sytuację: articles id | author_id | subject | content authors id | name | surname Robiąc tak:
dostaniesz listę wszystkich artykułów i do każdego będą dołączone informacje z tabeli authors o autorze artykułu. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 283 Pomógł: 31 Dołączył: 10.01.2006 Skąd: Działoszyn Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat(mike_mech @ 2006-05-21 17:56:32)
![]() przeczytałem kilka kursów MySQL i w żadnym nie było nic o łączeniu tabel ![]() -------------------- Po prawie 3-letniej przerwie w programowaniu, znowu raczkuję :) |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 46 Pomógł: 0 Dołączył: 19.06.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Może zadaje głupie pytania zdaża mi się ale mam kilka pytań
1)Wtedy dane wyświetlam tak jakby była to jedna baza danych? 2)Co wtedy kiedy w obu są pola tej samej nazwy? Ale Różnej treści? 3)By wyświetlić pole trzeba napisać z jakiej tabeli czy skrypt będzie wiedział? To na razie tyle moich wątpliwości, przepraszam, że zawracam głowę. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 7 494 Pomógł: 302 Dołączył: 31.03.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Pytanie nie są głupie.
Dobrze zrobisz jak sam sobie na nie odpowiesz robiąc testy. Ja Ci tylko pomogę. Ad. 1) Tak. Jeśli zrobisz tak to dostaniesz się do poszczególnycyh rekordów wyniku zapytania
Ad. 2) Słuszna uwaga. W moim przykładzie tak jest, kolumna id powtarza się w dwóch tabelach. Jeśli pracujesz na konsoli mysql to żaden problem, żaden problem jeśli korzystasz z mysql_ferch_row i do pól dostajesz się numerycznie. Ale gożej jeśli stosujesz mysql_fetch_array() (z domyślnym ostatnim parametrem), jak ja powyżej lub mysql_fetch_assoc(), które generują tablica asocjacyjne. Wtedy w zapytaniu musisz zasosować aliasy. Ad. 3) Odpal sobie to co CI napisałem i zobacz jak wygląda wiersz ze zbioru wyników, a będziesz wiedział. Jednym słowem: miłej zabawy w szukanie odpowiedzi ![]() |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 19.07.2025 - 14:59 |