![]() |
![]() ![]() |
![]() |
-Guest- |
![]()
|
Goście ![]() |
Witam!
Mam rejestrację z walidacja napisaną w php. Niestetu walidacja nie chroni przed wpisanem do bazy tych samych danych. W efekcie gdy wypełni się formularz i kliknie 5 razy na przycisk wyślij to 5 rekordów takich samych zostanie dodanych do bazy. Mój kod php to:
Z góry dziękuję za pomoc |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 984 Pomógł: 41 Dołączył: 16.03.2002 Skąd: Płock Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ok, a gdzie pytanie? Czego nie umiesz/nie rozumiesz?
-------------------- eh, co polska wódka to polska wódka
|
|
|
-Guest- |
![]()
|
Goście ![]() |
Chodzi mi o to żeby nie można było zarejestrować dwóch takich samych loginów
![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 382 Pomógł: 0 Dołączył: 29.11.2005 Skąd: :jestem(); Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Przed wprowadzeniem danych / rejestracją nowego użytkownika sprawdzasz SELECT`em czy nie ma takiego loginu w kolumnie tabeli.Powodzenia
-------------------- Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym. Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 148 Pomógł: 0 Dołączył: 16.06.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
a nie lepiej w JS zdisablowac button po nacisnieciu ?
cos w stylu (nie znam js pisze tak sobie z palca wiec neich ktos poprawi : Kod OnSubmit:document.getElementBiID("mojbutton").disabled=true to moze dosc brutalne ale swoje zadanie spełni ![]() -------------------- -=Yacho=-
nospor -> trzymaj sie i nie dajcie sie ! |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 896 Pomógł: 76 Dołączył: 15.11.2003 Skąd: Sosnowiec/Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ale może przecież wejść ktoś inny za jakiś czas i powtórzyć login. Chyba najlepszy jest jednak SELECT.
Poza tym, chyba po udanej rejestracji można uzytkownika przenieść gdzieś gdzie nie będzie już formularza rejestracji, a tym bardziej formularza rejestracji z przed chwilą zarejestrowanymi danymi... |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 7 494 Pomógł: 302 Dołączył: 31.03.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Najlepszy nie jest SELECT, bo to jest zbędne zapytanie do bazy.
Najlepszym wyjściem w tej sytuacji jest założenie na pole z loginem klucza UNIQUE. Baza sama wykona za nas sprawdzenie przy próbie wstawienia. Tutaj o tym pisałem: Ponowny zapis do bazy po odświeżeniu strony |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 19.07.2025 - 19:48 |