![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 Pomógł: 0 Dołączył: 8.05.2006 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Mam dziwny problem z serverem opartym na apachu.
Ale po kolei. Serwer to: Apache2 - wersja 2.0.55 Mysql - wersja 5.0.21 php - wersja 4.4.2 Całość pod XP-kiem. Struktura katalogów: wszystko na dysku c: /server/apache2 /server/mysql5 /server/php4 /server/sessions /server/website - strony Przy instalacji i konfiguracji opierałem się na artykule ze strony www.php.pl. Ten artykuł to Apache i MySQL na Windows . Problem w tym że mam problemy z php. Dziwne jest to że skrypt: <?php phpinfo(); ?>php działa bez problemu, ale już np: <? $data =getdate(); $dzien=$data[wday]; $miesiac=$data[mon]-1; $Tydzien=array("Niedziela","Poniedzia│ek","Wtorek","Žroda","Czwartek","Pi▒tek","Sobota"); $Miesiace=array("stycze˝","luty","marzec","kwiecie˝","maj","czerwiec","lipiec","sierpie˝","wrzesie˝","pa╝dziernik","listopad","grudzie˝"); $data_all = "$Tydzien[$dzien], $data[mday] $Miesiace[$miesiac] $data[year] r."; ?> wywala błąd: Notice: Use of undefined constant wday - assumed 'wday' in C:\server\website\data.php on line 3 Notice: Use of undefined constant mon - assumed 'mon' in C:\server\website\data.php on line 4 po dodaniu znacznika php <?php jest to samo. Co może być tego przyczyną? Pozdrawiam Sebastian Ten post edytował sebo76 9.05.2006, 19:12:11 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 712 Pomógł: 23 Dołączył: 27.10.2003 Skąd: z kontowni Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Przenoszę na początkujący.
Jednocześnie proszę o poprawienie tytułu wątku, użycie odpowiedniego bbcode i zajrzenie do manuala w celu dokładnego przeczytania opisu getdate()! -------------------- "Coś się kończy, coś się zaczyna." Andrzej Sapkowski
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 Pomógł: 0 Dołączył: 8.05.2006 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Problem w tym że wcześniej miałem zainstalowany serwer Krasnal i ten skrypt działał bez problemy.
Dziwne jest to że zainstalowałem php-fusion i o ile strona działa, da się zarejestrować i zalogować to już na przykład na stronę z administracją CMS-a nie da się wejść. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
Cytat Jednocześnie proszę o poprawienie tytułu wątku, użycie odpowiedniego bbcode JA rowniez na to nalegam.Cytat w celu dokładnego przeczytania opisu getdate()! zagladamy do manuala i co widzimy?:
Widzisz roznice? indexy tablicy zapodane są w apostofach ''. u cibie tego nie ma. na innym serwerze nie bylo tego komunikatu, gdyz miales tam wylaczone wyswietlanie niticów. -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Mam pytanie o co chodzi z tym tytułem wątku bo jakoś nie kumam.
Tak jak kolega poradził poprawiłem skrypt. <? $data =getdate(); $dzien=$data[wday]; $miesiac=$data[mon]-1; $Tydzien=array('Niedziela','Poniedziałek','Wtorek','¦roda','Czwartek','Pi±tek','Sobota'); $Miesiace=array('styczeń','luty','marzec','kwiecień','maj','czerwiec','lipiec','sierpień','wrzesień','paĽdziernik','listopad','grudzień'); $data_all = "$Tydzien[$dzien], $data[mday] $Miesiace[$miesiac] $data[year] r."; ?> efekt Notice: Use of undefined constant wday - assumed 'wday' in C:\server\website\data.php on line 3 Notice: Use of undefined constant mon - assumed 'mon' in C:\server\website\data.php on line 4 tak z ciekawości skopiowałem kod <?php $miesiąc = $dzisiaj['month']; $dzień = $dzisiaj['mday']; $rok = $dzisiaj['year']; ?> wynik Notice: Undefined variable: dzisiaj in C:\server\website\data2.php on line 2 Notice: Undefined variable: dzisiaj in C:\server\website\data2.php on line 3 Notice: Undefined variable: dzisiaj in C:\server\website\data2.php on line 4 Hmmmmm dalej lipa |
|
|
![]()
|
|
![]() Admin Techniczny Grupa: Administratorzy Postów: 2 071 Pomógł: 93 Dołączył: 5.07.2005 Skąd: Olsztyn ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
Cytat Mam pytanie o co chodzi z tym tytułem wątku bo jakoś nie kumam. to znaczy, ze masz nalezy unikac w tytule slow "PROBLEM". tytul ma odzwierciedlac zawartosc topicu. tu kazdy ma problem. i brakuje znacznikapopraw bbcode. jesli nie wiesz o czym mowa, przeczytaj regulamin, przeczytaj zasady forum przedszkole Cytat tak z ciekawości skopiowałem kod tylko ze ten kod pochodzil z manuala, do ktorego byles odsylalny. zajrzyj tam wkoncu!!! brakuje jednej linihttp://pl.php.net/manual/pl/function.getdate.php a kod podalem by ci pokazac ze nalezy uzywac '' -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
<?php
$dzisiaj=array(); $miesiąc = $dzisiaj['month']; $dzień = $dzisiaj['mday']; $rok = $dzisiaj['year']; ?> wynik Notice: Undefined index: month in C:\server\website\data2.php on line 5 Notice: Undefined index: mday in C:\server\website\data2.php on line 6 Notice: Undefined index: year in C:\server\website\data2.php on line 7 wydaje mi się że problem nie leży w składni samego skryptu kurcze sił mi już brak walcze z tym już 3 dzień i dalej nic Może to wina php |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 7 494 Pomógł: 302 Dołączył: 31.03.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zamykam
Autor ma w dupie nasze prośby, my mamy w tym samym miejscu problem autora. Wyślij mi na PW 1. Propozycję nowego poprawnego tematu 2. Listę punktów Regulaminu, które złamałeś. (conajmniej 3) 3. Listę próśb i nicki osób które olałeś. 4. Link do tego wątku ..to odblokuję wątek. Zabraknie jakiejś rzeczy, to będziesz piasał do skutku. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 19.07.2025 - 17:18 |