![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 5 Pomógł: 0 Dołączył: 19.02.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mam zapewne banalny problem ale nie wiem jak go rozwiklac.
mianowicie Zainstalowalem sobie program Veritrigo (AP+php+MSQL), chcąc stworzyc jakąś stronkę. Cały program uruchamia się bez problemów, wirtulany serwer odpala sie prawidlowo, ale problem dotyczy MYSQL. Poprostu nie ma usługi w usłgach składowych Windowsa. Problem rozwiązuje sie dopiero wtedy gdy zainstaluje MSQL na partycji systemowej windowsa. Zatem mam dwie prośby do forumowiczów: 1. Jak wykombinować, żeby można było odpalić MYSQL która już jest zainstalowana na innej pratycji, w katalogu Vertrigo. Przy próbie uruchomienia np, skryptu sondy, wyskakuje mi błąd: Error Number: 1045 Access denied for user 'vilano'@'localhost' (using password: YES). Sądzę że jest to związane z brakiem uruchominoej usługi. Zanzaczam że w pliku config.inc.php. ustawiłem wszystko tak jak należy Z góry dziękuje za wszsytkie podpowiedzi. Ten post edytował vilano 2.04.2006, 14:34:43 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 7 494 Pomógł: 302 Dołączył: 31.03.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
MySQL chodzi jak należy (chyba) inaczej nie dostałbyś tego ładnego komunikatu.
A mói on o tym, że logujesz się do serwera bazy danych podając złe dane. Access denied Kombinacja vilano + haslo_które_poajesz jest zła. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 5 Pomógł: 0 Dołączył: 19.02.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ok. Moze jeszcze szczegółowiej,
Mam zainstalowany Vertrigoserv (z obsługą php, Apacha, MYSQL, PHPMYADMIN i inne duperele. Zgodnie z sugestią jednego forumowicza: "Odpowiadając na poprzedni tutaj post najprawdopodobniej w pliku konfiguracyjnym phpMyadmina config.inc.php masz niewypełnioną linię: $cfg['Servers'][$i]['password'] = ''; ta linia musi być uzupełniona o hasło = 'hasło_do_serwera'; ustawiłem sobie hasło: Chcę teraz wstawić sondę POLLPHP. W pliku tekstowym tego skryptu: "Installation: Open the configuration file 'config.inc.php' with a text editor and set up your database settings. $POLLDB["dbName"] = "YourDBName"; $POLLDB["host"] = "localhost"; $POLLDB["user"] = "YourUsername"; $POLLDB["pass"] = "YourPassword";" ustawilem rowniez usera i haslo takie jak w pliku config.inc.php PHPMYADMIN. PHPMYADMIN uruchamia mi się bez problemów, natomiast przy próbie uruchomienia jakiegokolwiek pliku sondy POLLPHP wyskakuje mi taki błąd: Warning: mysql_connect() [function.mysql-connect]: Access denied for user 'vilano'@'localhost' (using password: YES) in D:\Program Files\VertrigoServ\_htdocs\pollphp\db\include\class_mysql.php on line 31 Connection Error MySQL Error : Connection Error Error Number: 1045 Access denied for user 'vilano'@'localhost' (using password: YES) Date : Sun, April 2, 2006 11:04:29 IP : 127.0.0.1 Browser : Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl-PL; rv:1.7.12) Gecko/20050919 Firefox/1.0.7 Referer : http://127.0.0.1/pollphp/db/demo_1.php php Version : 5.1.2 OS : WINNT Server : Apache/2.0.55 (Win32) php/5.1.2 Server Name : 127.0.0.1 Script Name : /pollphp/db/demo_2.php Nie znam się na tym ale dla mnie to nie mam połączenia z MYSQL, czyli usługa nie jest uruchomiona. Gdzie mam ustawić hasła, albo coś żeby usługa ta ruszyła? A może w PHPMYADMIN wywalić zdefioniowanego roota i zostawić tylko użytkownika zdefioniowanego przeze mnie. Czy jeżeli jest poprawne połączenie z MYSQL to usługa jest widoczna w usługach windowsowskich, czy niekoniecznie. Proszę bardzo o pomoc. Napisze jeszcze tylko że podczas uruchamiania mysql z wiersza polecen wyskakuje mi taka informacja: D:\Program Files\VertrigoServ\Mysql\bin>mysql show ERROR 1045 (28000): Access denied for user 'ODBC'@'localhost' (using password: N O); ALE JAKIE ODBC. ![]() ![]() ![]() ![]() Ten post edytował vilano 2.04.2006, 18:25:29 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 20.07.2025 - 14:06 |