![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 83 Pomógł: 0 Dołączył: 5.01.2006 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Witam.
Nie wiem za bardzo czy nawet umieszczam ten temat w dobrym dziale ale do rzeczy. Otóż chciałbym zrobić coś w rodzaju przypominania, taki mały kalendarz gdzie moge sobie wpisać żę np 25 stycznia jest ważne wydarzenie. Chciałbym aby to była baza danych gdize wpisuje: |nazwa wydarzenie| ile przed tym wydarzeniem ma mnie powiadomić | data wydarzenia. W jaki sposób zrobić aby, chyba aplikacja php sprawdzałą czy na dany dzień jest przewidziane jakieś wydarzenie i 2 tygodnie wcześniej wysyłała do mnie maila z powiadomieniem? Pytam ponieważ zupełnie brak mi pomysłu jak to zorganizować. Ten post edytował espeen 25.03.2006, 21:48:21 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 422 Pomógł: 0 Dołączył: 14.12.2005 Skąd: Wałbrzych Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
wydarzenie *
wszystko to sprawdzasz cronem co np 12h w bazie data wydarzenia to data wydarzenia a data powiadomieniea to np 7 * 24 * 3600 (tydzien) i odejmujesz wydarzenie od powiadomienia i masz dzien w ktorym ma byc wysalny mail potem skrypt sprawdza date z podanego czasu i sprawdza ja z aktualna data i jesli jest taka sama data to leci mail do uzytkownika i tyle ![]() -------------------- Postura wielka i morda wredna, jestem Balon, kozak z osiedla !
bzdury.pl - Królestwo rozrywki |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 83 Pomógł: 0 Dołączył: 5.01.2006 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
A możesz coś więcej na temat tego skryptu?
Tzn jak zrobić skrypt który sma będzie sprawdzał, bez uruchamiania go przez jakąś osobe? Może mógłbyś jakiś krótki przykład? |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 422 Pomógł: 0 Dołączył: 14.12.2005 Skąd: Wałbrzych Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Krótki przykład: CRON ;] http://pl.wikipedia.org/wiki/Cron_%28program%29 on bedzie uruchamial skrypt za Ciebie
a co do skryptu to nie bede Ci go pisal bo lepiej samemu dojsc do tego co i jak nie ? ![]() -------------------- Postura wielka i morda wredna, jestem Balon, kozak z osiedla !
bzdury.pl - Królestwo rozrywki |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 19.07.2025 - 14:45 |