![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 25 Pomógł: 0 Dołączył: 6.12.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
witam
mam taki mały problem.. chce zrobić strone dostępną dla zwykłyk komputerów typu PC i dla mobilnych typu PocketPC.. Wiadomo że moją one standardowo wyświetlacze o rozdzielczości 320:240 uciążliwe było by przeglądanie na takim ekranie strony przygotowanej na rozdzielczość chociażby 800:600 z drugiej strony niema sensu projektować strony na PC z rozdzielczością 320:240. Chciałbym połączyć te strony aby na każdym sprzęcie łatwo można było się poruszać. Niestety niewiem jak się do tego zabrać, a dokładniej niewiem jak zrobić aby odróżniało sprzęt na którym jest otwierana. 1 - Pierwsza myśl to aby sprawdzał przeglądarke co było by gorszym rozwiązaniem (niestety na mobilnym sprzęcia zainstaluje przeglądarke Opere i może zgłupieć gdyż opera też jest na PC) 2 - Drugie rozwiązanie to aby sprawdzał jaki jest system i od niego uzależniał ale niewiem jak się do tego zabrać Może wy macie jakieś pomysły albo wiecie jak wykonać warunek sprawdzania tak aby zawsze dobrze działało ![]() ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Developer Grupa: Moderatorzy Postów: 2 844 Pomógł: 20 Dołączył: 25.11.2003 Skąd: Olkusz ![]() |
Rozpoznawac uzytkownika po "user agent" $_SERVER['http_user_agent']
Kod * Microsoft Pocket Internet Explorer/0.6 - PIE 1.0, seems that they forgot to change it to 1.0. * Mozilla/1.1 (compatible; MSPIE 2.0; Windows CE) - PIE 2.0 * On Windows Mobile 2003 — Mozilla/4.0 (compatible; MSIE 4.01; Windows CE; PPC; 240x320) * On Windows Mobile 2003 Second Edition, running on a Motorola MPx220 Smartphone — MOT-MPx220/1.400 Mozilla/4.0 (compatible; MSIE 4.01; Windows CE; Smartphone; 176x220) Wiec mozna znalesc, jak sie chce - inaczej sie nie da - chyba ze chcesz zauwac javascript'owi |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 25 Pomógł: 0 Dołączył: 6.12.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
zawsze już coś... będę musiał się pobawić z tym
a w php można sprawdzić rozdzielczość ekranu ? wiem że w JS można ale to nie moja dziedzina :/ chyba że ktoś mi pomoże przenieść zmienne z JS do php |
|
|
![]()
|
|
![]() Developer Grupa: Moderatorzy Postów: 2 844 Pomógł: 20 Dołączył: 25.11.2003 Skąd: Olkusz ![]() |
w php nie da rady
![]() ![]() W js się da, robisz przekazanie zminnej z js przez GET (mozna by uzyc ajaxa, ciekawe by byly efekty ![]() najlepiej jest sprawdzac user agent'a, przynajmniej mi sie tak wydaje a dopiero potem mozna probwac js |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 335 Pomógł: 6 Dołączył: 7.03.2002 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 726 Pomógł: 20 Dołączył: 8.12.2005 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A nie dało by się zrobić tak żeby sprawdzało rozdzielczość użytkownika i dopasowywało wielkość strony pod to?
Skoro da się zrobić z auto-dopasowaniem języka, to czemu w podobny sposób nie dało by się z tym? |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 398 Pomógł: 10 Dołączył: 24.11.2004 Skąd: Łódź Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Możesz zrobić coś takiego:
1. index.php sprawdza czy na komputerze klienta jest Cookie z zapisaną rozdzielczością. 2. Jeżeli nie ma to wysyłasz do klienta stronę ze skryptem JS który sprawdza jaka jest rozdzielczość u klienta (screen.width, screen.height), zapisuje te dane w Cookie albo przypina do Query Stringa i robi redirect do strony właściwej (index.php). 3. Jeszcze raz index.php odczytuje Cookie lub QS i na tej podstawie wybiera odpowiednie szablony. Cytat Skoro da się zrobić z auto-dopasowaniem języka, to czemu w podobny sposób nie dało by się z tym? Przeglądarka wysyła do serwera nagłówek żądania zawierający Accept-Language ale niestety rozdzielczości ekranu nie wysyła. Chociaż najlepszym wyjściem byłoby wydaje mi się użyć rozwiązania zaproponowanego przez Seth. Wystarzy wtedy, że zrobisz dwa CSS - y, nie musisz robić dodatkowego zestawu html - i dla Handhelda. Ten post edytował NoiseMc 24.03.2006, 12:14:04 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 691 Pomógł: 0 Dołączył: 19.01.2005 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
No bez jaj, Seth napisał najlepsze rozwiązanie... ja to troszkę rozwinę.
masz stronę załadowaną w div o id #Container. W mobile.css robisz mu width: 300px;, w screen.css: width: 800px; i po kłopocie. Nie ważcie się używać JS ;-) Wiele osób wyłącza JS albo nie może z niego korzystać. To najgorsze rozwiązanie... Sorry, to w ogóle nie jest rozwiązanie. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 335 Pomógł: 6 Dołączył: 7.03.2002 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dokladnie. JS jest mocno zawodony, a trzeba dodac, ze Pocket IE nie obsluguje go - wiec niby jak pobrac rozdzielczosc ekranu ?
![]() Poza 320x240 sa tez inne rozdzielczosci, w tym 480x640, dlatego najlepiej bylo by ustawic wielkosc div #container'a na % dla pocketow. Strona pdaclub.pl zostala fajnie przygotrowana. Co prawda nie na CSSie ale po pobraniu User-Agenta: http://pdaclub.pl/ <----- zwykla http://pdaclub.pl/mobile/ <----- mobilna wersja I to tez jest jakies rozwiazanie ![]() Ten post edytował Seth 24.03.2006, 14:16:07 |
|
|
![]()
|
|
no dobra tylko teraz tak:
mam algorytm który buduje całą zawartość strony do zmiennych w katalogu \_php i 2 szablony w katalogach \_szablony\mobile i \_szablony\pc ponieważ na urządzeniach mobilnych i tak najczęściej z internetu korzysta się przez GPRS więc grafika wykorzystana jest tam minimalnie potrzebuje aby podczas ładowania strony do jednej zmiennej została przypisana informacja z którego katalogu ma ładować szablon niejestem jeszcze taki zaawansowany w php.. niebardzo wiem jak wykorzystać do tego celu user agenta... co do CSSa to jeszcze mniej się na nim znam ale chyba w tej sytuacji mi niepomoże... |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 20.07.2025 - 08:21 |