![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 530 Pomógł: 0 Dołączył: 15.01.2005 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
moja tabela w mysql (id,opis) id - auto_increment
idzie to tak id,opis 1,bla 2,bla 3,bla Oto moje pytanie: jak pozyskać następny id przez skrypt php? Nie chodzi o wstawienie czegoś, ale o pozyskanie wartości - liczbowej bądź tekstowej, bo przecież nie można zrobić: "zapytania o ostatnie id" + 1... na tym przykładzie (podanym powyżej) chce aby wyszło 4... w tym przypadku nie chce aby była podliczana liczba rows + 1, tylko był zastosowany jakiś inny sposób. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 660 Pomógł: 13 Dołączył: 9.06.2004 Skąd: Wrocław i okolice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 530 Pomógł: 0 Dołączył: 15.01.2005 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Chodziło mi o coś innego. W SQL pisze: "ostatniej operacji INSERT "
A ja chce to zrobić BEZ opcji insert. Poprostu coś jak "mysql_insert_id" ale bez INSERTOWANIA Ten post edytował Master Miko 5.02.2006, 17:26:09 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 660 Pomógł: 13 Dołączył: 9.06.2004 Skąd: Wrocław i okolice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A w jaki inny sposób możesz uzyskać największe Autoincrement? Wcale nie musisz bezpośrednio przed tym zapytaniem wykonywać INSERTA.
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 923 Pomógł: 9 Dołączył: 25.10.2004 Skąd: Rzeszów - studia / Warszawa - praca Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat Wcale nie musisz bezpośrednio przed tym zapytaniem wykonywać INSERTA. Mylisz sie, polecenia podane przez Ciebie zwracaja ostatnie id sesji polaczenia a nie ogolnie. @Master Miko Mozesz to zrobic na 2 sposoby albo select max(id) from table, lub wyciagnac z incrementacj. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 406 Pomógł: 9 Dołączył: 24.07.2005 Skąd: Bydgoszcz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
policz ile masz rekordów poprzez selecta...
|
|
|
![]()
|
|
daje przez SHOW TABLE STATUS, udało się
![]() -------------------- |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 19.07.2025 - 15:20 |