![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 208 Pomógł: 0 Dołączył: 5.03.2005 Ostrzeżenie: (20%) ![]() ![]() |
Robiąc do tej pory strony kodowałem je w charset=iso-8859-2 a teraz coraz wiecej osób przechodzi na charset=UTF-8. Czytam wszystkie informacje na ten temat i zabardzo nie wiem czy zostać przy starej metodzie czy przejść na UTF.
A jak wy kodujecie dokumenty, którym sposobem i dlaczego. |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 597 Pomógł: 30 Dołączył: 19.02.2003 Skąd: Tychy Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Hm, dlaczego? Bo np. tacy anglicy używają iso-8859-1 i co jeśli mają zaimportować nasze dane, które zawierają pl znaczki? Kapa. Czyli? Jakby używali UTF-8 to by nie było problemu
![]() -------------------- Zapraszam na mój php blog, tworzenie stron.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 472 Pomógł: 7 Dołączył: 7.12.2005 Skąd: Gliwice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ale mimo wszystkio przecież są to standardy ISO!
-------------------- Silesian PHP User Group - www.spug.pl
Symfony2, OAuth2, budowanie API - masz pytania? Pisz! |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 208 Pomógł: 0 Dołączył: 5.03.2005 Ostrzeżenie: (20%) ![]() ![]() |
Ja już miałem taki problem ale nie wiem czy to od tego. Wyeksportowałem dane z bazy do pliku i później je zaimportowałem na serwerze i w polskich znakach nie było ogonków. I tak sie zastanwaiełem od czego to mogło być - teraz chyba już wiem
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 7 494 Pomógł: 302 Dołączył: 31.03.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Po stronie przeglądarki -> HTML \ XHTML to kiepski dział na omawianie takich rzeczy.
Przenoszę na Hydepark |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 597 Pomógł: 30 Dołączył: 19.02.2003 Skąd: Tychy Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat(cadavre @ 2006-02-04 14:18:16) Ale mimo wszystkio przecież są to standardy ISO! I? Przecież UTF-8 też należy do standardów ISO, a opracowano go z uwagi na to, że było takie zapotrzebowanie. -------------------- Zapraszam na mój php blog, tworzenie stron.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 472 Pomógł: 7 Dołączył: 7.12.2005 Skąd: Gliwice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
UTF-8 to standardowy Unicode dostępny wszędzie. Zresztą kodowania ISO-8859-2 powinno dać odczytać się na wszystkich przeglądarkach. Również w UK czy RU.
BTW Osobiście piszę w UTF. ![]() Ten post edytował cadavre 4.02.2006, 16:44:33 -------------------- Silesian PHP User Group - www.spug.pl
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 697 Pomógł: 47 Dołączył: 19.12.2003 Skąd: Lublin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Prosty przykaład... Mamy baze danych i wrzucamy wszystko w UTF. Nie ważne czy wejdzie Polak, Anglik, Rusek czy Chinczyk. Kazdy bedzie widział to samo a kodowanie z bazy każdemu będzie pasowało. Inny przykłąd mamy wyszukiwarke która znalazła 3 strony: japońską, polską i francuską, iso tutaj nie pomoże ;] Dlatego unicode swietnie sie sprawdza w stronach globalnych(google, wikipedia itp)
Jesli chcesz robić strone tylko dla np. odbiorców z Polski to iso tez moze byc ;] -------------------- Warsztat: Kubuntu, PhpStorm, Opera
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 220 Pomógł: 0 Dołączył: 20.02.2003 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Moje osobiste zdanie jest takie: UTF-8 to zbawienie, koniec z grzebaniem się w kodowaniach. Obecnie stosuję tylko i wyłącznie UTF-8, a do powrotu do robienia w iso-8859-2 przekona mnie tylko lufa dubeltówki u skroni
![]() -------------------- Wieczność jest bardzo nudna, szczególnie pod koniec - Woody Allen
/home/env: Apache 2.2 | PHP 5.2 | MySQL 5.1 | FreeBSD 8.0 | NetBeans 6.8 | symfony 1.4 |
|
|
![]()
|
|
A co powiecie na Windows-1250?
![]() Dobra to był żart. ![]() -------------------- Silesian PHP User Group - www.spug.pl
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 866 Pomógł: 32 Dołączył: 2.06.2004 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ale UTF-8 jest trudniejsze w implentacji ponieważ UTF-8 nie używa przesunieć zasięgów. I niestety prowadzi to do tego że ciagle zbyt malo edytorów obsługuje UTF-8, albo obsługują je nie do końca poprawnie. Inna sprawa to BOM. Zresztą w Wikipedii to jest ładnie napisane. A jak próbowałem sobie DefaultCharset w Gentoo ustawić na UTF-8 to wciąz z krzaczkami miałem problem
![]() -------------------- |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 19.07.2025 - 16:09 |