![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 426 Pomógł: 1 Dołączył: 2.10.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam
Pisze właśnie swojego bloga w php. Dziala na mysql i mam odnośnie niego kilka pytań. Kiedy dodaje notke to dodaje mi sie wpis do bazy. |id|data|wpis|wpis_dlugi| No i teraz chciałem to tych notek dodać komentarze. Ale nie wiem jak to rozwiązać. Czy robić nową tabele i dodawać komentarze w ten sposób: |id|id_notki|autor|wpis|data|ip No i potem przy wyświetlaniu konkretnej notki wyszukiwac odpowiednie komentarze i je wyświetlać. Prosze o wasze sugestie oraz co będzie najwydajniejsze. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 605 Pomógł: 96 Dołączył: 22.10.2004 Skąd: UK Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Rozwiązanie numer dwa jest najlepsze, czyli stworzyć kolejną tabelę z komentarzami. Zobacz jak to wygląda w Wordpress'ie.
![]() -------------------- Najczęstsze błędy | Jak poprawnie zadać pytanie? | Serwer PHP - od czego zacząć?
SQL Injection | Hashowanie haseł | Jak działają sesje, przykłady ___ The world is yours ... |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 1 566 Pomógł: 37 Dołączył: 14.05.2003 Skąd: Kraków ![]() |
Pierwsze jest dobre, gdy dodasz tylko jeden koment, a co jeśli będzie ich więcej ?
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 426 Pomógł: 1 Dołączył: 2.10.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat Pierwsze jest dobre, gdy dodasz tylko jeden koment, a co jeśli będzie ich więcej ? No właśnie też sie tak zastanawiałem ![]() "SELECT id, tytul, wpis FROM posty WHERE id LIKE '%$search%' OR itytul LIKE '%$search%' OR wpis LIKE '%$search%'"; (chce pozbyc sie tych or) |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 117 Pomógł: 2 Dołączył: 29.01.2004 Skąd: Rz-ów Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
ja proponuje Ci jeszcze pole ilosc_komentarzy w tabeli z notkami, wtedy niebedziesz zliczal co wywowalenie storny glownej ilosci komentow.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 740 Pomógł: 15 Dołączył: 23.08.2004 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mozesz tez podejsc do tego korzystajac z koncepcji drzewa. Czym sie rozni twoj wpis od komentarzy? Jedynie autorstwem i tym ze komentarze sa podrzedne wzgledem twoich wpisow. Zatem tabele z notkami wystaczy wzbogacic o dwa pola
|id|data|wpis|wpis_dlugi|autor|id_notatki| Zapytanie wyswietlajace notatki bedzie wygladalo tak:
Zapytanie wyswietlajace komentarze do notatki o przykladowym id = 57:
Zapytanie zliczajace komentarze dla notatki o przykladowym id = 57:
Zaleta tego rozwiazania jest to, ze mozna zastosowac te same formularze do edycji notatek i komentarzy. -------------------- bigZbig (Zbigniew Heintze) | blog.heintze.pl
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 1 566 Pomógł: 37 Dołączył: 14.05.2003 Skąd: Kraków ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Developerzy Postów: 823 Pomógł: 12 Dołączył: 18.12.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ja bym to zrobił tak, że przy wyświetlaniu komentarzy zaliczamy waruneczek WHERE id='.$array['numer_notki'].', no i problem rozwiązane...
Jak na mnie to banał, rusz głową. Pozr. ![]() Ten post edytował Athlan 17.01.2006, 18:18:22 -------------------- Portfolio: Vgroup.pl | athlan.pl | Test.php.pl - sprawdź się z wiedzy o PHP i ułóż własne pytania!
Pomogłem? Kliknij |
|
|
![]()
|
|
Można to zrobić tak:
|
|
|
![]()
|
|
Cytat Ja bym to zrobił tak, że przy wyświetlaniu komentarzy zaliczamy waruneczek WHERE id='.$array['numer_notki'].', no i problem rozwiązane... Jak na mnie to banał, rusz głową. To ty rusz głową i przeczytaj posty! Ale już problem rozwiązałem. Wszystko jest w jednej tabeli. No i jest tam kilka dodatkowych pól jak ip i id_newsa. No i teraz gdy zostanie dodana zwykła notka to id_newsa = costam a gdy jest to komentarz to id_newsa = 5 (<---id danej notki) No i przy wyświetlaniu komentów daje WHERE id_newsa='.$_GET['nr']; dzieki za sugestie Ten post edytował Apo 17.01.2006, 19:52:58 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 740 Pomógł: 15 Dołączył: 23.08.2004 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
@Ociu - a propos Twojego rozwiazania dotyczacego liczenia komentarzy - poczytaj temat while i SELECT COOUNT(*)
-------------------- bigZbig (Zbigniew Heintze) | blog.heintze.pl
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 19.07.2025 - 18:45 |