![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 27 Pomógł: 0 Dołączył: 18.06.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Chce zmienic wartosc jednegom pola w jednym rekordzie. Update zmienia mi we wszytkisch rekordach (wstawianie jakichkolwiek warunkow mi sie nie udalo). Za pomoca inserta tez mi nie wychodzi. Kasowanie calegoe rekordu i zapisywanie go na nowo ze zmieniona jedna wartoscia wydaje mi sie malo efektywne. Czy moze ktos napisac zapytanie sql-owe ktore realizuje operacje nadpisania jednego pola w jednym rekordzie.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 467 Pomógł: 13 Dołączył: 22.02.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
a nie dziala Ci[sql:1:22a2c111f0]UPDATE tabela SET pole = 'wartosc' WHERE unique_id = xx[/sql:1:22a2c111f0]Ozcywiscie zakladam ,ze masz pole jakies ktore moze byc unique id.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 27 Pomógł: 0 Dołączył: 18.06.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
no wlasnie to mi nie dziala. Robie w ASP i uzywam do tego bazy ACCESS-a. Jako unique_id uzywam pola ID ktore Access sam tworzy (typ AutoWert)
wyglada to tak: Kod UPDATE EVENT SET pole = "1" WHERE ID = "123"
|
|
|
![]()
|
|
wlasciwie to sie teraz zorientowalem ze nie moge dokonac zadnej operacji jesli uzywam do kryterium pola ID (ani SELECT, ani DELETE itp.) Czy to pole typu AutoWert mozna w jakis sposb wykorzystywac jako kryterium? Bo przy takimuzyciu jak pokazalem powyzej (tzn WHERE ID = 'XXX') wyskakuje komunikat: "Data type mismatch". Jak sie dobrac wiec do tego ID w Accessie?
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 11 Pomógł: 0 Dołączył: 8.07.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
moze cos takiego...
Kod <% powyzszy kodzik u mnie dziala bez zarzutu; nie mozesz jednak aktualizowac pola ID, ktore jest autonumeracja rekordow (to tak na marginesie)
Dim nowa_wartosc, XXX XXX = Request("np_YYY") 'ID komorki, ktora bedzie podlegala zmianie nowa_wartosc = Request("pole_formularza") ' zamiast pola formularza moze byc np z QuerryString, chodzi po prostu o to jaka zmienna przekazujesz i jaka wartosc ma przyjac pole, ktore chcesz pozniej zaktualizowac... Dim ConnectString, conn, connet ConnectString = "Provider=Microsoft.Jet.OLEDB.4.0;Data Source=c:sciezka_do_bazybaza.mdb" & ";Persist Security Info=False" Set conn = Server.CreateObject("ADODB.Connection") conn.open ConnectString Set connet = Server.CreateObject("ADODB.Recordset") connet.open "NAZWA_TABELI WHERE ID = " & XXX , conn, 3, 3 connet("nazwa_pola_do_aktualizacji") = nowa_wartosc connet.Update connet.close set connet= nothing conn.close set conn=nothing %> |
|
|
![]()
|
|
dzieki. ale mi wlasciwie to juz dziala to co powyzej napisalem tylko ze jak kryterium jest ID to nie podaje wartosci w "uszach" - usunalem uszy i dziala - nie wiem czemu tak jest
![]() |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 19.07.2025 - 13:40 |