![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 25 Pomógł: 0 Dołączył: 7.06.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
Pisze wlasnie dosc rozlegla aplikacje i mam pytanie ktore podejscie jest bardziej przyszlosciowe, bardziej profesjonalne...pisanie skyptow poszczegolnych podstron w osobnych plikach czy raczej umieszczanie calej strony w jednym pliku index.php i wybieranie poszczegolnych polecen programu za pomoca GET'a? Mi to akurat obojetne, ale chcialbym stosowac nowoczesniejsza i bardziej polecana technike, wiec prosze o wypowiedzi. Dzieki Ps: Przyklad ktory pokaze o co mi chodzi: przechodzimy do rejestracji: albo wchodzimy na strone rejestracja.php i tam caly skypt albo za pomoca GET ustawiamy index.php?metoda=rejestracja |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 262 Pomógł: 21 Dołączył: 3.05.2004 Skąd: Sopot, Krakow, W-wa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Pro -> php
Wg mnie jest to kwestia tylko i wylacznie inwidualnych upodoban. -------------------- Javascript, Coffeescript, Node.js, Mongo, CouchDb, chmury, workery & inne bajery - zycie jest zbyt krotkie aby miec nudna prace :)
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 651 Pomógł: 28 Dołączył: 4.12.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zgadzam się z przedmówcą
![]() ![]() -------------------- Sygnatura niezgodna z regulaminem.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 853 Pomógł: 25 Dołączył: 27.08.2003 Skąd: Katowice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
osoboscie uwazam, ze jesli chodzi o elastycznosc aplikacji, to wszystko w index.php jest najlepszym rozwiazaniem, ale to moje zdanie i jak zauwazyli przedmowcy kazdy moze miec inne. nie ma zlotej reguly na tworzenie aplikacji. najlepsza zasada to chyba to zeby programowac w ten sposob ktory nam najlatwiej (chyba ze akurat sie czegos uczymy). proste, ale jakze prawdziwe ;-)
btw. najlatwiej pisac jak i pozniej rozbudowywac oczywiscie -------------------- "If debugging is the process of removing bugs, then programming must be the process of putting them in..."
sobstel.org |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 224 Pomógł: 40 Dołączył: 6.07.2004 Skąd: Wuppertal Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
jesli nie piszesz obiektowo to zapewne jest tak:
albo masz index.php i w nim switch wg id i require odpowiedniego pliku. albo masz kazdy plik z osobna i do tego jakis 'init.php' or sth. i tu i tu tak czy siak trzymasz kod odpowiedzialny za odpowiednie akcje w osobnych plikach... no chyba ze chcesz schowac caly serwis do pliku index.php ale to troche ![]() ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 476 Pomógł: 1 Dołączył: 5.11.2005 Skąd: Bieruń city Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
osobiscie wole robic podstrone na zasadzie modulow:
w indeksie lacze sie z baza danych, wczytuje konfuguracje, dolanczam klasy, tworze potrzebne obiekty (smarty, pdo ...) i includuje podstrone przeslana w tablicy $_get (index.php?mod=podstrona). jak juz stworze ten JEDEN plik to z RESZTA nie bede mial klopoty. wystarczy tylko zajac sie pisanie zawartosci podstrony Ten post edytował dtb 6.01.2006, 16:58:13 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 7 494 Pomógł: 302 Dołączył: 31.03.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Tak jak reszta uważam że jest to osobiste upodobanie.
Ja z kolei wszystko "pcham" do jednego pliku typu index.php ale dlatego, że pisze na frameworku Mojavi, który jest tak zoranizowany. Niemniej jednak nie przeszkadza mi to w żaden sposób. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 898 Pomógł: 48 Dołączył: 2.11.2005 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ja nie jestem pro, ale też się wypowiem:-)
Do tej pory pisałem stylem "każda strona osobno", ale moim zdaniem to trochę uciążliwe jest. Ostatnio właśnie w ramach treningu piszę sobie mały portalik i chciałem zobaczyć jak tą kwestię rozwiązują cms'y. Wybrałem mambo (wiem że to nie najlepszy wybór ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 651 Pomógł: 28 Dołączył: 4.12.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Obecnie jestem w trakcie pisania systemu dla pewnej strony i postanowiłem sobie tam wszystko zorganizować następująco:
w pliku index.php mam kolejno: uruchomienie ładowania klas, tworzenie odpowiednich obiektów (przez jedną z załadowanych klas), połączenie się z bazą danych, uruchomienie routera (nice urls), uruchomienie metody odpowiedzialnej za pobieranie danych, która jest uwarunkowana parametrami podanymi przez użytkownika w adresie, wyświetlenie szablonu (smarty). i tak w większości wszystko sprowadza się do dodania wpisów typu: $core->news->show_all($category); a sam plik jest niewielki, bo nie ma sensu wszystkiego do niego pchać ;-). Ten post edytował Speedy 6.01.2006, 18:53:31 -------------------- Sygnatura niezgodna z regulaminem.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 135 Pomógł: 0 Dołączył: 30.09.2005 Skąd: k-rk Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
a ja sadze ze to nie kwestia upodobań czy frameworka na którym pracujemy ale wymagań serwisu ktory tworzymy.
Chodzi dokladnie o obciazenia jakim bedzie poddawany serwis. Jesli mamy do czynienia z serwisem ktory ma wytrzymac 5 hitow na sekunde to puszczanie wszystkiego przez index.php przysporzy nie lada problemow. Wtedy dobrze jest rozłożyć nieco to obciaczenie, aby unikac waskiego gardla. Jesli serwis nie bedzie tak obciazony to nie ma problemu, wszystko na index.php i gra gitara -------------------- There are 10 types of people in the world:
-Those who understand binary, and those who don't... There's no place like 127.0.0.1 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 7 494 Pomógł: 302 Dołączył: 31.03.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
~ghostrider obciążenie i architektura skryptu (jeden czy wiele plików) mają się nijak do siebie.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 135 Pomógł: 0 Dołączył: 30.09.2005 Skąd: k-rk Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
rozwin temat,
jesli to ma byc dyskusja, a nie niczym niepoparte stwierdzenia. Obciazenie serwisow to wazny aspekt projektowania skryptow. Pewne rzeczy beda dzialy sie gdy naprzyklad uzytkownik odwiedzi glowna strone, ale juz inne kiedy przeglada listy uzytkownikow ( obydwie rzeczy beda mialy oczywiscie czesc wspolna) -------------------- There are 10 types of people in the world:
-Those who understand binary, and those who don't... There's no place like 127.0.0.1 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 262 Pomógł: 21 Dołączył: 3.05.2004 Skąd: Sopot, Krakow, W-wa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat jesli mamy do czynienia z serwisem ktory ma wytrzymac 5 hitow na sekunde to puszczanie wszystkiego przez index.php przysporzy nie lada problemow. Na jakiej podstawie tak twierdzisz ![]() ![]() -------------------- Javascript, Coffeescript, Node.js, Mongo, CouchDb, chmury, workery & inne bajery - zycie jest zbyt krotkie aby miec nudna prace :)
|
|
|
![]()
|
|
otrzymanie żądanie >----- czas -------> otrzymanie odpowiedzi
w przypadku jednego pliku w ktorym skrypt musi przetworzyc duzo 'wszystkiego" wydluzy czas otrzymania odpowiedzi a to oznacza zwiekrzenie obciazenia serwera. poprawcie mnie bo czlek omylne zwierze, ale tak to widze. Testowalem tez troche uzywajac Web Stress Tool microsoftu i to potwierdzilo moje przypuszczenia im szybciej serwer zwolni zaspoby tym szybciej upora sie z kolenymi zadanimi Ten post edytował ghostrider 8.01.2006, 17:23:06 -------------------- There are 10 types of people in the world:
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Developerzy Postów: 823 Pomógł: 12 Dołączył: 18.12.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Moim zdaniem lepiej jest za pomocą $_GET, ponieważ nie ma tylu plików... masz tylko index.php z samym include() no i funkcje w jakimś osobnym pliku... do index.php wrzucasz jakieś HTML, metatagi itp. No jak chcesz takie coś jak rejestracja.php... no to syfisz server plikami, ja wole mieć poukładane pliki, ale to jest kwestia gustu...
PS. W $GET ładnie wygląda ![]() Edit. Oczywiście zgadzam się w 100% ze zdaniem ghostrider. Ten post edytował Athlan 8.01.2006, 17:25:55 -------------------- Portfolio: Vgroup.pl | athlan.pl | Test.php.pl - sprawdź się z wiedzy o PHP i ułóż własne pytania!
Pomogłem? Kliknij |
|
|
![]()
|
|
tu nie chodzi o 'syfienie' plikami ale o tworzenie roznych 'puknktow wejscia" do naszej aplikacji, tak aby rozładować napięcie.
Decyzja o takim czy innym podejesciu jest podejmowana juz na poczatku. (jeszcze w fazie kartki i ołówka). Tu nie chodzi o dwa obozy 'jednoplikowcy' i 'wieloplikowcy', ale o swiadome decyzje jakie programista musi podjac zanim napisze pierwsza linie kodu -------------------- There are 10 types of people in the world:
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 449 Pomógł: 0 Dołączył: 26.05.2004 Skąd: Nowy Sącz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A jaka jest roznica w wydajnosci czy obciazeniu serwera w tych dwuch przykladach ponizej? Powiedzmny ze tak wyglada plik index.php tylko ze jest o wiele bardziej rozbudowany.
Czy jest roznica w ilosci lini kodu jaki praser musi przetrawic? Czy jest roznica w ilosci zajetej pamieci operacyjnej na serwerze? Bo napewno jest pewne opoznienie w drugim przykladzie spowodowane odszukaniem na dysku i załadowaniem do pamieci nastepnego pliku.
Ten post edytował yavaho 8.01.2006, 18:11:06 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
parser php jest dwu biegowy:
najpierw przeglada caly kod, potem go wykonuje wiec zawsze "widzi" tyle samo lini kodu. Pamiec przydzielana jest w miare potrzeb, dlatego tez jest max_execution_time i memory_limit aby nie zeżreć wszystkiego. jesli includujemy pliki to liczy sie tez szybkosc dykow twardych -------------------- There are 10 types of people in the world:
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Developerzy Postów: 823 Pomógł: 12 Dołączył: 18.12.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Moim zdaniem w przypadku drugim jest większy problem, bo plik musi być odszukany i dołączony. Lepiej chyba robić bez include, ale stosuje się to dla czystrości kodu. Żeby poprostu nie było nawalone w kodzie... jak chcemy szybko coś zedytować (poprawić) to nie musimy szukać w jednym pliku... do czegoś zrobili to include
![]() No ale nie przesadzajmy z include 10 razy... A i zamiast include możnaby było użyć require_once(); szybciej łazi ![]() -------------------- Portfolio: Vgroup.pl | athlan.pl | Test.php.pl - sprawdź się z wiedzy o PHP i ułóż własne pytania!
Pomogłem? Kliknij |
|
|
![]()
|
|
wreszcie jakies konstruktywne wypowiedzi!
brawo Athlan: nie przypuszczaj - ZMIERZ! dla zainteresowanych: http://www.amazon.com/gp/product/013147149...=books&v=glance swietna pozycja, od developerow php mozna sie z niej dowiedziec co sie tak na[rawde dzieje -------------------- There are 10 types of people in the world:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 19.07.2025 - 18:33 |