![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 9 Pomógł: 0 Dołączył: 9.07.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zadanie:
Po utracie fokusu z pola kod pocztowy chcę uzupełnić takie pola jak: Miejscowość, nr. Kierunkowy i Listę ulic. Chciałem użyć funkcji Java Script ( onChange=cos() ) ... i za pomocą MySQL i php uzupełnić listę oraz pola. Wszystko proste, ale jak przekazać z Java Script wartość zmiennej (pola z formularza) do zmiennej php ($KodPocztowyPhp), aby zapytać o dane bazę danych [php:1:bbb06e81d5]<?php $KodPocztowyPhp = 'form.kod.value' ; ?>[/php:1:bbb06e81d5] Nie wiem czy to jasne, ale moim celem jest zmienianie zawartości listy i poszczególnych komórek bez potrzeby ładowania całej strony. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 195 Pomógł: 0 Dołączył: 7.07.2003 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie da sie latwo tego zrobic. przede wszystkim musisz poczytac i zrozumiec roznice miedzy jezykami wykonywanymi po stronie serwera (php) a jezykami wykonywanymi po stronie klienta (JS).
Mozesz albo przeladowywac za kazdym onchange, albo zrobic mini iframe przez ktory bedziesz sie laczyl z serwerem. To sporo brudnej roboty i wymaga niezlej znajomosci technologii (zwlaszcza JS). |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 9 Pomógł: 0 Dołączył: 9.07.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Czy jest szansa w php użyć onChange w formularzach. Będę wdzięczny za trop.
Jestem przyzwyczajony do VB i oczekiwałem takich samych możliwości. Czy ktoś zrobił jakąś stronę do szybkiego, łatwego i zabezpieczonego przed błędami wprowadzania danych? |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 786 Pomógł: 0 Dołączył: 18.03.2002 Skąd: Wroclaw/Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat Czy jest szansa w php użyć onChange w formularzach. Będę wdzięczny za trop.
nie bardzo mozesz uzyc php po stronei klienta. mozes za to wymusic submit formularza i przez to ukatualnic dane. (onChange="this.form.submit()") prosciej wydaje mi sie onchage ustawic ciasteczko via javascript ktore odczytasz nastepnie w php po przelsaniu formularza. Polecam przejrzec: http://php.faq.pl/klucz/rozdzielczosc http://php.faq.pl/klucz/js Pozdrawiam -------------------- .. make web your home ..
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 20 Pomógł: 0 Dołączył: 21.05.2003 Skąd: Szczecin Niebuszewo Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
czyli w praktyce wyglada to jakos tak
![]() ![]() <html> <head> </head> <body> <script> function refreshstuff() { document.zamowienie.submit(); } </script> [php:1:71f673502c]<?php include ("config.inc.php"); $connection = mysql_connect("$dbhost", "$dbuser", "$dbpass") or die ("nie mozna polaczyc"); $db = mysql_select_db("$dbname", $connection) or die ("nie mozna wybrac bazy danych"); echo " <form name="zamowienie"> NUMER<input type=text name=id2 onChange="refreshstuff();" value="$id2"> "; if (strlen($id2)) { $sql = "select nazwa from ogloszenia where ident = "$id2""; $sql_result = mysql_query($sql, $connection); $row = mysql_fetch_array($sql_result); $nazwa = $row["nazwa"]; } echo "<br>NAZWA <input type=text name=nazwa value="$nazwa"> "; ?>[/php:1:71f673502c] </body> </html> huh ciekafe czy mi sie kod udalo pozytywnie wkleic ![]() bynajmniej formularz wypelnia sie mniej wiecej sam ![]() |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 19.07.2025 - 21:12 |