![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 111 Pomógł: 16 Dołączył: 19.02.2005 Skąd: Dębica Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
No wlasnie, jak wyzej. Sa na to jakies funkcje?
@Admins: szukalem takiego topica, nie bylo. -------------------- Psik!! A masz!! ...chamie - Porucznik Borewicz
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 7 494 Pomógł: 302 Dołączył: 31.03.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
SHOW DATABASES Syntax
lub Spróbuj się połączyć z wybarną bazą za pomocą mysql_select_db() Jak Ci się uda to jest, jak nie to nie ma. Sprawdź przy ty co pokazuje mysql_errno() Kod 1049 oznacza nieistniejącą bazę. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 111 Pomógł: 16 Dołączył: 19.02.2005 Skąd: Dębica Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Takie banalne a na to nie wpadlem, przeciez zwraca wartosc
![]() OK, a jak sprawdzic czy tabela istnieje? Z tym to sie nie da polaczyc (chyba ![]() Ten post edytował v1t4n 20.12.2005, 18:47:30 -------------------- Psik!! A masz!! ...chamie - Porucznik Borewicz
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 923 Pomógł: 9 Dołączył: 25.10.2004 Skąd: Rzeszów - studia / Warszawa - praca Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jak bys zobaczyl na link ktory podal Ci mike_mech to bys wiedzial. Polecenie show jest nie tylko do baz.
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Nie bede sie sprzeczal ze zajrzalem bo mi sie do ostrzezenia nie spieszy, mimo wszysko poziom ang. nie pozwolil mi tego rozszyfrowac, a szkoda, bo dalej tepy jestem
![]() -------------------- Psik!! A masz!! ...chamie - Porucznik Borewicz
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 7 494 Pomógł: 302 Dołączył: 31.03.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
No nie mów że jestes tak leniwy :|
SHOW TABLES Syntax
albo po kazdej operacji wykonuj mysql_errno() i ... Error Codes and Messages BTW: Skoro mówisz, że nie będziesz się spierał że zaglądałeś to skąd wiesz, że byś nie zrozumiał po angielsku :?: |
|
|
![]()
|
|
Mowilem to w tym znaczeniu ze zagladalem, ale nic nie zrozumialem i ze nie bede sie klucil z SongoQiem ze bylem na tej stronie bo nie mam ochoty zaliczyc ostrzezenia. Nie wiem moze wczesniej jakos nie zrozumialem to napisalem teraz sie postaralem jak najjasniej
![]() Juz myslalem ze se porobie cos w MySQL'u a tu sie okazuje ze nawet mi polaczyc nie chce ;/ Wie ktos moze jak skonfigurowany jest MySQL na WebServie? albo skad mozna wyciagnac dane? wpisalem localhosta, root, a oto co otrzymalem: Cytat Warning: mysql_connect() [function.mysql-connect]: Access denied for user: 'root@localhost' (Using password: NIE) in C:\Program Files\WebServ\httpd-users\LP\files\explanations\votes.expl on line 2 pierwsza linijka w pliku i juz zwis:
ps. w instrukcji webserva uzytkownik: root, haslo: (brak hasla ![]() Ten post edytował v1t4n 20.12.2005, 19:38:11 -------------------- Psik!! A masz!! ...chamie - Porucznik Borewicz
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Opiekunowie Postów: 3 855 Pomógł: 317 Dołączył: 4.01.2005 Skąd: że ![]() |
Zwis? Poczytaj to, co znalezione zostało na TYM Forum:
Cytat Jak połączyć się z MySQL ?
Prototyp: mysql_pconnect([adres_komputera], [nazwa_użytkownika], [hasło_użytkownika]); Służy do tego funkcja mysql_pconnect o trzech parametrach. Pierwszy parametr to adres komputera z bazą(z reguły baza MySQL jest na tym samym serwerze co strona, wtedy wystarczy wpisać: localhost). Drugi Parametr to nazwa użytkownika bazy,a trzeci to jego hasło. Przykładowe użycie: mysql_pconnect('localhost', 'darkspirit', 'moje_haslo'); Możemy nadać naszemu połączeniu identyfikator, łączac się w ten sposób: $db = mysql_pconnect('localhost','darkspirit','moje_haslo'); Połączenie z MySQL, możemy również nawiązać za pomocą funcji mysql_connect. Jednak funkcja, której użyliśmy powyżej, łączy się z bazą na stałe, a przy użyciu funkcji mysql_connect zostaniemy odłączeni od bazy po wykonaniu skryptu i gdy chcielibyśmy, skorzystać z bazy ponownie musielibyśmy połączyć się z nią jeszcze raz, co powoduje to iż skrypt będzie ładował się dłużej. -------------------- Jak poprawnie zadać pytanie | Jak poprawnie zatytułować wątek
Najczęstsze błędy | Błędy E_NOTICE | PHP FAQ | FAQ PHPedia | SQL-Injection | Logowanie i sesje | Hashowanie haseł | Server - od czego zacząć ? | Manual PHP Alternatywne Forum dla Ekspertów Nie pomagam na PW, nie mam GG |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 923 Pomógł: 9 Dołączył: 25.10.2004 Skąd: Rzeszów - studia / Warszawa - praca Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat Access denied for user: 'root@localhost' No to na root'a sie raczej nie podlaczysz. Moze warto zajrzec na strone aplikacji, tam napewno beda jakies przyklady. Wydaje mi sie ze podaczs instalacji bylo pytanie o haslo. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
no wlasnie nic nie bylo
![]() jak juz pisalem: Cytat ps. w instrukcji webserva uzytkownik: root, haslo: (brak hasla ).
-------------------- Psik!! A masz!! ...chamie - Porucznik Borewicz
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 262 Pomógł: 21 Dołączył: 3.05.2004 Skąd: Sopot, Krakow, W-wa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
@v1t4n - na spodzie strony ma link do polskiego tlumaczenia manuala MySQL-a - to tak na boku.
-------------------- Javascript, Coffeescript, Node.js, Mongo, CouchDb, chmury, workery & inne bajery - zycie jest zbyt krotkie aby miec nudna prace :)
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 19.07.2025 - 12:44 |