![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 13 Pomógł: 0 Dołączył: 5.08.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
$zapytanie="
SELECT slowo,COUNT(slowo) AS ile FROM slowo GROUP BY slowo WHERE slowo='lodz' "; $wynik = mysql_query ("$zapytanie") or ("bład w pytaniu"); jest sobie taki proste zapytanie, z tym że chcialbym ze jezli dam w parametrze WHERE slowo="slimak" lub slowo="lodz" to zeby mi znalazlo te słowa rownież z polskimi znakami i niezależnie od wielkości liter jak sa w bazie tzn. silmak, ślimak, łodz, łódz, łódź, łódż, Łodż. Głownie to problem się sprowadza jak sprawić aby np. ż ź z = z ale nie wiem jak to zrobić. Mógłbym wygenerować dla każdego wyrazu z literkami s z e a o wszystkie kombinacje wyrazu z polskimi znakami ale to jest rozwiązanie dość łopatologiczne. |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 45 Pomógł: 0 Dołączył: 23.03.2004 Skąd: N 50°03 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Hmm...
jedynie co mi na szybko przychodzi do głowy, to w PHPie preg_replace() i zamiana polskich znaków na ich odpowiedniki i dopiero podstawianie do zapytania. -------------------- WARSZTAT: Apache 1.3.27 | PHP 4.3.10 | MySQL 4.1 | PHPEd 4.0 or Pajączek 5.4.0 NxG | P4 2GHz | VIA P4PB400-FL | 1024MB DDR333
PROJEKTY |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 13 Pomógł: 0 Dołączył: 5.08.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat(ToPeR @ 2005-12-20 14:07:06) Hmm... jedynie co mi na szybko przychodzi do głowy, to w PHPie preg_replace() i zamiana polskich znaków na ich odpowiedniki i dopiero podstawianie do zapytania. I tak zrobie, w sumie juz prawie zrobiłem, bo szukalem wszędzie i nic nie znalazłem aby tak zamienić w samym sql znaki. Pzdr |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 19.07.2025 - 16:15 |