![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 159 Pomógł: 6 Dołączył: 2.01.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cześć, mam mały problem, robię cos "ala" dzienniczek ucznia, z rejestrowaniem użytkowników, ale nie mam pomysłu jak rozwiązać w bazie ten problem, że nie każdy użytkownik ma wszystkie przedmioty, i pomyślałem, żeby podczas rejestracji wybierał(poźniej może edytował) te do których chciałby wpisywać oceny, ale jak zapisać to w bazie, gdy mam trzy tabele:
1. Użytkownik (id, Nick, pass, ... ,) 2.Przedmiot (id, Przedmiot, Nauczyciel) 3.Oceny (id, IdPrzedmiotu, ocena, opis oceny) I w jaki sposób najlepiej zapisać kilka danych, stworzyć dodatkowa tabelę, w jednej komórce po przecinku wypisywać Id przedmiotów ? -------------------- |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 560 Pomógł: 0 Dołączył: 15.07.2003 Skąd: Kwidzyn Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
powiazania wiele do wielu najlepiej rozwiazac twozac jeszcze jedna tabele (powiazan)
np: Cytat TABELA uczniowie (uczen_id, nazwisko, imie) TABELA przedmioty (przedmiot_id, nazwa, nauczyciel_id) TABELA powiazania (przedmiot_id, uczen_id) wybieranie przedmiotow dla ucznia o ID 1:
Ten post edytował Kinool 9.12.2005, 20:12:28 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 159 Pomógł: 6 Dołączył: 2.01.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat(Kinool @ 2005-12-09 21:11:45)
"p.nazwa" i "pow" jako jakie tabele mam to rozumieć ![]() -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 560 Pomógł: 0 Dołączył: 15.07.2003 Skąd: Kwidzyn Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
p to alias tabeli przedmioty a pow to alias tabeli powiazania zapraszam do lektury manuala MySQL jesli nie wiesz co to sa aliasy
![]() -------------------- |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 19.07.2025 - 10:03 |