![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 384 Pomógł: 6 Dołączył: 11.09.2004 Skąd: Grodzisk Mazowiecki Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam.
Mam 2 tabele: artists: id, name, history, foto, telephone, email, www productions: id, name, artist (numer id. artysty) chciał bym jednym zapytaniem wyciągnąć nazwę artysty, ilość wydanych płyt, oraz nazwę ostatnio wydanej płyty. Mam nadziję że zrozumieliście problem. Pozdrawiam Strzałek Ten post edytował Strzałek 1.12.2005, 18:22:48 -------------------- |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 385 Pomógł: 55 Dołączył: 1.03.2005 Skąd: śląsk Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
chcesz gotowe rozwiazanie czy tylko sugestie gdzie masz szukac rozwiazania?
JOIN, LEFT JOIN, itd itp.. -------------------- aplikacje internetowe | Symfony
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 270 Pomógł: 0 Dołączył: 15.06.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 384 Pomógł: 6 Dołączył: 11.09.2004 Skąd: Grodzisk Mazowiecki Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
hmmm, niestety nie działa
Cytat #1064 - You have an error in your SQL syntax; check the manual that corresponds to your MySQL server version for the right syntax to use near 'select p.id pid, p.name pname, p.artist, a.*, count(a.id) count
from production' at line 2 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 923 Pomógł: 9 Dołączył: 25.10.2004 Skąd: Rzeszów - studia / Warszawa - praca Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Pierwsze to dorzucilbym data w plycie
Moze byc blad bo nie sprawdzalem, jak by nie dzialalo z podzapytaniami to musisz uzyc 2 zapytan. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
zapytanie SQL:
MySQL zwrócił komunikat: Cytat #1140 - Mixing of GROUP columns (MIN(),MAX(),COUNT(),...) with no GROUP columns is illegal if there is no GROUP BY clause
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 923 Pomógł: 9 Dołączył: 25.10.2004 Skąd: Rzeszów - studia / Warszawa - praca Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zobacz czy sie wykonuje, jak nie to jest blad w nazwach pol -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Cytat(SongoQ @ 2005-12-02 14:41:37) Zobacz czy sie wykonuje, jak nie to jest blad w nazwach pol owszem wykonuje się, i jak zauważyłem ten kod co podałeś wyżej też się wykonuje, ale jak usunę z niego COUNT'a -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 103 Pomógł: 0 Dołączył: 1.12.2003 Skąd: Gdynia Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jeśłi używasz COUNT w SELECT musisz pogrupować wyniki po pozostały polach z sekcji wybierającej. Ten post edytował Synaps 2.12.2005, 15:23:48 -------------------- MySQL said:
You have an error in your SQL syntax near ' `sygnatura` VARCHAR, NOT NULL |
|
|
![]()
|
|
Synaps dziękuję. Wszystko śmiga tak jak powinno, a chciał bym się spytać jeszcze o to:
Cytat Jeśłi używasz COUNT w SELECT musisz pogrupować wyniki po pozostały polach z sekcji wybierającej. czyli ? Mógł byś mi to wytłumaczyć na jkimś prostym przykładzie abym miał naukę na przyszłość ![]() Pozdrawiam -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Ale gafe strzelilem, zobaczylem ten komunikat bledu i pomyslalem ze chodzi o podselect.
Cytat Mógł byś mi to wytłumaczyć na jkimś prostym przykładzie abym miał naukę na przyszłość smile.gif ? Tlumaczyc mozna, ale najlepiej jak to sam doczytasz i dojdziesz dlaczego tak. Przyklad: Tabela: id | pole_a | pole_b | pole_c 1. Chcesz zwrocic ilosc max z pola id
2. Chcesz zwrocic max id dla grupy pole_a i to pole, np w polu pole_a masz kolor i chcesz wiedziec dla jakiego koloru jakie jest max id
3. Chesz dodatkowo zwrocic jeszcze pole_b to robisz
Jesli masz agregacje i chesz uzyc wiecej pol w select to musisz pola wymienic w group by. Mam nadzieje ze Ci to cos rozjasnilo. -------------------- |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 19.07.2025 - 20:00 |