![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 203 Pomógł: 0 Dołączył: 10.06.2004 Skąd: Gliwice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
mam taką funkcję: php:
i teraz jeżeli wylosuje liczbe ($slowkonr=='1') to chce zrobić, żeby na nowo losowało (powtarzała się funkcja losuj). Jak to zrobić? -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 315 Pomógł: 1 Dołączył: 6.08.2003 Skąd: Kielce Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Rekurencja.
Nie gwarantuje ze sie nie zapetli ale przeanalizuj to sobie. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 203 Pomógł: 0 Dołączył: 10.06.2004 Skąd: Gliwice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Parse error: parse error, unexpected T_FUNCTION in /home/3/m/i/3miel/www/english/index.php on line 128
chyba jednak to nie zadziała ![]() Macie inne pomysły? -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 85 Pomógł: 0 Dołączył: 29.03.2003 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
sprobuj tego |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 315 Pomógł: 1 Dołączył: 6.08.2003 Skąd: Kielce Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat(3miel @ 2005-09-30 21:53:52) Parse error: parse error, unexpected T_FUNCTION in /home/3/m/i/3miel/www/english/index.php on line 128 chyba jednak to nie zadziała ![]() Znowu sie walnołem w kodzie. Nie spodziewałem sie że nie znasz działania rekurencji, i nawet nie przeanalizowałeś kodu. Zamiast function powinno byc losuj:
![]() |
|
|
![]()
|
|
Pierwszy raz spotkałem się z rekurencją, a kod analizowałem, ale jak nie znam sie na tym zagadanieniu to skąd mogłem wiedzieć
![]() Ale teraz mam inny problem (i nawet nie moge sprawdzić czy ten spsoó działa), ponieważ mam cos takeigo:
i wyświetla się coś takiego: Kod 1|lesson|lekcja|0 2|topic|temat|0 3|know|wiedzieć|0 4|happy|szczęsliwy|0 5|holiday|wakacje|0 6|phone|telefon|0 7|english|angielski|0 L. losowa:12 Slowo nr: 0 Jakim cudem losuje liczbe 12, jezeli jest tylko 7 wersów (słówek)? Ten post edytował 3miel 1.10.2005, 13:46:28 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Powiedz mi czy dobrze to okomentowałem, bo jeśli tak to 'if' nigdy nie bedzie mial wartości true |
|
|
![]()
|
|
dobrze, ta rekurencja ma zachodzic tylko w tedy gdy bedzie jeden, bo jak ja stopniowo bede zgadywał słwoka, to ostatnia cyfra ma sie zmeinic na 1, i nie moze byc tak zeby słowko sie powtarzało wiec bedzie rekurencja.
Ale dlaczeog ta liczba jest taka wysoka? (losowa) -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Dwie sprawy:
sprawdź czy wcześniej w skrypcie nie masz użytej zmiennej
Po drugie wstaw w kod funkcji funkcje echo aby sprawdzac co sie dzieje:
|
|
|
![]()
|
|
nie ma bo jak dam: echo 'przed przypisaniem: '.$losowa_liczba.'<br />';to nic sie nei wyswietla, a pozatym w argumentach funkcji nie jest przekazywana wartość losowej liczby.
a wyswietla sie cos takiego: Kod przed przypisaniem: po przypisaniem: 12 po inkrementracji: 12 L. losowa:12 Dziwna sprawa. A tak na marginesie to w jaki sposó wylosowac l. całkowitą z zakresu od 1 do $ile? -------------------- |
|
|
![]()
|
|
rand()
A co do sprawy, to zawsze Ci zwraca 12? Bo u mnie zmontowałem cos podobnego i zwraca mi rózne liczby. Druga sprawa spójrz na to:
Daj mi tablice na której operujesz to może coś sie wymyśli. |
|
|
![]()
|
|
Nie zawsze sie wyswietla 12, lecz losowe liczby, które czasmi sa wieksze od liczby rekordów w tablicy (7).
tablica to tak jak juz wspomniałem: Kod 1|lesson|lekcja|0 2|topic|temat|0 3|know|wiedzieć|0 4|happy|szczęsliwy|0 5|holiday|wakacje|0 6|phone|telefon|0 7|english|angielski|0 i odczytuje to z pliku poprzez:
----------EDIT---------- Jaki głupi błąd ![]() miałem w kodzie 2 razy tworzoną tablicę $tresc[] ![]() Ten post edytował 3miel 2.10.2005, 10:20:10 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Nie da rady żeby wyświetliło inne liczby niż od 1 do 7. Podejżewam że chodzi o plik, pewnie masz tam dodatkowe puste wiersze. Dodaj do swojego skryptu wyświetlenie wyrazu i zobacz czy jak masz większą liczbe niz przewidziana to czy masz jakiś wyraz. Potem spróbuj zmodyfikować pętle:
|
|
|
![]()
|
|
Już gra, odpowiedz w poscie wyżej
![]() Ale mam jeszcze jeden problem, otórz jak zgadne słowo i pisze Dobrze ![]() cały skrypt:
Aha, nie iwem czememu ale cos znowu nei działa: http://3miel.ovh.org/english/index.php?kat...ish+-%3E+Polski spróbujcie czy jak dobrze odpowiecie, czy mozna dalej odpowiadac, bo u mnei sie wiesza :/ -EDIT-------- doszedłem do wniosku, że skrypt sie wiesza przy losowaniu liczby losowej. Co moze byc przyczyną? Ten post edytował 3miel 3.10.2005, 20:36:32 -------------------- |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 19.07.2025 - 17:09 |