Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

Reply to this topicStart new topic
> Początki są trudne....
SonGoace
post 17.05.2002, 22:25:35
Post #1

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Znalazłem w sieci kurs MySQL, a nawet wiele kursów, pod 99% był podpis gościa z tej strony. Doszłem do wniosku że ten kurs jest dla zaawansowanych. Dlaczego? Dlatego że od samego początku nie jest napisane z czym łączyć SQL, jak zrobić u siebie (bo to chyba wymaga jakiegoś pliku) i jakiś mały przykładowy skrypt <? ... i co tutaj ma byc ...?> i jak się tym bawić. Oczywiści są tam jakieś przykłady ale jest ich mało i niezrozumiałe dla początkującego, wszak nie każdy urodził sieze znajomością SQL, php i innych takich "bajerów" Więc prosze o to byście podali mi chodziaż adres do kursu dla "lamerów" a nie ... . Albo moze podajcie adres strony gdzie to jest zrozumiale napisane (tzw. POLSKĄ ŁOPATOLOGIĄ - typu "tu dajemy kropkę [obiekt koło klawisza Shift]") itd. Wiem wiem że teraz zrywacie boki ze śmiechu ale ja mam duzy problem bo k***a chce się nauyczyć a nie mam jak bo nie mam z kąd. A jak juz zaczołem prubować to to się pogubiłem. konkretnie tutaj, napisane jest że to powinno łączyć $= cośtamSQLconekt (muj serwer, login, haslo); , ale co podać na muj serwer, adres mojego serwera ? np. www.xxx.and.pl ? a w miejscu login dać login do serwera i hasło czy do czego to ma być login. i czy na serwerze mam zrobić plik baza.sql ? na te i na inne pytania oczekuje chociażby nikłej odpowiedzi ;P
Go to the top of the page
+Quote Post
mtq
post 18.05.2002, 12:21:32
Post #2

-----

Najlepiej to sobie kupić książkę tongue.gif. Ja kupiłem o php 4 (T.Converse, J.Park) i znalazłem w niej wszystko co potrzebne do łączenia php i MySQL, a także podstawy SQL. :!: :!: :!: 8)

--------------------
pozdrawiam,
mtq
+Quote Post
LeWaR
post 18.05.2002, 15:26:57
Post #3

-----

Taniej wyjdzie kupic "php 4. Tworzeniestron WWW. Ćwiczenia praktyczne". Nadaje się wsam raz na naukę podstaw php i MySql.
+Quote Post
SonGoace
post 18.05.2002, 16:27:27
Post #4

-----

Podstawy php znam, a nawet dość dobrze te podstawy opanowałem. Ale nie znam SQL
+Quote Post
Seth
post 18.05.2002, 16:38:08
Post #5

Grupa: Przyjaciele php.pl

-----

Wejdz na strone www.MySQL.com jezeli znasz ang. to tam znajdziesz wszytko to czego szukasz. Ja osobiscie nauczylem sie wiele z tej stronki.
Polecam takze ta strone wdvl.internet.com/Authoring/Tutorials/database.html duzo tutoriali o MySQL'u.
+Quote Post
rzseattle
post 19.05.2002, 22:28:34
Post #6

-----

Ja sam wiele nie umiem wiec ci jestem w stanie wytlumaczyc to lopatologicznie na prrzykladzie zainstalowanego na localhost serwera MySQL ( najpierw musisz go sciagnac i zainstalowac).

potem w php laczysz sie z baza przez komede:

mysql_connect("localhost","nazwa uzytkownika","haslo");

nastepnie wybierasz baze danych z serwera pszez

mysql_select_db("twoja baza");

potem mozesz juz wykonywac zapytania do bazy danych przez komede

mysql_query("twoje zapytanie do bazy danych");

Wiecej funkcji operujacych na bazach danych mozesz zobaczyc w manualu

A teraz co do samyc zapytan to robione one byly na wzor skladni jezyka adgielskiego wiec np.

-baze danych tworzy se tak "create database jakas_baza"
-tabele tworzy sie tak "create table nazwa_tabeli (nazwa_kolumny_1 typ_danych_np_char(20), nazwa_kolumny_2 int(5), kol....itd)"
-dane do tabeli wprowadza sie przez "insert into nazwa_tabeli values ('wartosc_dla_kol1, wartosc_dla_kol2....itd)"
-dane odczytuje sie przez "select naz_kol from naz_tabeli where naz_kol='dupa'" - wybierze wiersz w ktorym pod podana kolumna znajduje sie dupa winksmiley.jpg
-kasowanie "delete from naz_tabeli where naz_kol='dupa'" - to samo tylko ze kasowanie

to tylko przyklady zapytan, reszte powinnes zaka[powac na przykladzie podanych przykladow

a co do userow to sa oni zapisani w tablicy "user" w bazie danych "mysql" tam tez sa nadawane uprawnienia
najlepiej zeby ppoznac strukture mysql sciagni sobie "phpmyadmin" jesli sie tam troche poruszaz to potem nie bedziesz mial problemow z ogarnieciem calosci

kurde ale sie rozpisalem

jakbys nie wiedzial czegos konkretnego to pisz
+Quote Post
SonGoace
post 20.05.2002, 09:47:28
Post #7

-----

Dzięki ale ja nadal nie rozumiem tego. NIe mam serwa u siebie, mam na and.pl
i teraz tam gdzie poisze lokal host to mam wpoisac www.dbnews.and.pl a login i hasło to to co mam do FTP ?
+Quote Post
rzseattle
post 20.05.2002, 12:49:08
Post #8

-----

ja majac konto na free.komrel.net lacze sie z baza przez wpisanie

mysql_connect('localhost','rzseattle','haslo');

tk sie robi poniewaz przewaznie skrypt znajduje sie na seerwerze na ktorym umieszczona jest baza danych, a darmowe serwery MySQL zazwyczaj nie pozwalaja na "zdalne" polaczenie sie z baza danych (czyli umieszczasz skrypt na tym serwie co masz MySQL i podajesz 'localhost')

Na darmowych serwach uzytkownika i haslo podajesz takie jak na ftp i wybierasz baze danych (przewaznie) taka jak twoj login ---- i juz mozesz sie bawic na samej bazie.

Jak juz wspominalem zanim zaczniesz sie bawic na powaznie to zainstaluj MySQL u siebie i sie troche pobaw -- uwiez mi to bardzo wiele uczy winksmiley.jpg
+Quote Post
Krychaj
post 19.04.2003, 18:39:35
Post #9

-----

Ale gdzie mam to wpisać mysql_connect('localhost','rzseattle','haslo'); questionmark.gif
Zainstalowałem MySQL 4.0.12 na moim komputerze i dalej nie wiem co zrobić jestem zielony. POMÓŻCIE !!!. Chcę się nauczyć tego i nie ma skąd, te kursy nie są dla lam.

--------------------
Dzięki
gg 1413733
Krychaj
+Quote Post
itsme
post 19.04.2003, 20:37:54
Post #10

Grupa: Zarząd

Cytat
Ale gdzie mam to wpisać mysql_connect('localhost','rzseattle','haslo'); questionmark.gif
Zainstalowałem MySQL 4.0.12 na moim komputerze i dalej nie wiem co zrobić jestem zielony. POMÓŻCIE !!!. Chcę się nauczyć tego i nie ma skąd, te kursy nie są dla lam.

ok wiec od poczatku
- php a mySQL to sa dwie rozne rzeczy

najlepiej abys zainstalowal sobie (jezeli masz windowsa) foxServ 3.0 dzieki tej aplikacji bedziesz mial Apacha, php i mySQL
jak juz zainstalujesz i bedziesz pisal swoja 1 strone w php to dzieki mysql_connect uzyskujesz polaczenie miedzy php i baza danych ktora jest w mySQL nastepnie za pomoca odpowiednich zapytan wyslanych przez funkcje mysql_query() mozesz kasowac, zmieniac, dodawac dane do odpowiednich tabel jak i zakladac same tabele.

--------------------
brak sygnaturki rowniez jest sygnaturką
+Quote Post
Krychaj
post 19.04.2003, 21:30:58
Post #11

-----

Mam konto z php i MySql i ściągnąłem sobie krasnal coś takiego. Nie wiem zy dobrze. Chciałem sobie narazie przećwiczyć wszystko na gotowym wzorze stronki, tylko nie wiem jak zrobic żeby ona łączyła się z bazą danych questionmark.gif

--------------------
Dzięki
gg 1413733
Krychaj
+Quote Post
spenalzo
post 8.05.2003, 00:07:59
Post #12

-----

Tutaj jest kurs php jaki sam napłodziłem gdy byłem jeszcze początkujący, więc nie powinien być taki zły. Od razu możesz zobaczyć wyniki wykonania skryptów użytych jako przykłądy.

:arrow: KURS php

Nie przejmujcie się słabym designem (bo to jest najwcześniejsza wersja mojego serwisu) i nieaktualnymi niektórymi linkami - ważna jest treść.

Poza tym kurs jest niekompletny, gdzieś mi wpie... reszte stron!! Były jeszcze operatory, właśnie połączenia do mysql :-((((

--------------------

+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: 19.07.2025 - 15:12