![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 64 Pomógł: 0 Dołączył: 8.11.2004 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
witam ponownie i ponownie mam glupawe pytanie
![]() Czym rozni sie uzywanie sesji bez cookies a z nimi? Chodzi mi o to, czy jakos dodatkowo musze to oprogramowac (o koniecznosci przekazywania SID wiem ![]() ![]() Z gory dzieki Bartek -------------------- Pozdr
Bartek |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 195 Pomógł: 0 Dołączył: 13.04.2004 Skąd: Łódź Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Różni się właściwie tym że Sidebar sesji znajdzie się w tablicy $_GET a nie $_COOKIE. Oprócz tego zamiast wysyłania ciasteczka, musisz go dowiązywać do każdego linku.
Kolejne różnice: Jeżeli ktoś prześle znajomemu link do strony przez irca, może przekazać ID sesji. Można zmniejszyć to ryzyko stosując weryfikację numeru IP [zarówno standardowe REMOTE_ADDR, jak i HTTP_X_FORWARD, w wewnętrznych sieciach lan kombinacje obu numerów powinny być unikalne dla każdego użytkownika]. W ciasteczkach ten problem odpada, ale pojawia się za to kolejny - ktoś może wyłączyć cookies i co wtedy? Na razie więcej różnic nie przychodzi mi do głowy ![]() -------------------- Językiem którym najlepiej operują wszyscy programiści są przekleństwa.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 64 Pomógł: 0 Dołączył: 8.11.2004 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
U mnie jest inny problem
![]() Mamy sporo skryptow z session bez cookies. Dziwnym jest fakt, ze po wlaczeniu use_cookies skrypty przestaja dzialac <lol> W kazdym razie dzieki za pomoc ![]() -------------------- Pozdr
Bartek |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 195 Pomógł: 0 Dołączył: 13.04.2004 Skąd: Łódź Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A masz włączone odbieranie cookies?
![]() -------------------- Językiem którym najlepiej operują wszyscy programiści są przekleństwa.
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 19.07.2025 - 17:29 |