![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 16 Pomógł: 0 Dołączył: 22.07.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dzieńdoberek Wszystkim!
MAm na stronce taką prosta wyszukiwarkę:
i później z niej kieruję zapytanie do SQL. Czy wie ktoś może co trzeba by dodać żeby mi nie zwracała uwagi na polskie litery, może jaśniej : mam w bazie słowo np. "życie" a chciałbym aby również po wpisaniu "zycie" znalazło mi to słowo?? A tak przy okazji - czy jest jakiś sposób, żeby sprawdzić poprawność kodu php? Stronka działa mi dobrze, a mimo to mam na dolnym pasku komunikat że wystąpiły błędy na stronie? ![]() Z góry dzięka za każdą podpowiedź. Pozdro! |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
robisz like życie i like zycie.
Co do błędów. Patrzysz na błąd, patrzysz w której linii i rozwiązujesz. Możesz też nam pokazać te błędy i kod jak nie wiesz co i jak a może ci pomożemy -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 16 Pomógł: 0 Dołączył: 22.07.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dzięka,
a z wyszukiwarką to nie bardzo rozumiem - to wszystko dzieje się automatycznie, wpisując w pole input ona rozbija mi frazęi wyszukuje we wszystkich kolumnach tabeli, chodzi mi o jakąś funkcję php owską która będzie zmieniać z nie polskich na polskie, w bazie wpisuję tylko i wyłącznie z polskimi znakami. A błąd jest nastęPujący: pisze że w danej linii (pogrubiona) : Treść błędu : Wiersz 114 znak 1 Błąd: Oczekiwano obiektu Kod: 0 A mój kod z tą linią to: if(($porzadkowanie !='') && ($pporzadkowanie!='')) { $zapytanie="select * from $nazwa_tabeli where dzial='$porzadkowanie_str' and poddzial='$pporzadkowanie_str' and $like_str order by dzial $sortowanie_str $limit_str"; } elseif(($porzadkowanie !='') && ($pparzodkowanie=='')) { $zapytanie="select * from $nazwa_tabeli where dzial='$porzadkowanie_str' and $like_str order by dzial $sortowanie_str $limit_str"; } else { $zapytanie="select * from $nazwa_tabeli where $like_str order by dzial $sortowanie_str $limit_str"; } Bo rozumiem że linię poda mi edytor np. ja używam Crimsona? |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 712 Pomógł: 23 Dołączył: 27.10.2003 Skąd: z kontowni Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Masz błąd javascriptu a podajesz kod php, bez jaj! POdejrzyj źródło strony i podaj WYGENEROWANY kod html i js.
-------------------- "Coś się kończy, coś się zaczyna." Andrzej Sapkowski
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
co do zamiany to str_replace:
http://pl.php.net/str_replace tylko skąd będziesz wiedział że akurat "zycie" masz zaminieć na życie? Bo przecież wszystkich "z" na "ż" nie bedziesz zamieniał. "zaraza" => "żaraża"? MusiaŁbyś jakiś słownik mieć co zamieniać. Daruj se, jak ktoś nie wie jak "życie" sie pisze to jego sprawa. -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
OK!!
Dochapałem się do błędu! Faktycznie był w JS A polegał na tym że mam podwójne combo według skryptu: <!-- var groups=document.double.imie.options.length var group=new Array(groups) for (i=0; i<groups; i++) group[i]=new Array() group[0][0]=new Option("Ala","") group[1][0]=new Option("Wszystkie","") group[1][1]=new Option("Ela","") group[2][0]=new Option("Wszystkie","") group[2][1]=new Option("Ula","") var temp=document.double.inne function redirect(x){ for (m=temp.options.length-1;m>0;m--) temp.options[m]=null for (i=0;i<group[x].length;i++){ temp.options[i]=new Option(group[x][i].text,group[x][i].value) } temp.options[0].selected=true } refresh(0); -- do tego refresha się pultał A problem jest taki że po wybraniu jednegp pola i drugiego i przeładowaniu strony (submit) w drugiej liście mam tylko tą wybieraną wartość a nie wszystkie. Chciałem to jakoś odświerzyć i wstawiłem refresha(), ale nie działa i błędy powoduje! A z wyszukiwarką to chyba faktycznie dam se spokój! Dzięka //--> |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 20.07.2025 - 01:49 |