![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 141 Pomógł: 0 Dołączył: 24.07.2003 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Słuchajcie - mój szef nie zgadza się na legalne oprogramowanie w firmie ( Windows XP + Office ). Szukam argumentu, żeby go przekonać. Co się dzieje jeśli przychodzi kontrola do firmy i widzi na komputerach nielegalne oprogramowanie ?
A przy okazji - kto jest wtedy pociągany do odpowiedzialności - administrator czy właściciel firmy? Piszcie swoje opinie i dośwaidczenie. Ten post edytował czezz 9.07.2005, 08:51:28 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 194 Pomógł: 0 Dołączył: 22.09.2003 Skąd: Polska Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
To może Linux + OpenOffice?
Czasem mogą czepiać się o brak faktury (jeśli są pobrane z internetu), ale to jest oprogramowanie darmowe, więc nic nie powinni zrobić. Poza tym, kupione w sklepie jest kilka razy tańsze od produktów Micro$oft'u (np. SUSE/Mandriva Linux + OpenOffice UX.pl) albo i więcej (np. w tych systemach, gdzie płaci się tylko za płytę i nagranie + zwykły OpenOffice). "Skąpy 2x traci." Innym rozwiązaniem jest WinXP (lub starsza wersja) + OpenOffice. Wyjdzie o wiele taniej, niż w przypadku M$ Office. Często słyszy się w TV o znajdowaniu firm z pirackim oprogramowaniem. Jakie są konsekwencje, można znaleść w kodeksach prawnych. Ten post edytował MP1 9.07.2005, 09:01:09 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 141 Pomógł: 0 Dołączył: 24.07.2003 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
nie nie, nie chodzi o alternatrywne rozwiązania. Niestety muszą być to produkty M$.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 789 Pomógł: 41 Dołączył: 30.10.2003 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Przytaczas mu kilka paragrafów kodeksu karnego
![]() ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 548 Pomógł: 2 Dołączył: 19.07.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
witam ....
jeżeli jesteś w stanie udowodnić że polecałeś mu legalne programy a on KAZAŁ ci instalować piraty (pisemne polecenie, nagranie, pewni świadkowie) to nie masz się co martwić ... w razie kontroli nie będzie mógł na ciebie zwalić winy (a jak kazał to on beknie całkowicie) ... inną sprawą jest nie powiadomienie odpowiednich organów o przestępstwie ... za to możesz zostać ukarany ... pozdrawiam -------------------- Computer games don't affect kids; I mean if <span style="font-weight: bold;">Pac Man</span> affected us as kids,we would all be running around in darkened rooms, munching magic pills and listening to repetitive electronic music.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 263 Pomógł: 0 Dołączył: 13.07.2003 Skąd: wawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat(czezz @ 2005-07-09 09:50:31) Słuchajcie - mój szef nie zgadza się na legalne oprogramowanie w firmie ( Windows XP + Office ). Szukam argumentu, żeby go przekonać. Co się dzieje jeśli przychodzi kontrola do firmy i widzi na komputerach nielegalne oprogramowanie ? A przy okazji - kto jest wtedy pociągany do odpowiedzialności - administrator czy właściciel firmy? Piszcie swoje opinie i dośwaidczenie. szczerze? zwolniłbym się bardzo szybko z firmy która nie respektuje albo przynajmniej nie stara się respektować prawa! Co to za szef? Gdyby odpowiedział - przykro mi ale nas nie stać w tej chwili. Ale nie no przepraszam... co za koleś.... SZOK! -------------------- www.tigroup.pl Rozwiązania informatyczne dla sektora MSP.
Projektowanie i tworzenie stron www, dedykowane rozwiązania e-biznes, outsourcing usług programis |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 262 Pomógł: 21 Dołączył: 3.05.2004 Skąd: Sopot, Krakow, W-wa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Postąpiłbym za Patrycjuszem. Mnie szef powiedział tak (zaczynam od września) : My pracujemy ma wszelkiej maści pingwinach - każdy jaki woli/zna się. FreeBSD tez dozwolony of corz :] Chcesz Windows-a kup licencje - przynieś do firmy i masz - i problemu nie robią. Opracowałem trik z Win 2k3 i wersja na 180 dni. Mam narazie dwie kopie tak więc problem z głowy na rok
![]() ![]() Wracajac do problemy - @czezz - spadaj z tamtad esli masz mozliwosc. -------------------- Javascript, Coffeescript, Node.js, Mongo, CouchDb, chmury, workery & inne bajery - zycie jest zbyt krotkie aby miec nudna prace :)
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 548 Pomógł: 2 Dołączył: 19.07.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
witam ...
@null: jestem przekonany na 100% że w licencji tego windowsa jest wyraźnie napisane że nie można go wykorzystywać w firmie na stanowiskach produkcyjnych ... jakiekolwiek "pracowanie" na nim (robienie pieniędzy w jakikolwiek sposób ) jest niezgodne z licencją - ergo: windows nie jest legalny ... a win 2k3 kosztuje najtańszy 1500 zł ( a mogą dać karę x3) więc zastanowiłbym się nad jakimś unixem ... pozdrawiam -------------------- Computer games don't affect kids; I mean if <span style="font-weight: bold;">Pac Man</span> affected us as kids,we would all be running around in darkened rooms, munching magic pills and listening to repetitive electronic music.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 701 Pomógł: 0 Dołączył: 26.06.2002 Skąd: Londyn Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cezz, daj namiary na firmę, obiecuję, że za dwa dni będzie legalne oprogramowanie ;-)
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 262 Pomógł: 21 Dołączył: 3.05.2004 Skąd: Sopot, Krakow, W-wa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
orson - licencji jeszcze nie czytalem - to jest plan
![]() -------------------- Javascript, Coffeescript, Node.js, Mongo, CouchDb, chmury, workery & inne bajery - zycie jest zbyt krotkie aby miec nudna prace :)
|
|
|
![]()
|
|
Orson:
sprawa w rzeczywistości wygląda tak: przejąłem po jakimś gościu zarządzanie całą sicią w pewnej firmie. Pomijając bałagan jaki zostawił facet na serwerach i totalny brak dokumentacji, to gość ten kupował legalner oprogramowanie dla stacji klienckich na licencji OPEN. Wszystko byłoby ok, gdyby nie to, że na licencji OPEN można kupić tylko i wyłącznie wersje UPGRADE ( w tym przypadku windows 2000 ). Instalowanie UPG bez posiadania wcześniejszej wersji systemu M$ jest równoznaczne z instalacją oprogramowania nielegalnie. Dodatkowo brak jest dokumentów poświadczających legalność oprogramowania - klucz produktu, podręcznik M$ - jedyne co zostało to faktura, pudełko i nie liczne nośniki CD. To zamało - konsultowałem z Microsoft'em. Inną historią jest pakiet biurowy. Tu są faktury na wersje BOX i OEM... i kilka płyt. Reszta, jak w przypadku systemów operacyjnych - według poprzedniego admina -"zginęła". I tu jest problem, bo szef uważa, że raz już wydał górę pieniędzy na legalne oprogramowanie. Uważa, że mając faktury zakupu można udowodnić legalność - myli się, konsultowałem to z Microsoftem. Z drugiej strony wcale mu się nie dziwie - kupno BOX'owych wersji WinXP + Office = ok 3000 pln. Razy 30 stanowisk pracy daje 90000 pln ( dodam, że netto ). Pomijam tu koszty oprogramowania serwerowego - to jest jeszcze inna bajka. PS. Sugestie, aby instalować systemy Unixowe ( Linux, FreeBSD - sam jestem zwolennikiem i też jestem entuzjastą ) nie jest dobrym pomysłem ze względu na przyzwyczajenia pracowników ( w tym dyrektorów ). Są to ludzie pracujący w działach księgowości, marketingu, dziale obsługi klienta - pomijając już oprogramowanie dodatkowe z jakiego korzystają - czas i koszt przeszkolenia ich, a przede wszystkim zmiany przyzwyczajeń, nie kalkulował by się. Sam na swojej stacji roboczej używam OpenOffica. W takim oto bagienku się znalazłem ![]() Ten post edytował czezz 10.07.2005, 13:13:16 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 866 Pomógł: 32 Dołączył: 2.06.2004 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
To że microsoft mówi że nie wystarczy to nie znaczy że to musi być prawda, oni czesto sami nie wiedzą na co pozwalają ich licencje a na co nie. Tak jest np. z OEMem i odsprzedażą, M$ mówi swoje, w licencji napisane co innego, a prawo jeszcze inne. Polecam poczytać odpowiednie ustawy i zasięgnąć rady u prawnika specjalizującego się w tym. I oczywiście pociągnąc do odpowiedzialności byłego Admina.
-------------------- |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 19.07.2025 - 19:08 |