![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 134 Pomógł: 0 Dołączył: 28.01.2005 Skąd: Byczyna Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Chciałbym zrobic cos takiego, ze gdy klikniemy na link wybierz kolor czcionki, to zeby wyswietlil sie popup z kolorami, a gdy klikniemy na ktorys z nich, to popup zamknalby sie i dana wartosc pojawilaby sie w danym polu formularza. Czy ktos z was moze cos takiego robil lub wie jak to zrobic?
Mam jeszcze jeden problem, otoz mam <select> z roznymi wartosciami i dla kazdego <option> jest przypisane zdarzenie onClick. Problem w tym, ze po kliknieciu nic sie nie dzieje, ale tylko w IE - w FF działa. Czym to moze byc spowodowane? Bardzo dziekuje za odpowiedź. -------------------- hmmm.... :)
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
co do select to daj na zdarzenie onchange.
co do popupa. W popupapie po zrobieniiu tego co miales zrobic, odwolaj się do żadanego pola poprzez np. opener.document.getElementById('twojeidpola').value=.... -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 134 Pomógł: 0 Dołączył: 28.01.2005 Skąd: Byczyna Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
nospor czy moglbys jakis banalny przykladzik
![]() -------------------- hmmm.... :)
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
<select onchange="twojezdarzenie" ...> i już dla option nie dajesz żadnego zdarzenia
a jesli chcesz wiedziec na jakąopcję kliknięta to jesli to nie jest select multiple to wystarczy pobrac "selectedIndex" tewgo selecta. Pod tą wartością masz index zaznaczonej opcji (numerowane od 0). twoj popup:
-------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Ale ja mam np 10 pol w select i nie wiem jak zrobic zeby w zaleznosci od wybranej opcji pojawil sie stosowny napis w formie
-------------------- hmmm.... :)
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 196 Pomógł: 2 Dołączył: 17.01.2004 Skąd: Sosnowiec Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Tu masz pierwszego gotowca http://crash.gaa.pl/poptest.php (źródło: http://crash.gaa.pl/poptest.php.txt). A co do selecta to radzę używać jednego onchange a nie onclick na każdą opcję...
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
no to przecież napisalem że do zaznaczonej wartości dobierzesz się poprzez selectedIndex. Czytaj uważniej
![]() -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
dobra, mam juz i wrzuca mi do forma, ale wartosc wlasnie od 0, a ja potrzebuje zeby wrzucilo value opcji
-------------------- hmmm.... :)
|
|
|
![]()
|
|
mając index opcji możesz dobrać się do opcji. Trochę wlasnej inicjatywy
![]()
-------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
taki kod nie chadza ![]() Ten post edytował _Cartman 29.06.2005, 14:55:22 -------------------- hmmm.... :)
|
|
|
![]()
|
|
no tak. myslalem ze jest w miare to czytelnie napisane. no ale nic. za var select miales wstawic obiekt swojego selecta, czyli np:
var select = document.getElementById('id twojego selecta'); //.... lub możesz zrobić tak:
i funkcja js changeSelect:
teraz dziala? -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 19.07.2025 - 18:18 |