![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarząd Postów: 3 503 Pomógł: 28 Dołączył: 17.10.2002 Skąd: Wrocław ![]() |
No bo zaraz mnie szlag jasny trafi na miejscu.
Udało mi się już ustawić charset na latin2, i teraz chcę sobie kulturalnie przy pomocy PMA zobaczyć czy to działa. I teraz mam taki zgryz: Uruchomienie MySQL: Cytat cd /usr/local/mysq
bin/safe_mysqld --socket=/var/run/mysql/mysql.sock --default-character-set=latin2 --user=mysql & Cytat mysqladmin Ver 8.21 Distrib 3.23.39, for slackware-linux-gnu on i386
(...) Server version 3.23.56 Protocol version 10 Connection Localhost via UNIX socket UNIX socket /var/run/mysql/mysql.sock Uptime: 18 min 40 sec Threads: 1 Questions: 15 Slow queries: 0 Opens: 12 Flush tables: 1 Open tables: 6 Queries per second avg: 0.013 Cytat socket /var/run/mysql/mysql.sock Czyli jednym słowem wszystko działa, bo plik mysql.sock na dysku też jest tam, gdzie powinien.
Tylko czy ktoś może mi wyjaśnić, czemu phpMyAdmin, którego nie pierwszy raz instaluje na upartego wypisuje mi: Cytat Can't connect to local MySQL server through socket '/tmp/mysql.sock' (111)
Jakie tmp? ![]() ![]() -------------------- |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 467 Pomógł: 13 Dołączył: 22.02.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
on ma zapewne inną ścieżke do socketa ustawioną. Uruchom go (mysql) przez tego socketa i nie powinienś mieć problemu.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarząd Postów: 3 503 Pomógł: 28 Dołączył: 17.10.2002 Skąd: Wrocław ![]() |
Zmieniłem ustawienia w php.ini, może to pomoże. teraz jeszcze tylko muszę się dowiedziec, czemu Apache2 po starcie ma w d* to co ja mam w php.ini... ale to nie te forum, heh..
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 467 Pomógł: 13 Dołączył: 22.02.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
a co ma php.ini do apacha2? Poza tym może zmieniasz zły php.ini. Jest taka opcja konfiguracyjna --with-config-file-path, może to to?
|
|
|
![]()
|
|
Ehh...
Zadziałało... Musze nakopac adminowi, który podczas instalacji zle podał właśnie config-file-path. Wystarczyło skopiowac tam php.ini i ruszyło wszystko. Co najlepsze, phpinfo() przeczytałem prawie całe - pominąłem własnie "Configure Command ", więc dzięki za natchnienie Jabol. -------------------- |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 19.07.2025 - 14:41 |